Рішення
від 15.05.2014 по справі 902/341/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15 травня 2014 р. Справа № 902/341/14

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортрент" (вул. Богатирська, 2-А, с. Білогородка, Києво-Святошинський р-н., Київська обл., 08140)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідне виробниче підприємство "Біоресурс" (вул. Корольова, 18-А, м. Вінниця, 21088)

про стягнення 39 868,83 грн.

Суд:

Суддя Кожухар М.С.

Секретар судового засідання Матущак О.В.

Представники:

позивача : Колбасов Ю. О. - за дорученням

відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фортрент" звернулось до господарського суду Вінницької області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідне виробниче підприємство "Біоресурс" 39 871,83 грн., з яких: 36 445,00 грн. боргу з орендної плати, 2 537,17 грн. пені, 889,66 грн. - три відсотки річних.

Ухвалою від 25.03.2014р. порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 17.04.2014р.

Ухвалою суду від 17.04.2014р. розгляд справи відкладено на 15.05.2014р.

В судове засідання 15.05.2014р. з"явився представник позивача, який позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач повноважного представника не направив, відзиву та витребуваних судом документів не надав. Про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення йому рекомендованої кореспонденції від 29.04.2014 р. за № 2100820315466.

Відсутність представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті.

За таких обставин, справу розглянуто за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Представник позивача подав заяву б/н від 15.05.2014р., в якій зазначає, що позивачем у позовній заяві допущено механічну помилку при зазначенні дати звернення до суду з позовною заявою та допущено описку в кількості днів, за які нараховано 3% річних, в зв"язку з чим просить останній абзац на стор. 2 позовної заяви читати як: «розрахунок 3% річних (за період з 05.05.2014р. (наступний день за днем сплати) по 24.02.2014р. (день звернення до суду з позовною заявою) та зменшує розмір позовних вимог до 39 868,83 грн.

Дана заява прийнята судом до розгляду відповідно до ст. 22 ГПК України.

Отже, виходячи з наведеного, ціна позову становить 39 868,83 грн., з яких 36 445,00 грн. боргу з орендної плати, 2 537,17 грн. пені, 886,66 грн. - три відсотки річних.

Заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши наявні матеріали справи, суд встановив наступне.

17.01.2012р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Рамірент Україна", правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Фортрент" (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідне виробниче підприємство "Біоресурс" (Орендар) укладено договір оренди обладнання № ОК0013, відповідно до якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в тимчасове оплатне користування будівельне та інше обладнання (надалі по тексту - Обладнання), яке є об'єктом власності Орендодавця. Орендар використовує отримане за цим Договором Обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

Відповідно до п. 1.2. Договору, найменування Обладнання, його комплектність, технічні характеристики (інші особливості в разі необхідності), відновна вартість, ціна та строк оренди по кожній одиниці Обладнання зазначаються в Протоколі погодження істотних умов оренди (надалі - Протокол), який є невід'ємною частиною цього Договору, та який Сторони зобов'язуються підписувати в кожному випадку передання в оренду Обладнання за цим Договором.

Орендар використовує орендоване за цим Договором Обладнання за технічним призначенням, визначеним виробником - проведення будівельних, монтажних, ремонтних робіт та інше, а також у відповідності нормативних вимог безпеки праці, норм законодавства України, положень цього Договору (п. 2.1. Договору).

Факт передачі кожної одиниці Обладнання засвідчується підписанням повноваженими представниками Сторін Акту прийому-передачі згідно встановленої у Додатку №2 до цього Договору форми, який засвідчує дату передачі конкретної одиниці Обладнання Орендарю та інші умови, які Сторони вважають необхідними при підписанні Акту прийому- передачі. Передача Обладнання в орендне користування Орендаря за Актом прийому-передачі здійснюється протягом строку, зазначеного в Протоколі, за умови перерахування на рахунок Орендодавця попередньої оплати орендної плати згідно умов цього Договору, якщо інше не встановлено даним Договором та/або відповідним Протоколом до нього. На вимогу Орендодавця до підписання Акту прийому-передачі Сторони підписують Акт огляду технічного стану Обладнання, форма якого встановлена у Додатку №6 до цього Договору. Відмова Орендаря від підписання Акту технічного стану Обладнання є підставою для односторонньої відмови Орендодавцем від Договору (п. 3.4. Договору).

Відповідно до п. 4.1. Договору, початок перебігу строку оренди кожної одиниці Обладнання, зазначеного у Протоколі до цього Договору, за який нараховується орендна плата, відраховується з дати передачі Обладнання за Актом прийому-передачі.

Відповідно до п. 4.2. Договору, строк оренди кожної одиниці Обладнання за цим Договором визначається в Протоколі до цього Договору.

Орендар повинен повернути Обладнання в день закінчення строку оренди, зазначеного в Протоколі до цього Договору, або у вимозі Орендодавця про повернення Обладнання у визначений строк, у визначених Договором випадках, в тому числі у випадку розірвання цього Договору (п. 5.1. Договору).

Шостим розділом договору визначена орендна плата та порядок розрахунків.

Так, згідно п. 6.2. Договору, Орендна плата нараховується в розмірі, встановленому Орендодавцем за добу, тиждень або календарний місяць оренди одиниці Обладнання, узгодженому та наведеному у відповідному Протоколі до цього Договору, з можливістю отримання Орендарем за рішенням Орендодавця відповідних знижок.

Орендна плата підлягає індексації згідно офіційному індексу інфляції гривні, оголошеного Державним Комітетом Статистики України. Застосування індексації орендної плати є виключним правом, а не обов'язком Орендодавця (п. 6.3. Договору).

Відповідно до п. 6.4. Договору, якщо Обладнання за цим Договором було передано в оренду на невизначений строк згідно п. 4.3 даного Договору, оплата орендної плати здійснюється згідно умов вказаних у відповідному Протоколі, але не пізніше 5-го числа місяця наступного за звітним. В будь-якому разі Орендар зобов'язаний сплатити суму орендної плати за час фактичного користування Обладнанням протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту отримання Орендарем відповідної вимоги, або рахунку-фактури від Орендодавця, яку останній має право надіслати в будь-який час протягом всього строку оренди Обладнання.

Орендна плата не включає в себе витрати на доставку, монтаж, нагляд за проведенням монтажних робіт, обслуговування, завантаження, розвантаження, ремонт Обладнання на робочому майданчику Орендаря, витрачені Орендарем енергоносії та витратні матеріали, необхідні для належної експлуатації Обладнання. Вказані послуги можуть бути надані Орендарю за окрему плату на підставі відповідного Договору, або окремо виставленого рахунку Орендодавця (п. 6.7. Договору).

Відповідно до п. 6.11. Договору, послуги з надання в оренду кожної одиниці Обладнання оформлюються після закінчення строку оренди Актом здачі-прийняття робіт (надання послуг), який Сторони зобов'язані підписати за результатами календарного місяця, в якому була оренда Обладнання. Орендодавець до 5-го (п'ятого) числа місяця, наступного за яким були надані послуги оренди, направляє Орендарю шляхом поштового відправлення з описом вкладення (рекомендованим чи цінним листом) та/або особисто кур'єром під підпис про отримання оригінал Акту здачі-прийняття робіт (надання послуг) в двох примірниках на адресу фактичного знаходження, вказану Орендарем в реквізитах, зазначених в п. 17 цього Договору.

Орендар зобов'язаний підписати та повернути Орендодавцю один підписаний примірник (оригінал) Акту здачі-прийняття робіт (надання послуг) до 20-го числа місяця, наступного за яким було надано послуги, шляхом поштового відправлення з описом вкладення (рекомендованим чи цінним листом). У випадку неповернення (не своєчасного повернення) підписаного Акту здачі-прийняття робіт (надання послуг) і відсутності письмової мотивованої відмови Орендаря від підписання, такий Акт здачі-прийняття робіт (надання послуг) вважається визнаним Орендарем, а послуга вважається прийнятою в повному обсязі, але це не звільняє Орендаря від обов'язку повернути Орендодавцю один підписаний примірник (оригінал) Акту здачі-прийняття робіт (надання послуг) (п. 6.12. Договору).

Дев"ятим розділом Договору сторони обумовили відповідальність сторін.

Відповідно до п. 9.1.1. Договору, за прострочення виконання будь-яких грошових зобов"язань Орендаря перед Орендодавцем за цим Договором, Орендар зобов'язаний сплатити Орендодавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла під час такого прострочення, від суми простроченого платежу, за кожний день прострочення.

Сторони домовилися регулювати відносини, які витікають із укладення цього Договору, нормами Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України. На відносини Сторін цього Договору не розповсюджується дія Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (п. 14.3. Договору).

Договір набирає чинності з моменту підписання та скріплення печатками Сторін. Даний Договір діє з дати його укладення та до 31 грудня 2012 р. Умови цього Договору зберігають силу протягом усього строку дії цього Договору, а в частині грошових зобов'язань Орендаря щодо сплати орендної плати та всіх інших зобов'язань по даному Договору - до повного виконання зобов'язань (п. 15.1. Договору).

Відповідно до п. 15.2. Договору, у випадку необхідності з боку Орендаря, за домовленістю Сторін строк дії цього Договору може бути продовжено, про що Сторони складають відповідну Додаткову угоду до даного Договору, яка є його невід'ємною частиною.

17.01.2012р. сторонами підписано Протокол погодження істотних умов договору оренди № РУ-00000150 в якому визначено перелік, ідентифікацію, кількість та комплектність Обладнання.

Згідно п. 3 Протоколу від 17.01.2012р., у відповідності до умов Договору орендар сплачує попередню плату за оренду обладнання у розмірі 864,00 грн., яку Орендар зобов"язаний сплатити впродовж 1 (одного) дня з моменту укладення сторонами цього Протоколу на підставі виставленого Орендодавцем рахунку-фактури.

31.05.2012р. сторонами підписано Протокол погодження істотних умов договору оренди № РУ-00002144 в якому визначено перелік, ідентифікацію, кількість та комплектність Обладнання.

Згідно п. 3 Протоколу від 31.05.2012р., у відповідності до умов Договору орендар сплачує попередню плату за оренду обладнання у розмірі 11 970,00 грн., яку Орендар зобов"язаний сплатити впродовж 1 (одного) дня з моменту укладення сторонами цього Протоколу на підставі виставленого Орендодавцем рахунку-фактури.

На виконання умов договору оренди обладнання № ОК0013, позивач передав, а відповідач прийняв у оренду Обладнання, що підтверджується актами прийому-передачі: № РУ-00000118 від 18.01.2012р., № РУ-00001825 від 05.06.2012р.

Відповідач за актами повернення № РУ-00000170 від 23.01.2012р., № РУ-05033 від 09.11.2012р. повернув позивачу орендоване обладнання.

Разом з тим, в порушення умов договору оренди обладнання № ОК0013 від 17.01.2012р., відповідач не сплатив позивачу орендну плату за користування обладнанням в повному обсязі, в зв"язку з чим заборгував останньому 36 445,00 грн.

Наведе стверджується:

- договором орендми обладнання № ОК0013,

- актами приймання-передачі обладнання,

- актами здачі-прийняття робіт (надання послуг),

- актами повернення обладнання,

- банківськими виписками по рахунку,

- іншими матеріалами справи,

- відсутністю заперечень відповідача на позов.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши і оцінивши надані докази, суд дійшов такого висновку.

Ст. 193 Господарського кодексу України (ГК України) визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (ЦК України).

Відповідно до ст.ст. 526, 525 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Як випливає з наявних матеріалів справи, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини, що випливають з договору оренди .

Відповідно до ч. 1. ст. 759 ЦК України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч. 1 ст. 762 ЦК України).

В силу ст. ст. 4-3, 33 ГПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Оскільки станом на час розгляду справи відповідач не надав доказів погашення заборгованості зі сплати орендної плати, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 36445,00 грн. боргу підлягають задоволенню.

Крім суми основного боргу, позивачем, за неналежне виконання грошових зобов'язань пред'явлено до стягнення з відповідача 2 537,17 грн. пені, 886,66 грн. - три відсотки річних.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України передбачено, що, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч.1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Оскільки відповідач не виконав зобов'язання у вказаний строк, він є боржником, що прострочив.

Згідно з ч.2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У разі порушення учасником господарських відносин правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України він зобов'язаний сплатити штрафні санкції (неустойку, штраф, пеню).

Неустойкою (штрафом, пенею) відповідно до положень ст. 549 ЦК України є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 9.1.1. Договору, за прострочення виконання будь-яких грошових зобов»язань Орендаря перед Орендодавцем за цим Договором, Орендар зобов'язаний сплатити Орендодавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла під час такого прострочення, від суми простроченого платежу, за кожний день прострочення.

Пунктом 2.5. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. № 14 "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" визначено, що стосовно пені за порушення грошових зобов'язань застосовується припис частини шостої статті 232 ГК України. Даним приписом передбачено не позовну давність, а період часу, за який нараховується пеня і який не повинен перевищувати шести місяців від дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконане; законом або укладеним сторонами договором може бути передбачено більшу або меншу тривалість цього періоду. Його перебіг починається з дня, наступного за останнім днем, у який зобов'язання мало бути виконане, і початок такого перебігу не може бути змінений за згодою сторін. Необхідно також мати на увазі, що умова договору про сплату пені за кожний день прострочення виконання зобов'язання не може розцінюватися як установлення цим договором іншого, ніж передбачений частиною шостою статті 232 ГК України, строку, за який нараховуються штрафні санкції.

Позивач, у розрахунку пені припустився помилок, не врахувавши вищевказані положення законодавства, в зв"язку з чим, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 2 537,17 грн. пені, підлягають частковому задоволенню у розмірі: 114,54 грн. (здійснений судом розрахунок долучений до матеріалів справи).

Дослідивши розрахунок заявлених до стягнення з відповідача 886,66 грн. - трьох відсотків річних, суд дійшов висновку, що дані позовні вимоги підлягають задоволенню, як такі що відповідають законодавству.

Згідно з положеннями ст. 49 ГПК України судові витрати зі сплати судового збору підлягають віднесенню на відповідача пропорційно задоволеним вимогам.

Відповідачем не виконано викладені в ухвалах суду від 25.03.2014р. та від 17.04.2014р. вимоги щодо надання усіх необхідних для вирішення спору доказів по справі без пояснення причин, що вказує на їх неповажність. Це призвело до збільшення строку та значного ускладнення розгляду справи і, відповідно, збільшення державних затрат на судовий процес.

Відповідно до п. 3.13. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, має розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами. Відповідні дії або бездіяльність з урахуванням конкретних обставин справи можуть тягти за собою, зокрема, наслідки у вигляді стягнення штрафу з винної сторони в доход державного бюджету України (пункт 5 статті 83 ГПК).

З урахуванням цього, суд вважає, що за ухилення від вчинення дій, покладених судом на сторону, з відповідача слід стягнути до державного бюджету 500,00 грн. штрафу на підставі п.5 ст. 83 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 4-3, 33, 43, 49, 82, 83 ( п.5 ч.1), 84, 115,116 ГПК України, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідне виробниче підприємство "Біоресурс" (вул. Корольова, 18-А, м. Вінниця, 21088, код ЄДР 34542477) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортрент" (вул. Богатирська, 2-А, с. Білогородка, Києво-Святошинський р-н., Київська обл., 08140, код ЄДР 32664239) 36445 грн. (тридцять шість тисяч чотириста сорок п"ять грн.) боргу, 114,54 грн. (сто чотирнадцять грн. 54 коп.) пені, 886,66 грн. (вісімсот вісімдесят шість грн. 66 коп.) річних та 1715,85 грн. (одну тисячу сімсот п'ятнадцять грн. 85 коп.) у відшкодування витрат на сплату судового збору.

3. Відмовити у позові в частині стягнення 2422,63 грн. пені.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідне виробниче підприємство "Біоресурс" (вул. Корольова, 18-А, м. Вінниця, 21088, код ЄДР 34542477) до Державного бюджету України 500 (п"ятсот) грн. штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених судом на сторону.

5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 19 травня 2014 р.

Суддя Кожухар М.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - відповідачу (вул. Корольова, 18-А, м. Вінниця, 21088)

Дата ухвалення рішення15.05.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38745677
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/341/14

Ухвала від 17.04.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Рішення від 15.05.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні