Постанова
від 13.05.2014 по справі 822/1338/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/1338/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2014 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Фелонюк Д.Л. розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області про визнання дій протиправними, скасування висновку та зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області про визнання дій протиправними; скасування висновку №114/02.1.2-03-44 про відмову у внесенні змін до актового запису цивільного стану; зобов'язання внести зміни до актового запису про шлюб №89 складеного 03.03.1968 на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 змінивши по-батькові нареченої "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", а також внести зміни до актового запису про розірвання шлюбу №30 складеного 16.02.1982 на ОСОБА_2 та ОСОБА_1, змінивши по-батькові дружини "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", прізвище дружини до та після розірвання шлюбу "ОСОБА_1" на ОСОБА_1", а також дату народження дружини "ІНФОРМАЦІЯ_2" на "ІНФОРМАЦІЯ_1".

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що на звернення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області із заявою про внесення змін у актовий запис про шлюб №89 складений 03.03.1968 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Кам'янець-Подільському реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 змінити по-батькові нареченої "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1" та внести зміни до актового запису про розірвання шлюбу №30 складений 16.02.1982 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1, змінити по-батькові дружини "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", прізвище дружини до та після розірвання шлюбу "ОСОБА_1" на ОСОБА_1", а також дату народження дружини "ІНФОРМАЦІЯ_2" на "ІНФОРМАЦІЯ_1", відповідачем надано висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану №114/02.1.2-03-44 від 04.03.2014, яким позивачу було відмовлено у внесенні змін. Вважає таку відмову неправомірною, оскільки позивачем надано достатньо документів для внесення виправлень до актових записів.

Позивач в судове засідання не з'явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи у судовому засіданні. 14.04.2014 до суду надійшло клопотання позивача (вх.№11252 від 14.04.2014), відповідно до якого в зв'язку із похилим віком та важким станом здоров'я просить справу слухати без її участі, позовні вимоги підтримує та просить позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи у судовому засіданні. 12.05.2014 до суду надійшла заява відповідача (вх.№13717 від 12.05.2014), відповідно до якої просить справу слухати без присутності представника відповідача.

Згідно ч.4 ст.122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

З врахуванням викладеного, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку і сукупності суд вважає, що позовні вимоги належать до задоволення частково на підставі наведеного нижче.

Суд встановив, що спірні правовідносини у даній справі виникли з приводу відмови відповідача у задоволенні заяви позивача - ОСОБА_1 про внесення змін в актовий запис про шлюб №89 складений 03.03.1968 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Кам'янець-Подільському реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 змінити по-батькові нареченої "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", а також внести зміни до актового запису про розірвання шлюбу №30 складений 16.02.1982 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1, змінити по-батькові дружини "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", прізвище дружини до та після розірвання шлюбу "ОСОБА_1" на ОСОБА_1", а також дату народження дружини "ІНФОРМАЦІЯ_2" на "ІНФОРМАЦІЯ_1", у зв'язку з чим останнім наданий висновок №114/02.1.2-03-44 від 04.03.2014, яким відмовлено у внесенні змін.

При цьому, зазначеним висновком №114/02.1.2-03-44 від 04.03.2014 установлено, що в актовому записі про шлюб заявника №89 складеному 03.03.1968 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Кам'янець-Подільському реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 по-батькові дружини "ОСОБА_1", в актовому записі про розірвання шлюбу №30 складеному 16.02.1982 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1, по-батькові дружини "ОСОБА_1", прізвище дружини до та після розірвання шлюбу "ОСОБА_1", дата народження дружини "ІНФОРМАЦІЯ_2".

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Цивільним Кодексом України (далі - ЦК України), КАС України, Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01.07.2010, №2398-VI (далі - Закон №2398-VI), Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 №96/5, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14.01.2011р. за №55/18793 (далі - Правила).

Закон №2398-VI регулює відносини, пов'язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону №2398-VI відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Згідно до ч.1 ст.22 Закону №2398-VI внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Відповідно до п.1.1 Правил, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Згідно п.1.5 Правил, заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, визначеному цими Правилами.

Разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються: свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті (п.2.6 Правил).

На підтвердження достовірності представлених заявником документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України додаються до матеріалів справи повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому. Якщо актовий запис цивільного стану, до якого потрібно внести зміни, зберігається в архіві іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану України, то відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву, надсилає відповідний запит щодо підтвердження відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперового носія актового запису цивільного стану, яке в подальшому додається до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян у відповідній справі. Копія актового запису цивільного стану направляється, якщо про необхідність її надіслання було зазначено у запиті (п.2.7 Правил).

В той же час, згідно з п.2.11 Правил, факти, зазначені в заяві, а також записи у свідоцтвах про державну реєстрацію актів цивільного стану та в інших поданих заявником документах, якщо вони викликають сумніви щодо їх достовірності, можуть бути перевірені відділом державної реєстрації актів цивільного стану шляхом направлення запитів до відповідних установ, організацій для затребування необхідних документів.

Суд встановив, що відповідно до копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_4, виданого Кам'янець-Подільським РВ УМВСУ в Хмельницькій області 20.10.1999; довідки Довжоцької сільської ради Кам'янець-Подільського району Хмельницької області №2450 від 18.10.2012; копії особистого рахунку НОМЕР_1 (по земельній шнуровій книзі №264); копії посвідчення НОМЕР_2 виданого 04.07.1988 прізвище позивача ОСОБА_1", по-батькові позивача - "ОСОБА_1", дата народження позивача - "ІНФОРМАЦІЯ_1"; копії свідоцтва про народження НОМЕР_3 по-батькові позивача - "ОСОБА_1", дата народження позивача - "ІНФОРМАЦІЯ_1"; довідки Довжоцької сільської ради Кам'янець-Подільського району Хмельницької області №2422 від 08.10.2013, копії картки фізичної особи-платника податків виданої 26.01.2006 прізвище позивача ОСОБА_1", по-батькові позивача - "ОСОБА_1"; копії актового запису про одруження №84 від 03.03.1968 дата народження позивача - "ІНФОРМАЦІЯ_1".

Досліджені судом докази свідчать про те, що: в актовому записі про одруження №89 складеного 03.03.1968 на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 допущена помилка, а саме зазначено по-батькові нареченої "ОСОБА_1", а не "ОСОБА_1"; в актовому записі про розірвання шлюбу №30 складеного 16.02.1982 на ОСОБА_2 та ОСОБА_1, допущена помилка, а саме зазначено по-батькові дружини "ОСОБА_1" замість "ОСОБА_1", прізвище дружини до та після розірвання шлюбу зазначено "ОСОБА_1" замість ОСОБА_1", а також дату народження дружини зазначено "ІНФОРМАЦІЯ_2" замість "ІНФОРМАЦІЯ_1".

Щодо позовних вимог про визнання дій протиправними, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.3 ст.9 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

Отже, суд приходить до висновку, що відповідач, відмовляючи у задоволенні заяви про внесення змін до актового запису, діяв у межах норм, визначених Правилами, а тому суд не вбачає підстав для визнання протиправними дій відповідача.

Щодо позовних вимог про визнання протиправною відмови відповідача №114/02.1.2-03-44 про внесення змін до актового запису про шлюб №89 складеного 03.03.1968 на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 змінивши по-батькові нареченої "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", а також внести зміни до актового запису про розірвання шлюбу №30 складеного 16.02.1982 на ОСОБА_2 та ОСОБА_1, змінивши по-батькові дружини "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", прізвище дружини до та після розірвання шлюбу "ОСОБА_1" на ОСОБА_1", а також дату народження дружини "ІНФОРМАЦІЯ_2" на "ІНФОРМАЦІЯ_1", суд зазначає наступне.

Згідно п.2.12. Правил, на підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2 до цих Правил.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.

Таким чином суд вважає, що висновок №114/02.1.2-03-44 не є належним розпорядчим документом відповідача, а відтак не може вважатись рішенням щодо відмови у внесенні змін до актового запису про шлюб №89 складеного 03.03.1968 та до актового запису про розірвання шлюбу №30 складеного 16.02.1982, а тому в цій частині позовні вимоги необхідно залишити без задоволення.

Частиною 2 ст.71 КАС України встановлено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Водночас, всупереч ч.2 ст.71 КАС України відповідачем не доведено правомірність висновку про відмову позивачу у внесенні змін до актового запису цивільного стану.

Пунктом 2.13 Правил визначено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, постанова адміністративного суду.

Відповідно до ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Виходячи зі змісту ст.2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 6, 9, 12, 14, 41, 71, 86, 104, 122, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Зобов'язати відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області внести зміни до актового запису про одруження №89 складеного 03.03.1968 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Кам'янець-Подільському реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 - виправивши по-батькові нареченої з "ОСОБА_1", на "ОСОБА_1"; до актового запису про розірвання шлюбу №30 складеного 16.02.1982 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Кам'янець-Подільському району реєстраційної служби Кам'янець-Подільського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області на ОСОБА_2 та ОСОБА_1 - виправивши по-батькові дружини з "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1", прізвище дружини до та після розірвання шлюбу з "ОСОБА_1" на ОСОБА_1", дату народження дружини з "ІНФОРМАЦІЯ_2" на "ІНФОРМАЦІЯ_1".

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/ "Згідно з оригіналом" Суддя Д.Л. Фелонюк

Дата ухвалення рішення13.05.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38735020
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/1338/14

Ухвала від 29.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Постанова від 13.05.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Ухвала від 15.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Ухвала від 07.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні