Рішення
від 14.05.2014 по справі 289/463/14-ц
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/289/325/14

Справа № 289/463/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.05.2014 м.Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого Невмержицький І. М.

при секретарі - Шуба В.М.

з участю прокурора - Козачука В.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в Радомишльському районному суді Житомирської області цивільну справу за позовом прокурора Радомишльського району в інтересах гр.ОСОБА_1 до ТзОВ ТД «Аграрник» про стягнення заборгованої орендної плати,розірвання Договору оренди земельної ділянки,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся в суд в інтересах пенсіонерки ОСОБА_1 з позовом до відповідача в якому зокрема зазначив,що остання являється власником земельної ділянки на території Ленінської с/ради Радомишльського району Житомирської області, а так як ТзОВ ТД «Аграрник» всупереч умов Договору оренди використовує її власну земельну ділянку для вирощування сільгосппродукції,вона не має можливості вільно користуватися своєю власністю, тому просила суд стягнути з відповідача на її користь нараховану та невиплачену орендну плату в сумі 1164,89 грн.,розірвати Договір оренди землі,повернути їй належну на праві власності земельну ділянку у стані не гіршому порівняно з тим станом,у якому орендар одержав її в оренду та судові витрати на користь держави.

В судовому засіданні прокурор Козачук В.Б. позовні вимоги підтримав,при цьому надав відповідні пояснення на підтримання позову.

В судовому засіданні ОСОБА_1 позовні вимоги прокурора підтримала частково,а саме- в зв»язку з тим,що представник відповідача 06 травня 2014 року добровільно розрахувався з нею за оренду землі за 2013 рік, тому вона в цій частині від позову відмовляється,в інших частинах позовні вимоги підтримала.

Представник ТзОВ ТД «Аграрник» в судове засідання не з»явився,про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином,причину неявки не зазначив,а тому суд вважає за можливе розглянути справу без нього на підставі наявних доказів.

Судом встановлено,що ОСОБА_1 являється власником земельної ділянки площею 1,5521 Га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського вироб-ництва на території Ленінської сільської ради Радомишльського району Житомирської області(кадастровий номер - 1825085200:04:000:0318) , згідно Державного Акту на право власності на земельну ділянку серії ЖТ 140724,виданого на підставі Розпорядження голови Радомишльської РДА від 15 травня 2003 року за №137 та зареєстрованого в Книзі реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею Радомишльського відділу земельних ресурсів. Також зазначив прокурор в суді,що 22 грудня 2011 року між ОСОБА_1 (Орендодавець) та ТОВ Торговий дім «Аграрник» (Орендар) був укладений Договір оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 1,5521 га, кадастровий номер земельної ділянки 1825085200:04:000:0318, що розташована на території Ленінської сільської ради Радомишльського району Житомирської області. Строк дії даного договору був передбачений - 5 років. Договір був зареєстрований у відділі Держкомзему у Радомишльському районі 11.09.2012.

Пунктом 2.1 даного Договору передбачено, що за один рік оренди земельної ділянки за даним Договором розмір орендної плати становить 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка становила на день підписання даного договору та у грошовій формі складала 720 гривень. Виплата орендної плати Орендарем Орендодавцеві повинна була здійснюватися у національній валюті України або у натуральній формі.

Також, п. 2.2 Договору визначено, що розмір орендної плати за земельну ділянку підлягає індексації.

Окрім того, п. 2.4 Договору передбачено, що орендна плата сплачується щорічно не пізніше 31 грудня поточного року, за поточний рік.

Однак в порушення умов договору відповідач орендну плату за 2013 рік ОСОБА_1 не виплатив.

У відповідності до ст.152 ЗК України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.Власник земельної ділянки або користувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю,навіть якщо ці порушення не пов»язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою і відшкодування збитків.

Статтею 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодав-цеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. Орендна плата за земельні частки (паї) встановлю-ється, як правило, у грошовій формі. Внесення орендної плати оформлюється письмово, за винятком перерахування коштів через фінансові установи.

Відповідно до ч. 1 ст.24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

За приписами ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Разом з тим, частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України визначено: якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У порушення зазначених приписів законодавства та умов договору відповідачем за період 2013 року взагалі не сплачено орендну плату за користування земельною ділянкою відповідно до умов договору від 22.12.2011 року.

Згідно ст. 289 Податкового кодексу України для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 1 січня поточного року.

З інформації відділу Держземагенства у Радомишльському районі, вбачається,що вартість земельної ділянки,яка належить ОСОБА_1 складає 25886,46 грн. (з врахуванням коефіцієнту індексації грошової оцінки земель на 2013 рік).

Таким чином,згідно розрахунку Управління агропромислового комплексу Радомишльської РДА за 2013 рік розмір орендної плати, що підлягає стягненню з ТОВ Торговий дім «Аграрник» на користь ОСОБА_1 становить 1164,89 грн. відповідно до наведеного нижче розрахунку, а саме: 25886,46x4,5% = 1164,89 грн. з них: 25886,46 грн. - грошова оцінка земельної ділянки станом на 2013 рік, 4,5% - процентна ставка, 1164,89 грн. - розмір орендної плати.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ч.І ст.611 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

В силу ст.ст.24,25 Закону «Про оренду землі» розірвання договору в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором. На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути розірвано достроково за рішенням суду в разі невиконання сторонами умов договору.

У зв'язку викладеним, несплата відповідачем орендної плати в порядку та терміни, передбачені умовами Договору є підставою для його розірвання в судовому порядку.

Частиною 1 статті 785 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі припинення договору найму, наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з врахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Пунктами 4.1, 4.2 Договору визначено, що після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку в стані не гіршому порівняно з тим, у якому він її отримав в оренду.

Повернення земельної ділянки Орендодавцеві Орендарем здійснюється на підставі даного договору за актом повернення земельної ділянки.

Враховуючи зазначене суд приходить до висновку про те,що прокурором надані доказі на підтримання позову,а тому враховуючи покази ОСОБА_1 суд позовні вимоги задовольняє частково.

У відповідності до ст.88 ЦПК України суд вирішує питання щодо розподілу судових витрат.

На підставі викладеного,керуючись ст.ст.10,11,60,79,88,ч.3ст 174, 205, 208, 209, 212-215 ЦПК України, ст.ст.24,25 Закону України «Про оренду землі»,ст.ст.358,530,610,611,785 ЦК України,ст.289 Податкового Кодексу України,суд-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

1. Розірвати укладениий 22 грудня 2011 року між ОСОБА_1 (Орендодавець) та ТОВ Торговий дім «Аграрник» (Орендар) Договір №151 оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 1,5521 га, кадастровий номер земельної ділянки 1825085200:04:000:0318, що розташована на території Ленінської сільської ради Радомишльського району Житомирської області;

2. Зобов»язати ТОВ Торговий дім «Аграрник» повернути ОСОБА_1 земельну ділянку площею 1,5521 Га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва , що розташована на території Ленінської сільської ради (кадастровий номер земельної ділянки 1825085200:04:000:0318) вартість якої складає 25886,46 грн. у стані не гіршому порівняно з тим, що був на момент заключення Договору оренди.

Стягнути з ТОВ Торговий дім «Аграрник» на користь держави судовий збір в сумі 258,86 грн.

Позовну вимогу про стягнення з ТОВ Торговий дім "Аграрник" на користь ОСОБА_1 заборгованість з орендної плати за землю в сумі 1164,89 гривень - залишити без розгляду в зв"язку з відмовою позивача від позову в цій частині та добровільним виконанням

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Апеляційного суду Житомирської області через Радомишльський районний суд протягом десяти днів починаючи з дня його проголошення.Особи,які не були присутні під час його проголошення мають право оскаржити протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Радомишльського І. М. Невмержицький районного суду

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення14.05.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38724216
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/463/14-ц

Ухвала від 23.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Житомирської області

Косигіна Л. М.

Рішення від 14.05.2014

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Невмержицький І. М.

Ухвала від 28.04.2014

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Невмержицький І. М.

Ухвала від 31.03.2014

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Невмержицький І. М.

Ухвала від 19.03.2014

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Невмержицький І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні