Постанова
від 06.03.2014 по справі 806/7971/13-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

06 березня 2014 р. Житомир

справа № 806/7971/13-a

категорія 10.2.1

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Горовенко А.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні суду за адресою: 10014, місто Житомир, вул. Мала Бердичівська, 23, адміністративну справу за позовом відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Житомирі до Відкритого акціонерного товариства "Житомирське спеціалізоване підприємство робіт по механізації" про стягнення 89198,21грн.,-

встановив:

У грудні 2013 року відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Житомирі звернулось до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Житомирське спеціалізоване підприємство робіт по механізації", в якому просить стягнути заборгованість зі сплати капіталізованих платежів у сумі розміром 89198,21 грн.

Правовою підставою стягнення позивач вважає норми Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 року №1105-ХІV.

Позивач подав заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Про дату, час та місце розгляду справи відповідач повідомлений належним чином. Причин неявки суду не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не надсилав. Письмових заперечень проти адміністративного позову до суду не надав.

Відповідно до ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

За наведених обставин суд вважає за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що за період існування Відкритого акціонерного товариства "Житомирське спеціалізоване підприємство робіт по механізації" зі співробітником підприємства, а саме ОСОБА_1, стався нещасний випадок. Висновком МСЕК цьому співробітнику визначений ступень втрати професійної працездатності.

Постановою про призначення потерпілому перерахованої щомісячної страхової виплати позивач призначив потерпілому щомісячну страхову виплату ОСОБА_1 з 1 березня 2013 року безстроково.

09.04.2013р. державним реєстратором внесено рішення засновників про припинення юридичної особи Відкритого акціонерного товариства "Житомирське спеціалізоване підприємство робіт по механізації", в результаті ліквідації.

01 липня 2013 року відділенням Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Житомирі подано заяву про визнання грошових вимог на суму 89198,21 грн. Відповіді на зазначену заяву станом на день судового розгляду справи відповідачем не надано.

Відповідно до ч. 2 ст. 1205 Цивільного Кодексу України, у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним ст. 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності.

В силу вимог п. 2 ч. 2 ст. 45 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (в редакції, чинній на час виникнення спірних відносин), роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

Згідно із ст. 46 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", в разі ліквідації підприємства повинна бути проведена капіталізація платежів для продовження страхових виплат протягом життя потерпілим особам, які отримали травму або професійне захворювання на цьому підприємстві, або членам їх сімей у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Цією нормою законодавець зобов'язує страхувальника проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках (не лише у випадку ліквідації підприємства-банкрута, але й з інших підстав, передбачених законодавством).

Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідні виплати майбутніх платежів, коли страхувальник припинить свою діяльність та не буде сплачувати страхові внески.

Капіталізація платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства, що ліквідується, перед громадянами, здійснюється відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №765 від 06.05.2000 року (далі - Порядок).

Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів.

Відповідно до п. 3 Порядку, капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Сума капіталізованих платежів була розрахована на підставі інформації Державної служби статистики України щодо смертності та середньої очікуваної тривалості життя чоловіків та жінок в Україні у 2011 році.

Положеннями Порядку не передбачена капіталізація платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства, яке ліквідується за рішенням власника (власників), але, з врахуванням положень частини 7 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, підлягає застосуванню аналогія закону. Тобто, застосовується Порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю.

Сума платежів, які підлягають капіталізації для розрахунку з потерпілим від трудового каліцтва, отриманого на Відкритому акціонерному товариству "Житомирське спеціалізоване підприємство робіт по механізації", становить 89198,21 грн., що підтверджується розрахунком потреби в капіталізації коштів.

З огляду на викладене, суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 23, 94, 128, 158, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд, -

постановив:

Позов відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Житомирі до Відкритого акціонерного товариства "Житомирське спеціалізоване підприємство робіт по механізації" про стягнення 89198,21грн., - задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Житомирське спеціалізоване підприємство робіт по механізації" (код ЄДРПОУ 05456851) на користь відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Житомирі заборгованість зі сплати капіталізованих платежів у сумі розміром 89198 (вісімдесят дев'ять тисяч сто дев'яносто вісім) грн. 21 (двадцять одна) коп.

Повний текст постанови виготовлено у нарадчій кімнаті 06 березня 2014 року.

Постанова набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України, і може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції у порядку, визначеному статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Суддя А.В. Горовенко

Дата ухвалення рішення06.03.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38724538
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/7971/13-а

Постанова від 06.03.2014

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 10.12.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Фещук Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні