Рішення
від 20.05.2009 по справі 16/45-09-1459
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/45-09-1459

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"20" травня 2009 р.Справа  № 16/45-09-1459

Господарський суд Одеської області

У складі судді –Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань –Скоробрух Т.В.

За участю представників сторін:

Від позивача:          не з'явився;

Від відповідача:      не з'явився,  

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „КВАДРО” до  закритого акціонерного товариства „Ширяївський маслозавод” про розірвання договору, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення 2400 грн,-  

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „КВАДРО” (ТОВ „КВАДРО”) звернулось до господарського суду Одеської області з позовними вимогами до закритого акціонерного товариства „Ширяївський маслозавод”  (далі по тексту ЗАТ „Ширяївський маслозавод”) про розірвання договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., укладеного між  сторонами по справі, зобов'язання відповідача підписати акт приймання-передачі системи реєстру та прийняти від ТОВ „КВАДРО” документи системи реєстру власників іменних цінних паперів  ЗАТ „Ширяївський маслозавод”, а також стягнення 2400 грн. заборгованості за вказаним договором. Свої вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем прийнятих на себе зобов'язань за договором про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р. в частині своєчасної та повної сплати виконаних позивачем робіт.

Ухвалами суду відповідач був повідомлений про час та місце судового розгляду, однак, на вимогу суду в судові засідання відповідач не з'явився, відзиву на позовну заяву не надав, у  зв'язку з чим справа розглядається за наявними матеріалами в порядку, передбаченому ст. 75 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 28.12.1998р. між ТОВ „КВАДРО” (Виконавець) та ЗАТ „Ширяївський маслозавод” (Товариство) було укладено договір про реєстрове обслуговування № 36К, відповідно до умов п.1.1 якого Товариство доручає, а Виконавець приймає на себе зобов'язання із виконання робіт по веденню системи реєстрів власників цінних паперів Товариства.   

Виходячи з умов розділів 1 та 2 цієї угоди, предметом зазначеного договору є надання позивачем за дорученням відповідача за винагороду комплексу послуг, які забезпечують облік та обслуговування обігу цінних паперів відповідача, у тому числі зберігання та ведення реєстру власників іменних цінних паперів відповідно до умов договору, статуту відповідача та діючого законодавства України.

Відповідно до 4  ст.9 Закону України „Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” від  10 грудня 1997 року N 710/97-ВР ведення реєстрів власників іменних цінних паперів передбачає облік та зберігання протягом певних строків інформації про власників іменних цінних паперів та про операції, внаслідок яких виникає необхідність внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів. Крім того, за змістом   п. 9 ст. 4 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” від 30 жовтня 1996 року  N 448/96-ВР діяльність із ведення реєстру власників іменних цінних паперів передбачає  збір, фіксацію, обробку, зберігання та надання даних, які складають систему реєстру власників іменних цінних паперів, щодо іменних цінних паперів, їх емітентів і власників.

Відповідно до ст.. 9 Закону України „Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” від  10 грудня 1997 року N 710/97-ВР діяльність щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів здійснює емітент або реєстратор. Якщо кількість власників іменних цінних паперів емітента перевищує кількість, визначену Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку як максимальну для організації самостійного ведення реєстру емітентом, емітент зобов'язаний доручити ведення реєстру реєстратору шляхом укладення відповідного договору. Договір на ведення реєстру емітент може укласти лише з одним реєстратором.

Положеннями ст. 12 Закону України „Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” від  10 грудня 1997 року N 710/97-ВР визначено, що  реєстратор веде реєстр власників іменних цінних паперів на умовах договору, що укладається з емітентом цінних паперів. Типова форма договору затверджується Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.  Оплата послуг реєстратора здійснюється за тарифами, які встановлює сам реєстратор. Максимальний розмір тарифів встановлюється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку за погодженням з Антимонопольним комітетом України.

Проаналізувавши наведені приписи діючого законодавства України, а також положення договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., суд доходить висновку, що вказана угода за своєю правовою природою належить до договору про надання послуг.

Відповідно до ст.. 901 ЦК  України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

Як вбачається з пояснень представника позивача, актів виконаних робіт, а також витягу зі звіту за четвертий квартал 2008р., на виконання прийнятих на себе  за договором про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р. зобов'язань  з ведення системи реєстру, позивачем протягом 2005 –2008 року були надані відповідачу наступні послуги: відкриття,  ведення та закриття емісійного рахунку, особових рахунків емітента і зареєстрованих осіб; ведення облікових журналів, що входять до системи реєстру; облік документів, які є підставою для формування та внесення змін до системи реєстру; облік виданих, погашених та втрачених сертифікатів іменних цінних паперів; облік осіб, зареєстрованих у системі реєстру; ведення реєстрів власників іменних цінних паперів; порівняння кількості цінних паперів, розміщених емітентом, що обліковуються на емісійному рахунку, з кількістю цінних паперів, що обліковуються на особових рахунках емітента та власників, а також кількістю цінних паперів, які були знерухомлені їх власниками, інформація про які міститься на особовому рахунку номінального утримувача; проведення ідентифікації   осіб,   яким   у системі реєстру відкриваються особові рахунки; здійснення заходів відповідно до законодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, при формуванні системи реєстру та внесенні до неї змін у зв'язку з переходом права власності на іменні цінні папери; облік та обробка запитів, що стосуються інформації системи реєстру, та надання відповідей на них; зберігання документів, які є підставою для внесення змін до реєстру; підготовка звітів щодо діяльності реєстроутримувачів.

Відповідно до п. 7.2. розділу 7 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316 питання оплати послуг реєстратора щодо формування системи реєстру та/або ведення особових рахунків власників вирішується в договорі між реєстратором та емітентом та не може здійснюватись за рахунок зареєстрованої особи та/або власників.

У відповідності до ч. 1 ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Пунктом 2.2.7 договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р. відповідачем було прийнято на себе зобов'язання оплачувати роботи Виконавця на умовах, передбачених вказаним договором. В свою чергу, у відповідності до п. 4.1 цього договору  з урахуванням змін, внесених додатковим погодженням № 1 від 22.06.1999р. сторони домовилися, що ЗАТ „Ширяївський маслозавод” виплачує позивачу одноразово за формування системи реєстру - 0,75 грн. за одного акціонера, але не менше

150,00 гривень та щомісячно за ведення системи реєстру - 0,20 грн. за одного акціонера, але не менше 150,00 грн. щоквартально. Пунктом 4.2 договору передбачено, що оплата здійснюється на підставі рахунків Виконавця.

Загальна вартість наданих позивачем послуг за період з 2005 року по 2008 рік склала 2400 грн. Доказів, спростовуючих викладене, відповідачем суду представлено не було.

Але в порушення умов договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., вимог ст.ст. 525, 526, 903 ЦК України,  відповідачем прийняті на себе зобов'язання із здійснення оплати послуг за період з 2005 року по 2008 рік не виконувалися, внаслідок чого, згідно розрахунку заборгованості, викладеного у позовній заяві,  за ЗАТ „Ширяївський маслозавод” утворилась заборгованість на суму 2400 грн., яку відповідачем до теперішнього часу погашено не було.

Вимогами ст.625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від   відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

На думку суду, позовні вимоги ТОВ „КВАДРО” в частині стягнення з відповідача плати за надані останньому послуги у розмірі 2400 грн.  підтверджуються обґрунтованим розрахунком. Доказів, спростовуючих викладене, відповідачем під час розгляду справи до господарського суду представлено не було. З огляду на наведене, суд доходить висновку щодо правомірності позовних вимог ТОВ „КВАДРО”  про стягнення з ЗАТ „Ширяївський маслозавод” заборгованості за договором про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р. у розмірі 2400 грн. та наявності підстав для їх задоволення відповідно до ст.ст. 11, 509, 525, 526, 625, 903 ЦК України.

Крім того, приймаючи до уваги неналежне виконання відповідачем протягом дії договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р. зобов'язань щодо оплати наданих відповідачу послуг, позивачем висуваються також вимоги про розірвання договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., укладеного між  сторонами по справі, зобов'язання відповідача підписати акт приймання-передачі системи реєстру та прийняти від ТОВ „КВАДРО” документи системи реєстру власників іменних цінних паперів  ЗАТ „Ширяївський маслозавод”.

Проаналізувавши доводи позивача, якими обґрунтовані дані вимоги, суд зазначає наступне.

Згідно ст. 629 ЦК України  договір  є  обов'язковим  для  виконання сторонами. Зобов'язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Відповідно до ст. 206  Господарського кодексу України господарське зобов'язання може бути розірвано сторонами відповідно до правил, встановлених статтею 188 цього Кодексу. За змістом ч. 1 ст. 188 Господарського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором.

Порядок зміни та розірвання господарських  договорів, встановлений ст.188 Господарського кодексу України, передбачає, що сторона  договору,  яка  вважає  за  необхідне змінити або розірвати договір,  повинна надіслати  пропозиції  про  це  другій стороні за договором. Сторона  договору,  яка  одержала  пропозицію про зміну чи розірвання  договору,  у  двадцятиденний  строк  після   одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У   разі   якщо   сторони  не  досягли  згоди  щодо  зміни (розірвання)  договору  або  у  разі   неодержання   відповіді   у встановлений   строк   з   урахуванням   часу   поштового   обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Відповідно до п. 4 розділу 8 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316  про наміри зміни або розірвання договору в односторонньому порядку сторона повідомляє іншу сторону відповідно до договору між ними.

У відповідності до п. 6.1 договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., в редакції доповнення до вказаної угоди від 28.05.2004р., сторони домовилися, що договір може бути розірваним  за взаємною згодою сторін або з ініціативи будь-якої із сторін. При цьому, сторона, яка має намір розірвати цей договір, зобов'язана повідомити про це не менш ніж за 45 календарних днів.  

Як вбачається з матеріалів справи, вищенаведений порядок розірвання господарських зобов'язань позивачем був дотриманий.  06.05.2008р.  позивачем на адресу Товариства  було направлено  попередження про намір розірвати  договір про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., у зв'язку з невиконанням відповідачем прийнятих на себе за вказаним договором зобов'язань, передбачених п. 2.2.7 договору. Однак, як вбачається з матеріалів справи, зазначені вимоги позивача про належне виконання договору відповідачем були залишені без розгляду та задоволення.

В свою чергу, у відповідності до ст. 907 ЦК України договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 651 цього Кодексу, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.  

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У відповідності до ст.. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору.

Перелік істотних умов будь-якого господарського договору надається у частині 3 статті  180 Господарського кодексу України в редакції Закону України від 16.01.2003р.  №435-VІ, до них, у тому числі, відноситься і   ціна.

Зобов'язання, прийняті на себе відповідачем при укладенні договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р. в частині своєчасного здійснення оплати наданих позивачем послуг належним чином виконані не були, що, в силу положень ст. 180 Господарського кодексу України, ст.ст. 610, 651, 901 Цивільного кодексу України, є порушенням істотних умов договору про надання послуг.

Приймаючи до уваги висновки суду про істотне порушення відповідачем умов  договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., з огляду на дотримання позивачем встановленого  статтею 188 Господарського кодексу України порядку розірвання господарських зобов'язань, суд доходить висновку щодо наявності правових підстав для задоволення позову ТОВ „КВАДРО” в частині розірвання вказаної угоди.

Стосовно вимог про зобов'язання відповідача підписати акт приймання-передачі системи реєстру та прийняти від ТОВ „КВАДРО” документи системи реєстру власників іменних цінних паперів  ЗАТ „Ширяївський маслозавод”, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 6.1 договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., в редакції доповнення до вказаної угоди від 28.05.2004р., сторонами обумовлено, що порядок передачі реєстру у випадку розірвання договору здійснюється відповідно до розділу 8 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316.

В свою чергу, за приписами  п. 2 вказаного розділу Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316 передача реєстру здійснюється, зокрема,  у таких випадках: припинення дії договору на ведення реєстру між реєстроутримувачем та емітентом; за рішенням суду.

При цьому, у відповідності до п. 3 розділу 8 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316 передача реєстру здійснюється новому реєстроутримувачу, з яким емітент уклав договір про ведення реєстру, або емітенту, якщо на дату закриття реєстру кількість власників у реєстрі не перевищує встановленої Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку максимальної кількості власників цінних паперів.

За змістом  до п. 12 розділу 8 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316 передача реєстру здійснюється протягом п'яти робочих днів від дати закриття реєстру та оформляється актом приймання-передавання. Акт приймання-передавання підписується уповноваженою особою реєстроутримувача, який передає реєстр, уповноваженою особою нового реєстроутримувача та уповноваженою особою емітента та засвідчується печатками зазначених юридичних осіб.

Враховуючи  висновки суду про необхідність задоволення вимог позивача в частині розірвання договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., а також приймаючи до уваги вищенаведені законодавчі приписи, суд оцінює як правомірні і похідні вимоги про зобов'язання відповідача підписати акт приймання-передачі системи реєстру та прийняти від ТОВ „КВАДРО” документи системи реєстру власників іменних цінних паперів  ЗАТ „Ширяївський маслозавод”.

Підсумовуючи вищевикладене, суд доходить висновку щодо правомірності, обґрунтованості позовних вимог ТОВ „КВАДРО”  про розірвання договору про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р., укладеного між  сторонами по справі, зобов'язання відповідача підписати акт приймання-передачі системи реєстру та прийняти від ТОВ „КВАДРО” документи системи реєстру власників іменних цінних паперів  ЗАТ „Ширяївський маслозавод”, а також стягнення 2400 грн. заборгованості за вказаним договором та наявності підстав для їх задоволення відповідно до ст.ст. 11, 509, 525, 526, 549, 610, 611, 615, 625, 701-703 ЦК України, ст.ст. 180, 188 ГК України, Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316.

Судові витрати по держмиту, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача згідно зі ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 11, 509, 525, 526, 549, 610, 611, 615, 625, 701-703 ЦК України, ст.ст. 180, 188 ГК України, Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р. N 1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 січня 2007 р. за N 49/13316, ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Розірвати договір про реєстрове обслуговування № 36К від 28.12.1998р, укладений між  товариством з обмеженою відповідальністю „КВАДРО” та  закритим акціонерним товариством „Ширяївський маслозавод”.

3.          Зобов'язати закрите акціонерне товариство „Ширяївський маслозавод” /66800, Одеська область, Ширяївський район, смт Ширяєве, вул.. Набережна, 25, код ЄДРПОУ 05464684/ підписати акт приймання-передачі системи реєстру та прийняти від товариства з обмеженою відповідальністю „КВАДРО” /65005, м. Одеса, вул.. Михайлівська, 25, код ЄДРПОУ 30191440/ документи системи реєстру власників іменних цінних паперів  ЗАТ „Ширяївський маслозавод”.

           Наказ видати.

4.          Стягнути з закритого акціонерного товариства „Ширяївський маслозавод” /66800, Одеська область, Ширяївський район, смт Ширяєве, вул.. Набережна, 25, код ЄДРПОУ 05464684/ на користь товариства з обмеженою відповідальністю „КВАДРО” /65005, м. Одеса, вул.. Михайлівська, 25, п/р 26505311194501 в АК „Південний” м. Одеса, МФО 328209, код ЄДРПОУ 30191440/  2400 грн. 00 коп.  / дві тисячі чотириста грн. 00 коп./ - боргу; 187 грн. / сто вісімдесят сім грн.00 коп./ - витрати на оплату держмита; 118 грн. /сто вісімнадцять грн.00 коп./ - витрати на ІТЗ судового процесу. Наказ видати.      

 Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

Відповідно до ст. ст. 91, 93 ГПК України сторони у справі мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

  

  Накази видати після набрання рішенням законної сили.

  Рішення підписане 25.05.2009р.

Суддя                                                                                       Желєзна С.П.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.05.2009
Оприлюднено22.06.2009
Номер документу3877402
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/45-09-1459

Ухвала від 29.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Рішення від 20.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні