Постанова
від 20.05.2014 по справі 820/6627/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

20 травня 2014 р. Справа № 820/6627/14

Суддя Харківський окружний адміністративний суд Супрун Ю.О., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова до Приватного підприємства "Сталь" про стягнення заборгованості по сплаті штрафної санкції, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова (надалі за текстом - УПФУ в Червонозаводському р-ні м. Харкова, позивач) звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Сталь" (надалі за текстом - ПП "Сталь", відповідач), в якому просить суд: стягнути з Приватного підприємства "Сталь" (61035, м. Харків, пр. Гагаріна, 154, код 32436119) на користь Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова (вул. 1-ї Кінної Армії, 15, м. Харків, 61140) заборгованість по сплаті фінансової санкції та пені в розмірі 7979,21 грн., з них: 7562,94 грн. на р/р 256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342 ВАТ ХОУ "Ощадний банк України"; 416,08 грн. на р/р 256053132095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342 ВАТ ХОУ "Ощадний банк України"; 0,19 грн. на р/р 256063012095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342 ВАТ ХОУ "Ощадний банк України".

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що відповідач зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України за реєстраційним номером 5916. Відповідач не виконував вимоги чинного законодавства щодо своєчасного перерахування страхових внесків, чим порушив вимоги п. 9.3.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження від 10.04.2014 року була надіслана відповідачу рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення, однак не була ним отримана з незалежних від суду причин, що підтверджується конвертом з відміткою "за закінченням терміну зберігання", який міститься в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з неналежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. Таким чином, відповідач є належний чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду.

Відповідно до ч.4 ст.183 - 2 КАС України суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Приватне підприємство "Сталь" зареєстровано як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова (за реєстраційний № 5916).

Суд зазначає, що порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування страхувальниками до Пенсійного фонду України визначений Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-ІУ та Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1.

У відповідності до ст. 12 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у період до перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пенсійний фонд України, яке затверджує Президент України. Бюджет Пенсійного фонду України в зазначений період затверджує Кабінет Міністрів України.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вказаного Положення, Пенсійний фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо, зокрема, забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання страхових внесків, інших надходжень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не сплачених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування; призначення і виплати пенсій; забезпечення повного та своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 затверджено «Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (надалі - Інструкція від 19.12.2003 року № 21-1) набрала чинності 27 січня 2004 року.

Вказана Інструкція від 19.12.2003 року № 21-1 визначає процедуру реєстрації та обліку платників внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності і господарювання та фізичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Згідно з вимогами п.п. 6 п. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІУ від 09.07.2003 року, із змінами та доповненнями, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду.

Пунктом 6 ст. 20 зазначеного Закону передбачено, що страхувальник зобов'язаний сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітній період, не пізніше, ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Відповідно до Інструкції нараховані за відповідний базовий звітній період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього базового періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Базовим звітнім періодом є календарний місяць (п. п. 5.1.4. Інструкції).

Судом встановлено, що у встановлений строк ПП "Сталь" не сплатило страховий внесок на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 9.3.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

При застосуванні штрафів, зазначених у цьому підпункті, приймається одне рішення після сплати (погашення) у повному обсязі недоїмки окремо за кожний базовий звітний період незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період.

Відповідно до п. 9.3.2. Інструкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі, донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. При цьому складається рішення за формою згідно з додатком 14.

Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних картки особового рахунку платника.

При застосуванні штрафів, зазначених у цьому підпункті, приймається одне рішення після сплати (погашення) у повному обсязі недоїмки окремо за кожний базовий звітний період незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період.

Відповідно до пункту 10.1 Інструкції на суми простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків (недоїмки) та своєчасно не сплачені (не перераховані) фінансові санкції нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

За матеріалами справи судом встановлено, що за несвоєчасну сплату Приватним підприємством "Сталь" страхових внесків (фінансових санкцій) на підставі п.2 ст. 9 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» управлінням Пенсійного фонду прийнято рішення № 806-808 від 23 жовтня 2007 року, № 414-416 від 13 березня 2008 року та № 1140-1141 від 25 червня 2008 року яким відповідачу нараховано фінансову санкцію та пеню, відповідно до на загальну суму 7979,21 грн.

Рішення були направлені відповідачу листом з рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, що підтверджується копією конверта.

Зазначене рішення ПП "Сталь" у терміни, передбачені законодавством, не оскаржувалось, сума фінансових санкцій та пені до цього часу відповідачем не сплачена. Таким чином, у відповідача існує заборгованість в сумі 7979,21 грн.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факту погашення заборгованості у розмірі 7,81 грн., суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Відповідно ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167,183-2, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Приватного підприємства "Сталь" про стягнення заборгованості по сплаті штрафної санкції - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "Сталь" (61035, м. Харків, пр. Гагаріна, 154, код 32436119) на користь Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова (вул. 1-ї Кінної Армії, 15, м. Харків, 61140) заборгованість по сплаті фінансової санкції та пені в розмірі 7979 (сім тисяч дев'ятсот сімдесят дев'ять) гривень 21 коп., з них: 7562 (сім тисяч п'ятсот шістдесят дві) гривні 94 коп. на р/р 256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342 ВАТ ХОУ "Ощадний банк України"; 416 (чотириста шістнадцять) 08 коп. на р/р 256053132095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342 ВАТ ХОУ "Ощадний банк України"; 0,19 грн. на р/р 256063012095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342 ВАТ ХОУ "Ощадний банк України".

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в Харківський апеляційний адміністративний суд через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Супрун Ю.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2014
Оприлюднено22.05.2014
Номер документу38767131
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6627/14

Ухвала від 10.04.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 20.05.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 10.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні