Рішення
від 14.05.2014 по справі 914/975/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.05.2014 р. Справа № 914/975/14

за позовом: Управління майном спільної власності Львівської обласної ради, м. Львів

до відповідача: Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, м. Львів

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Комунального підприємства Львівської обласної ради "Центральна районна аптека № 162" м. Мостиська Львівської області

про: розірвання договору оренди, стягнення заборгованості з орендної плати та виселення із займаних приміщень,

Суддя Король М.Р.

За участю представників:

від позивача: Кисельова І.М. - представник ( довіреність №59 від 14.01.2013 року);

від відповідача: не з'явився;

третьої особи: не з'явився;

В судовому засіданні 14.05.2014 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору : Позов заявлено Управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради (м. Львів) до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (м. Львів) про розірвання договору оренди, стягнення заборгованості зі сплати орендної плати та виселення із займаних приміщень. За участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Комунального підприємства Львівської обласної ради "ЦРА № 162" (м. Мостиська).

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач своєчасно не сплачував орендну плату, передбачену укладеним між сторонами договором.

Ухвалою суду від 24.03.14 року порушено провадження у справі. Розгляд справи призначено на 16.04.14 року. Вимоги до сторін по підготовці справи до розгляду в судовому засіданні висвітлено в зазначеній ухвалі, в тому числі визнано обов'язковою участь повноважних представників сторін в судове засідання.

Ухвалою від 16.04.2014 року судом було відкладено розгляд справи до 14.05.2014 року з підстав, викладених у відповідній ухвалі.

В судове засідання 14.05.2014 року позивач участь повноважного представника забезпечив, вимоги ухвали суду від 24.03.2014 року виконав, позов підтримав.

Відповідач участь повноважного представника в судове засідання не забезпечив, вимоги ухвали суду від 24.03.2014 року не виконав, відзиву на позов не подав, доказів оплати боргу не представив, хоча був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи.

Представник третьої особи через канцелярію господарського суду подав пояснення (вх. № 16912/14 від 16.04.2014 року) по суті спору, в якому повідомив про несплату відповідачем орендної плати.

Відповідно до ст. 75 ГПК України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, повно та об'єктивно дослідивши докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

05.11.2013 року між Управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради (орендодавцем згідно договору) та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (орендарем згідно договору) було укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад області, № 65/13, відповідно до п.1.1 якого орендодавець на підставі наказу Управління від 14 червня 2013 року № 44-н передає, а орендар приймає у строкове платне користування нерухоме майно - нежитлові приміщення, що знаходяться на балансі КП ЛОР «ЦРА № 162» м. Мостиська, загальною площею 23,9 кв.м., які розміщені за адресою: Львівська область, м. Мостиська, вул. Зелена, 2 д, згідно з актом приймання-передачі майна.

Вартість об'єкта оренди визначена станом на 31.08.2013 року і становить 25600,00 грн. без ПДВ згідно зі звітом про незалежну (експертну) оцінку, затвердженим наказом управління майном спільної власності обласної ради від 14 жовтня 2013 року № 50-о.

Факт передачі орендованого приміщення орендарю підтверджений актом приймання-передачі нежитлових приміщень від 01.11.2013 року.

Відповідно до п. п. 3.1, 3.2, 6.2 договору, відповідач зобов'язався своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату. Розмір орендної плати визначається відповідно до чинної на момент укладення цього договору Методики розрахунку орендної плати, затвердженої рішенням обласної ради і становить 381,70 грн. без ПДВ за жовтень 2013. Сума ПДВ становить 76,34 грн. Розмір орендної плати коригується щомісячно на відповідних індекс інфляції. В інших випадках розмір орендної плати переглядається тільки за згодою сторін або за рішенням суду, господарського суду.

Відповідно до п. 3.3 договору, встановлену орендну плату за користування об'єктом оренди в поточному місяці орендар зобов'язується перерахувати не пізніше 25 числа поточного місяця на розрахунковий рахунок балансоутримувача № 26003053815954 в ЗГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 325321, ЄДРПОУ 01974000.

Як визначено п. 8.1. договору, його укладено строком на 2 роки 11 місяців, що діє від 01.11.2013 року до 30.09.2016 року включно.

Відповідач не здійснював сплати орендної плати за період з листопада 2013 року по лютий 2014 року чим заборгував позивачу 1539,84 грн., внаслідок чого позивач звернувся до суду із позовом про розірвання договору оренди, стягнення заборгованості з орендної плати та виселення орендаря із займаних приміщень.

Оцінивши подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Статтею 11 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з ч. 1 ст. 795 Цивільного кодексу України передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору.

Судом встановлено, що нежитлові приміщення загальною площею 23,9 кв.м., що знаходяться за адресою: Львівська область, м. Мостиська, вул. Зелена, 2 д, і перебувають на балансі Комунального підприємства Львівської обласної ради "Центральна районна аптека № 162", передано відповідачу на підставі договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад області № 65/13 від 05.11.2013 року та акту приймання-передачі нежитлових приміщень від 01.11.2013 року.

Згідно з п. 1 ст. 762 ЦК України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності; орендна плата встановлюється у грошовій формі. Згідно з п. 3 ст.19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Судом встановлено, що відповідач, не вносив орендну плату за період з листопада 2013 року по лютий 2014 року, чим заборгував позивачу 1539,84 грн.

Докази здійснення оплати на дану суму в матеріалах справи відсутні.

Законом (частина третя статті 291 ГК України, частина друга статті 651, стаття 783 ЦК України) передбачено можливість розірвання договору найму (оренди) за рішенням суду на вимогу однієї з сторін, а статтею 782 ЦК України - право наймодавця на односторонню відмову від такого договору у разі невнесення наймачем плати за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

Відповідне право наймодавця на відмову від договору найму не є перешкодою для звернення наймодавця (орендодавця) до суду з вимогою щодо розірвання договору в разі несплати наймачем (орендарем) платежів, якщо має місце істотне порушення умов договору.

Несплата орендної плати за період з листопада 2013 р. по лютий 2014 р., на переконання суду, є істотним порушенням відповідачем умов договору оренди № 65/13 від 05.11.2013 року.

У п. 3.5 договору сторони узгодили, що несплата орендної плати в повному обсязі протягом трьох місяців підряд є підставою для дострокового розірвання договору.

Приписами ч. 3 ст. 291 ГК України встановлено, що договір оренди може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передбачених Цивільним кодексом України для розірвання договору найму, в порядку, встановленому статтею 188 цього Кодексу.

Відповідно до п.п 2, 3 ст. 653 Цивільного кодексу, у разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються. У разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору.

Згідно з ч. 1 статті 785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до п. 2.3 договору, у разі припинення договору майно повертається орендарем балансоутримувачу - КП ЛОР "ЦРА № 162", м. Мостиська. Орендар повертає майно за актом приймання-передачі, що підписується орендарем, орендодавцем та балансоутримувачем.

Як зазначено п. 2 ст. 795 Цивільного кодексу України повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Відповідно до п. 8.4 договору. за ініціативою однієї із сторін цей договір може бути розірвано рішенням господарського суду у випадках, передбачених законодавством.

Враховуючи наведене, суд вважає позовні вимоги підставними, обґрунтованими, підтвердженими належними доказами, не спростованими відповідачем, та такими, що підлягають до задоволення.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Судовий збір покладається на відповідача у відповідності до ст. 49 ГПК України.

З огляду на викладене, керуючись 33, 34, 35, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задоволити повністю.

2. Розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад області, № 65/13 від 05.11.2013 року, укладений між Управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1.

3. Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь балансоутримувача - Комунального підприємства Львівської обласної ради "Центральна района аптека № 162" (81300, м. Мостиська, вул. Перемишлянська, 1, ідентифікаційний код 01974000) 1539,84 грн. орендної плати.

4. Виселити фізичну особу - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) із займаних приміщень загальною площею 23,9 кв.м., що знаходяться за адресою: Львівська область, м. Мостиська, вул. Зелена, 2 д.

5. Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Управління майном спільної власності Львівської обласної ради (79008, м. Львів, вул. В. Винниченка, 18, ідентифікаційний код 25255072) 4263,00 грн. судового збору.

6. Накази видати згідно ст. 116 ГПК України.

Повне рішення складено 19.05.2014 р.

Суддя Король М.Р.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення14.05.2014
Оприлюднено22.05.2014
Номер документу38755902
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/975/14

Ухвала від 16.04.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Рішення від 14.05.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

Ухвала від 24.03.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Король М.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні