Ухвала
від 30.04.2014 по справі 6-1612св14
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

УХВАЛА

іменем України

30 квітня 2014 рокум. Київ Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Горелкіної Н.А.,

суддів: Євграфової Є.П., Журавель В.І.,

Колодійчука В.М., Ситнік О.М.,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до приватного підприємства «Галакс 2010», треті особи: ОСОБА_6, ОСОБА_7, про відшкодування майнової шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 на рішення апеляційного суду Запорізької області від 11 грудня 2013 року,

в с т а н о в и л а:

ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 звернулися до суду з позовом до ПП «Галакс 2010», треті особи: ОСОБА_6, ОСОБА_7, про відшкодування майнової шкоди, посилаючись на те, що 14 травня 2013 року приблизно о 22.23 год. в результаті пожежі на платній автостоянці, розташованій за адресою: м. Запоріжжя, вул. Косигіна, 5, було знищено та сильно пошкоджено декілька автомобілів, у тому числі належні позивачам: автомобіль «КІА Carens» державний номер НОМЕР_1 (власник ОСОБА_5) та автомобіль «Nissan Qashqai» державний номер НОМЕР_2 (користувачі за довіреністю ОСОБА_3, ОСОБА_4, власник ОСОБА_7).

Згідно з актом про пожежу від 14 травня 2013 року місцем виникнення пожежі є автомобіль Mitsubishi Pajero державний номер НОМЕР_3, який належить ОСОБА_6

Відповідно до висновків експерта ГУ МВС Україні в Запорізькій області від 06 червня 2013 року №№ 55/13, 56/13 вартість матеріального збитку, нанесеного власникам автомобіля «Nissan Qashqai» державний номер НОМЕР_2, внаслідок його пошкодження пожежею складає 154 291 грн 63 коп.; а вартість матеріального збитку, нанесеного власнику автомобіля «КІА Carens» державний номер НОМЕР_1 складає 120 424 грн 84 коп.

Згідно з листами районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району від 02 серпня 2013 року №№ 13-0010-П, 13-0011-П та наданої районною адміністрацією копією рішення Запорізької міської ради від 20 вересня 2006 року № 6/620 земельна ділянка по вул. Косигіна, 5 у м. Запоріжжі передана в оренду ЗАТ «Транспортна фірма «Галакс» для розташування платної автостоянки, охороняється, терміном на 10 років.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ЗАТ «Транспортна фірма «Галакс», код ЄДРПОУ 20480769, було реорганізовано в ПП «Галакс 2010», код ЄДРПОУ 20480769. Датою державної реєстрації цієї юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, є 12 жовтня 2010 року.

Вважали, що зберігачем автомобілів, які зазнали пошкодження внаслідок пожежі, є ПП «Галакс 2010», яке відповідно до вимог ст. ст. 936, 937, 942, 977 ЦК України, Закону України «Про захист прав споживачів», постанови Кабінету міністрів України від 22 січня 1996 року № 115 «Про затвердження Правил зберігання транспортних засобів на автостоянках» є належним відповідачем, який повинен відшкодувати завдану матеріальну шкоду.

Рішенням Заводського районного суду м. Запоріжжя від 13 листопада 2013 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Запорізької області від 11 грудня 2013 року зазначене судове рішення змінено в частині підстав відмови в позові.

У поданій касаційній скарзі ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 просять рішення апеляційного суду скасувати, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Суд першої інстанції, відмовляючи в позові, посилався на те, що відсутні правові підстави для покладання на відповідача обов'язку з відшкодування майнової шкоди, оскільки ПП «Галакс 2010» на час виникнення пожежі, внаслідок якої пошкоджено автомобілі позивачів, не було виконавцем послуг із зберігання транспортних засобів, оскільки передало автостоянку в суборенду.

Апеляційний суд, змінюючи рішення в частині підстав відмови в позові, зазначав, що доказів, які б свідчили про те, що Запорізькою міською радою у встановленому законом порядку приймалося рішення про надання ЗАТ «Транспортна фірма «Галакс» або ПП «Галакс 2010» права на передачу у суборенду земельної ділянки платної автостоянки по вул. Косигіна, 5 у м. Запоріжжі в ході розгляду справи надано не було. Разом із тим, відмовляючи в позові, виходив із того, що позивачі не довели факт передачі автотранспортних засобів на зберігання відповідачеві.

Проте з такими висновками апеляційного суду погодитися не можна з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є, зокрема, діяльність, пов'язана із зберіганням транспортних засобів.

Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до п. 12 постанови Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 № 115 «Про затвердження Правил зберігання транспортних засобів на автостоянках» час оформлення приймання на зберігання черговий приймальник вносить необхідні дані про володільця транспортного засобу і транспортний засіб до відповідного журналу обліку транспортних засобів і розписується в ньому.

Відмовляючи в позові з огляду на недоведеність передачі автомобілів на зберігання, апеляційним судом не враховано власних висновків про те, що позивачі розмістили автомобілі на зберігання на автостоянці, про що свідчать записи в журналах та пояснення свідків.

Покладаючи на позивачів обов'язок подати оригінали зазначеного журналу, апеляційний суд не врахував, що такої можливості позивачі не мають, оскільки такі журнали велись саме відповідачем і надати їх оригінали міг лише останній.

Отже на порушення вимог ст. ст. 303, 315 ЦПК апеляційний суд у достатній мірі не перевірив доводів апеляційної скарги, в рішенні не зазначив конкретні обставини й факти, що спростовують такі доводи, та, встановивши, що позивачі розмістили автомобілі на зберігання на автостоянці, висновку про відсутність підстав для задоволення позову дійшов з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Оскільки допущені апеляційним судом порушення норм матеріального та процесуального права призвели до неправильного вирішення справи в суді апеляційної інстанції, рішення останнього підлягає скасуванню з передачею справи на новий апеляційний розгляд.

Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 задовольнити.

Рішення апеляційного суду Запорізької області від 11 грудня 2013 року скасувати, справу передати на новий розгляд до апеляційного суду Запорізької області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Н.А. Горелкіна

Судді: Є.П. Євграфова

В.І. Журавель

В.М. Колодійчук

О.М. Ситнік

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення30.04.2014
Оприлюднено20.05.2014
Номер документу38756429
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —6-1612св14

Ухвала від 30.04.2014

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Горелкіна Н.А

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні