Рішення
від 14.05.2014 по справі 902/267/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14 травня 2014 р. Справа № 902/267/14

Господарський суд Вінницької області у складі судді Мельника П.А. , при секретарі судового засідання Віннік О.В. , розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом : Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Управдом Нагірна" (21019, м.Вінниця, вул.Нагірна, 19К)

до : Товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничого підприємства "Гамма" (21034, м.Вінниця, вул.Лебединського, 15)

про передачу на баланс житлового комплексу нерухомого майна та про підписання акту приймання-передачі житлового комплексу

За участю представників сторін:

позивача : Мрясова Е.А. - керуюча ОСББ "Управдом Нагірна";

ОСОБА_1 - адвокат;

відповідача : Гатенюк Ю.Ю. - за довіреністю.

ВСТАНОВИВ :

Заявлено позов Об''єднання співвласників багатоквартирного будинку "Управдом Нагірна" до Товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничого підприємства "Гамма" про передачу на баланс житлового комплексу нерухомого майна та про підписання акту приймання-передачі житлового комплексу.

Ухвалою суду від 13.03.14 р. порушено провадження у справі №902/267/14 та призначено засідання на 31.03.14 р.

Розгляд справи неодноразово відкладався.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали, просили суд їх задовільнити з підстав, визначених в позові.

Представник відповідача проти позовних вимог заперечила, просила суд в задоволенні позову відмовити повністю.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши пояснення представників сторін, судом встановлено наступне.

01 березня 2013 року, реалізуючи своє право, співвласники житлового багатоквартирного будинку № 19К по вулиці Нагірна в м.Вінниці на установчих зборах прийняли рішення про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку, що оформлено протоколом від 01.03.2013 р. за №1.

22.03.2013 року на підставі вказаного рішення наказом Департаменту житлового господарства Вінницької міської ряди № 26-Р зареєстровано об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Управдом Нагірна" по вулиці Нагірна,19К у місті Вінниці та 25.03.2013 проведено державну реєстрацію (номер запису в ЄДР 1 174 102 0000 010903) з видачею Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи сер. АА №902914.

Відповідно до ст. 385 Цивільного кодексу України власники квартир для забезпечення експлуатації багатоквартирного житлового будинку, користування квартирами та спільним майном житлового будинку можуть створювати об'єднання власників квартир. Об'єднання власників квартир, є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - Закон) визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Закон визначає об'єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичну особу, створену власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Порядок створення об'єднання, а також скликання і проведення установчих зборів об'єднання встановлений статтею 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» об'єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень.

Відповідно до ч. 14 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Керуючись ст.ст. 11, 16 Закону об'єднання після набуття статусу юридичної особи може, зокрема: прийняти на власний баланс весь комплекс або укласти договір з будь-якою юридичною особою, статут якої передбачає можливість здійснення такої діяльності.

Рішеннями зборів ОСББ "Управдом Нагірна" від 01.03.2013 року, від 30.08.2013 року (протокол № 1, протокол № 2) вирішено прийняти увесь житловий комплекс по вул. Нагірна, 19К у місті Вінниці на баланс ОСББ "Управдом Нагірна". Дане право об'єднання передбачено у ч. 1 ст. 11 Закону.

Заявою від 13.05.2013 року ТОВ НВП «Гамма» було повідомлено про прийняте зборами власників квартир та заявою від 02.09.2013 року про прийняте зборами членів ОСББ "Управдом Нагірна" рішення (протокол № 1 від та протокол від 30.08.2013 р. № 2 відповідно) щодо прийняття житлового комплексу по вулиці Нагірна, 19К у місті Вінниці на свій баланс.

Про прийняте позачерговими зборами членів ОСББ "Управдом Нагірна" рішення щодо прийняття житлового будинку №19К по вулиці Нагірна у місті Вінниці на свій баланс дирекцію ТОВ НВП "Гамма" повідомлено 05.09.2013 року рекомендованим листом.

Відмова ТОВ НВП "Гамма" від вчинення дій, які передбачені постановою КМУ від 11 жовтня 2002 року за №1521 "Про порядок реалізації Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" спонукала об''єднання співвласників звернутись до суду за захистом свого порушеного права з відповідним позовом до суду.

Суд погоджується з доводами позивача з огляду на таке.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 11 жовтня 2002 року № 1521 з наступними відповідними змінами затвердила порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс (далі - Порядок передачі на баланс).

У відповідності до п. 5 Порядку передачі на баланс передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання.

Статтею 1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа , створена власниками для сприяння використання їхнього власного майна та управління утримання і використання неподільного та загального майна.

Відповідно до ст. 4 Закону об'єднання створюється для забезпечення та захисту прав його членів, належного утримання та використання неподільного та загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членів об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання своїх обов'язків, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

У відповідності до п. 2. Порядку передачі, виключно загальні збори об'єднання вирішують питання про прийняття житлового комплексу на баланс об'єднання. Отже, вирішення питання щодо питання передачі будівлі на баланс належить до виключної компетенції зборів об'єднання. Таке право кореспондується з обов'язком балансоутримувача в двохмісячний строк після надходження відповідного звернення від об'єднання передати йому на баланс будівлю та відповідну технічну документацію.

Відповідно до Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002р. №1521 "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" вирішення питання про прийняття житлового комплексу на баланс об'єднання, про залишення житлового комплексу або його частини на балансі попереднього балансоутримувача (за умови укладення з ним відповідного договору) та про передачу житлового комплексу або його частини на баланс іншої юридичної особи належить до компетенції загальних зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Пунктами 2 та 5 Порядку передбачено, що передача житлового комплексу на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відбувається разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) після прийняття загальними зборами об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відповідного рішення та у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання.

Вищезазначений Порядок встановлює процедуру такої передачі на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку як житлових комплексів, що перебували на балансах ЖЕКів та інших організацій, так і новозбудованих житлових комплексів.

Аналізуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про те, що Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" і зазначений Порядок пов'язують передачу на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку житлових комплексів з прийняттям об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку відповідного рішення і, як наслідок, встановлюють обов'язковість такої передачі.

Законом України "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що балансоутримувачем будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) є власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Таким чином, зі змісту зазначених норм законодавства вбачається можливість об'єднання співвласників багатоквартирного будинку прийняти на власний баланс весь житловий комплекс за умови прийняття про це рішення загальними зборами об'єднання, а відповідне рішення породжує у попереднього балансоутримувача обов'язок передати зазначене майно з балансу на баланс у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Вказана позиція узгоджується з висновками, викладеними у судових рішеннях Судової палати у господарських справах Верховного суду України від 27.04.2012 р. №3- 23гс12 у справі №5023/1171/11, Вищого господарського суду України від 18.12.2012р. у справі №11/123, від 12.10.2005 р. у справі 15/119-8/61, від 12.12.2006 р. у справі №12/43.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна із сторін повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставі своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до п. 2.3. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" якщо стороною (або іншим учасником судового процесу) у вирішенні спору не подано суду в обґрунтування її вимог або заперечень належні і допустимі докази, в тому числі на вимогу суду, або якщо в разі неможливості самостійно надати докази нею не подавалося клопотання про витребування їх судом (частина перша статті 38 ГПК), то розгляд справи господарським судом може здійснюватися виключно за наявними у справі доказами.

Відповідач не надав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували доводи позивача та підтверджували заперечення проти задоволення позовних вимог, не наведено жодного доводу у спростування належно встановлених судом істотних обставин справи та, відповідно, його обов'язку передати зазначений будинок на баланс позивача. Крім того, суд бере до уваги той факт, що предметом даного спору є не питання власності, а визначення особи, що утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

За таких обставин, позов визнається судом доведеним, обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню.

За правилами статті 49 ГПК України судовий збір відшкодовуться за рахунок відповідача.

Крім того, позивачем заявлено до відшкодування за рахунок відповідача понесених витрат на оплату правової допомоги в розмірі 4705,88 грн. За результатами розгляду цієї вимоги суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Позивач змушений був звернутись до адвоката за юридичною допомогою та захистом своїх порушених прав.

Відповідно до ст.44 ГПК України судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката, та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст.30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до п.6.3. постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI господарського процесуального кодексу України" №7 від 21.02.2013 витрати позивачів та відповідачів, третіх осіб, пов'язані з оплатою ними послуг адвокатів, адвокатських бюро, колегій, фірм, контор та інших адвокатських об'єднань з надання правової допомоги щодо ведення справи в господарському суді, розподіляються між сторонами на загальних підставах, визначених частиною п'ятою статті 49 ГПК. Відшкодування цих витрат здійснюється господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, як-от: угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригіналу ордера адвоката, виданого відповідним адвокатським об'єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій.

Розподіл сум інших, крім судового збору, судових витрат здійснюється за загальними правилами частини п'ятої статті 49 ГПК, тобто при задоволенні позову вони покладаються на відповідача, при відмові в позові - на позивача, а при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Як вбачається з матеріалів справи 29.08.2013 року між позивачем та адвокатом ОСОБА_1, що діє на підставі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю НОМЕР_1 від 23.07.12 р., укладено договір про надання правової допомоги.

Відповідно до вищевказаного договору від 29.08.2013 за адвокатські послуги позивач перерахував адвокату 4705,88 грн. , про що свідчить платіжне доручення №3 від 27.2.14 р. на суму 4000,00 грн. та платіжне доручення №1 від 27.02.14 р. на 705,88 грн.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вимоги позивача по відшкодуванню витрат на оплату послуг адвоката є правомірними, а отже підлягають задоволенню відповідно до ст.49 ГПК України з покладенням їх на відповідача.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 4-3, 4-5, 32, 33, 34, 43, 49, 82, 85, 115 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю науково - виробниче підприємство "Гамма" (21034, м. Вінниця, вул. Лебединського,15, код ЄДРПОУ 13318821) передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Управдом Нагірна" (21019, м. Вінниця, вул. Нагірна, 19 К, код ЄДРПОУ 38635753) житловий комплекс нерухомого майна, що розташований за адресою: місто Вінниця, вулиця Нагірна, 19К із планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією, у порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 року №1521 "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробничого підприємства "Гамма" (21034, м. Вінниця, вул. Лебединського, 15, код ЄДРПОУ 13318821) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Управдом Нагірна" (21019, м. Вінниця, вул. Нагірна, 19 К, код ЄДРПОУ 38635753) 2436,00 грн. судового збору та 4705,88 грн. витрат на оплату послуг адвоката.

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення надіслати сторонам по справі рекомендованим листом.

Повне рішення складено 19 травня 2014 р.

Суддя Мельник П.А.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу 21019, м.Вінниця, вул.Нагірна, 19К

3 - відповідачу 21034, м.Вінниця, вул.Лебединського, 15

Дата ухвалення рішення14.05.2014
Оприлюднено21.05.2014
Номер документу38745708
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/267/14

Постанова від 11.08.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 14.05.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 31.03.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні