Постанова
від 15.05.2014 по справі 807/1091/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2014 рокум. Ужгород№ 807/1091/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої - судді Калинич Я.М.

при секретарі судового засідання - Нагорна Л.І.

за участю: представники сторін не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нове Життя» (третя особа на стороні позивача - Мукачівське управління державної Казначейської служби України Закарпатської області) про стягнення заборгованості у сумі 26500,67 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Мукачівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Закарпатській області (далі - позивач, Мукачівська ОДПІ) звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нове Життя» (далі - відповідач, СТОВ «Нове Життя») (третя особа на стороні позивача - Мукачівське управління державної Казначейської служби України Закарпатської області), яким просить стягнути заборгованість у сумі 26500,67 грн.

Позивач в судове засідання не з'явився, однак в прохальній частині позовної заяви просить розглядати справу без участі інспекції.

Відповідач письмові заперечення проти позову суду не надав, в судові засідання явку представника не забезпечив, про причини неявки суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений судом про відкриття провадження в адміністративній справ, про дату, час і місце розгляду даної справи. Згідно наявної в матеріалах справи копії Свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, СТОВ «Нове Життя» зареєстроване за адресою: Закарпатська область, Мукачівський район, с. Дерцен, вул. Ракоці, 179, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялася кореспонденція суду. В матеріалах справи містяться повідомлення Укрпошти про вручення відповідачу судових повісток. Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справа розглядається за відсутності представника відповідача на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, однак такий був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. А оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення адміністративного позову, виходячи з наступного.

СТОВ «Нове Життя» знаходиться на обліку в Мукачівській ОДПІ з 09.03.2000 року.

Судом встановлено, що у відповідача існує прострочена заборгованість перед державним бюджетом за бюджетною позичкою згідно Постанови КМУ №1003 в сумі 13058,41 грн. (код 00263100) в т.ч. пені - 4058,41 грн., Постанови КМУ №220 в сумі 8705,61 грн. (код платежу 00263200) в т.ч. пені - 2705,61 грн. та Постанови КМУ №1953 в сумі 4736,65 грн. (код платежу 00263300) в т.ч. пені - 1536,65 грн.

Облік заборгованості, в тому числі простроченої, перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками/фінансовою допомогою, наданими Міністерством фінансів у 1993-1998 роках, нарахування пені та списання безнадійної заборгованості здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 року №174, щодо договору №5 від 12.02.1999 року - Постановою КМУ від 10.12.1998 року №1953 «Про забезпечення сільськогосподарських товаровиробників матеріально-технічними та фінансовими ресурсами в 1999 році».

За несвоєчасне повернення коштів СТОВ «Нове Життя» Мукачівським управлінням державного казначейства Головного управління Державного казначейства України у Закарпатській області нараховано пеню відповідно до :

- Постанови КМУ №1003 - 4058,41 грн.,

- Постанови КМУ №220 - 2705,61 грн.,

- Постанови КМУ №1953 - 1536,65 грн.

Відповідно до п.15 Порядку прострочена заборгованість за кредитами, бюджетними позичками/фінансовою допомогою, яка не погашена боржником протягом 30 календарних днів після настання строку платежу, а також нарахована на суму простроченої заборгованості за кредитом, бюджетною позичкою/фінансовою допомогою пеня стягується в установленому законом порядку податковими органами за місцем реєстрації боржника відповідно до подання територіальних органів Державної казначейської служби, яке подається у строки, визначені пунктом 10 цього Порядку за встановленою згідно з додатком 1 формою.

Облік простроченої заборгованості за бюджетними позичками/фінансовою допомогою ведеться органами Державної казначейської служби у валюті бюджетної позички фінансової допомоги, в якій вони надані.

З метою примусового стягнення в установленому законодавством порядку простроченої заборгованості з боржника територіальні органи Державної казначейської служби до кінця місяця, що настає за звітним періодом:

- інформують територіальні органи Міндоходів за місцем реєстрації боржника про змін) розміру простроченої заборгованості за кредитами та суму нарахованої па неї пені:

- нараховують пеню та інформують територіальні органи Міндоходів за місцем реєстрації боржника про зміну розміру простроченої заборгованості за бюджетними позичками/фінансовою допомогою та суму нарахованої на неї пені.

Згідно ті. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Однак, станом на час направлення податкової вимоги органи направляли її у відповідності до пп.6.2.1 п.6.2 ст.6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання у встановлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Так, Мукачівською ОДПІ відповідно, надсилалися перша податкова вимога № 1/248 від 19.04.2007 pоку та друга податкова вимога № 2/371 від 03.07.2007 року з повідомленням про вручення органами поштового зв'язку.

Станом на день звернення до суду підприємством не вжито достатніх заходів, щодо погашення в добровільному порядку заборгованості за бюджетними позичками та фінансовою допомогою, які зазначені у довідці.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними і допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі, згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нове Життя» (третя особа на стороні позивача - Мукачівське управління державної Казначейської служби України Закарпатської області) про стягнення заборгованості у сумі 26500,67 грн. - задовольнити повністю .

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нове Життя» (89671, Закарпатська область, Мукачівський район, с. Дерцен, вул. Ракоці, 179, код ЄДРПОУ - 30839068) заборгованість у сумі 26500 (двадцять шість тисяч п'ятсот) грн. 67 коп.

3. Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

СуддяЯ.М. Калинич

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.05.2014
Оприлюднено22.05.2014
Номер документу38755230
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1091/14

Постанова від 15.05.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

Ухвала від 04.04.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні