Постанова
від 28.04.2014 по справі 805/3885/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2014 р. Справа №805/3885/14

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10 год. 30 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Зінченка О.В.,

при секретарі судового засідання Усові Д.В.,

з участю представників:

позивача - Внукової О.А.,

відповідача - Вітера В.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки до Державного підприємства «Макіїввугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахтоуправління ім. С.М. Кірова» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за лютий 2014 року у розмірі 1 826 490,46 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

У березні 2014 року управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки (далі - позивач, УПФУ в Совєтському районі м. Макіївки) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Державного підприємства «Макіїввугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахтоуправління ім. С.М. Кірова» (далі - відповідач, ДП «Макіїввугілля») про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за лютий 2014 року у розмірі 1 826 490,46 грн., мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач повинен був відшкодувати суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам підприємства. Станом на день подання позову відповідач має заборгованість з покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за період лютий 2014 року у розмірі 1 826 490,46 грн., яка підтверджується відповідними розрахунками. Позивач зазначив, що ним з метою відшкодування зазначеної суми фактичних витрат відповідно по вимог Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щомісяця надсилались відповідачу повідомлення про зобов'язання сплатити зазначену вище суму заборгованості, але зазначене не призвело до позитивного результату, з урахуванням чого позивач звернувся з даним адміністративним позовом та просив стягнути з відповідача зазначену суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 28 березня 2014 року відкрите провадження у даній адміністративній справі та призначено її до розгляду у відкритому судовому засіданні на 10 год. 15 хв. 28 квітня 2014 року.

У судовому засіданні представник позивача підтримала заявлені позовні вимоги та просила суд їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечував проти задоволення адміністративного позову.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

У відповідності до пункту 12 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у період до перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пенсійний фонд України, яке затверджує Президент України. Бюджет Пенсійного фонду України в зазначений період затверджує Кабінет Міністрів України.

Позивач - управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області, є органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього пунктом 12 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до преамбули Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон № 1058-IV) визначено, що цей закон визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Пунктом 2 Перехідних положень зазначеного Закону визначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до пункту 6 «Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, (далі - Інструкція), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного Фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

На підставі пункту 6.1 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного Фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах: для підприємств-платників - 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.4. Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8 Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного Фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.10 Інструкції, відшкодування сум і фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного Фонду за місцем його реєстрації.

Як встановлено з матеріалів адміністративної справи, Державне підприємство «Макіїввугілля» (ЄДРПОУ 32442295, адреса: 86157, Донецька область, м. Макіївка, Центрально-Міський район, пл. Радянська, 2) є юридичної особою, зареєстроване виконавчим комітетом Макіївської міської ради Донецької області 29 квітня 2003 року за № 1 273 120 0000 000106 та включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (арк. справи 16).

Відокремлений підрозділ «Шахтоуправління ім. С.М. Кірова» (ЄДРПОУ 38519860) зареєстровано у якості відокремленого підрозділу без права юридичної особи, включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (арк. справи 18).

Судом встановлено, що сума заборгованості відповідача по сумам відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на підставі пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період лютий 2014 року у розмірі 1 826 490,46 грн. підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на підставі частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період лютий з 01 лютого 2014 року по 28 лютого 2014 року (арк. справи 19-176), а також актом звірки заборгованості між управлінням Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області та ДП «Макіїввугілля», ВП «Шахтоуправління ім. С.М. Кірова» по сумам відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (арк. справи 181-187). Станом на час розгляду адміністративної справи відповідачем вказана заборгованість не сплачена.

Таким чином, позивачем у повному обсязі підтверджено наявність у відповідача заборгованості у заявленому розмірі. На час розгляду справи вказана заборгованість відповідачем не сплачена.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заявлених позивачем вимог до відповідача про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на підставі пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (за списком № 1) за лютий 2014 року у розмірі 1 826 490,46 грн. у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного, керуючись статтею 17-20, 69-72, 86, 94, 158-164, 167, 254, 257 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки до Державного підприємства «Макіїввугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахтоуправління ім. С.М. Кірова» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за лютий 2014 року у розмірі 1 826 490,46 грн., - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства «Макіїввугілля» (ЄДРПОУ 32442295, адреса: 86157, Донецька область, м. Макіївка, Центрально-Міський район, пл. Радянська, 2) на користь управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області (р/р 256033012039 у ДОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 335106, ЄДРПОУ 21958109) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за лютий 2014 року у розмірі 1 826 490,46 грн. (один мільйон вісімсот двадцять шість тисяч чотириста дев'яносто грн. 46 коп.).

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті та проголошено її вступну та резолютивну частини 28 квітня 2014 року.

Повний текст постанови складений 30 квітня 2014 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Зінченко О.В.

Дата ухвалення рішення28.04.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38737906
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/3885/14

Постанова від 28.04.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні