Рішення
від 27.05.2009 по справі 22/155/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

22/155/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.05.09                                                                                        Справа №  22/155/09

Суддя   Скиданова Ю.О.

За позовом відкритого акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м. Запоріжжя,  вул. Волгоградська, 25)

до: відділу освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради, (69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1-А)

про стягнення 3225,80 грн.

                                                                                               суддя Скиданова Ю.О.

Представники сторін:

Від позивача –Сарібекян Н.А., дов. № 366 від 16.12.08 р.

Від відповідача –Яма Д.М., дов. б/н від 21.04.09 р.

СУТНІСТЬ СПОРУ:

Заявлені позовні вимоги про стягнення 3 225,80 грн. суми боргу за використану недораховану електроенергію.

Ухвалою суду від 31.03.2009 р. порушено провадження у справі № 22/155/09, судове засідання призначено на 13.05.2009 р.

У судовому засіданні 13.05.2009 р., з метою витребування доказів в порядку ст. 77 ГПК України судом оголошено ухвалу про відкладення розгляду справи до 27.05.2009 р.

У судовому засіданні 27.05.2009 р. розгляд справи судом закінчено, на підставі ст. 85  ГПК України суддею оголошено вступну та резолютивну частини рішення (за згодою представників позивача та відповідача).

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав викладених в позовній заяві № 667/83 від 24.03.09 р. В судовому засіданні пояснив наступне. Відділ освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради споживає електричну енергію на підставі договору № 550 від 22.03.2006 р. про постачання електричної енергії. 28 жовтня 2008 р. працівниками позивача була проведена перевірка дотримання правил користування електричною енергією за адресою: вул. Кремлівська, 45 - А у м. Запоріжжя. При перевірці було виявлено порушення правил користування електричною енергією, а саме «обесточивание одной фазы в проводах питання прибора учета - при поочередном фазном включении контрольной однородной нагрузки «С»диск счетчика не вращается, потребленная электрознергия на фазе «С»не учитывается». Дане порушення зафіксоване Актом про порушення Правил користування електричною енергією від 28.10.2008 р. № 00002010. Відповідач своїм правом бути присутнім на засіданні комісії по розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією не скористався, свого представника не направив. У відповідності до Методики та на підставі Акту про порушення ПКЕЕ № 00002010 від 28.10.2008 р. визначено розмір недоврахованої електроенергії - 5622 кВт на суму 3 225 грн. 80 коп.

Відповідач у судовому засіданні 27.05.09 р. підтримав свої письмові заперечення, в яких зазначив, що в акті № 00002010 від 28.10.08 р. міститься лише загальне посилання на несправність електроустаткування, тобто не встановлено фактів, наявність яких згідно Правил тягне за собою застосування Методики. Про те, що має місце звичайна несправність, а не свідоме порушення, свідчать і подальші дії позивача, який наполягав на заміні трансформатору струму. Відповідач погодився на це, але у зв'язку з відсутністю бюджетних коштів відповідним листом просив перенести термін виконання робіт до 15.11.2008 р. 3 боку відповідача акт від 28.10.2008 р. не був підписаний уповноваженою на це особою. З тексту акту вбачається, що його підписано завгоспом дитячого садку Савчук К.М., але особою, відповідальною за стан електрогосподарства відділу освіти, є Коляда С.К., який на відміну від завгоспу має відповідний допуск для роботи з електроустаткуванням і постійно приймає участь у всіх переговорах з енергопостачальником. Складений позивачем акт не може бути доказом вчинення споживачем електричної енергії порушення Правил та підставою для здійснення перерахунку кількості спожитої електричної енергії, так як в ньому не міститься встановлених фактичних обставин (змісту) певного конкретного правопорушення.

За клопотанням представників позивача та відповідача судовий розгляд справи проводився без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд

                              

                                                          ВСТАНОВИВ:

На правовідносини сторін поширюються ст.ст. 26, 27 Закону України "Про електроенергетику".

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе  лише  на  підставі  договору  з енергопостачальником.  Згідно з ст.27 цього Закону порушення правил користування енергією є правопорушенням, яке тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

22.03.06 р. між відкритим акціонерним товариством “Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж та відділом освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради укладено Договір № 550 про постачання електричної енергії.

Відповідно до положень ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 174 ГК України передбачено, що господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до розділу 1 договору № 550, постачальник електричної енергії постачає електричну енергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику електричної енергії її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до договору, що є його невід'ємними частинами.

Відповідно до п. 9.5 договору № 550 від 22.03.06 р., з питань розрахунків за електроенергію, не обумовлених даним договором, сторони керуються чинним законодавство, постановами Кабінету Міністрів України, Указами Президента, нормативними актами, роз'ясненнями Національної комісії регулювання електроенергетики України, положеннями Правил користування електричною енергією, правилами улаштування електроустановок, технічними умовами та іншими діючими нормативно-правовими актами.  

28 жовтня 2008 р. інспектором ВАТ “Запоріжжяобленерго” з технічного аудиту Власенко І.В. у присутності представника споживача - відділу освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради завгоспа дитячого садка № 121 Савчук К.М., була проведена перевірка дотримання правил користування електричною енергією за адресою: вул. Кремлівська, 45 - А у м. Запоріжжя.

При перевірці було виявлено порушення правил користування електричною енергією, а саме «обесточивание одной фазы в проводах питання прибора учета - при поочередном фазном включении контрольной однородной нагрузки «С»диск счетчика не вращается, потребленная электрознергия на фазе «С»не учитывается».

Відповідно до п. 6.41 Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці.

У відповідності до п. 6.42 Правил на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Дане порушення зафіксоване у Акті про порушення Правил користування електричною енергією від 28.10.2008 р. № 00002010.

В акті зазначено, що уповноважений представник споживача запрошується 06.11.08 р. до ВАТ “Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж на засідання комісії з питань розгляду актів порушень ПКЕЕ для визначення обсягу не облікованої електроенергії та суми завданих збитків.

Акт № 00002010 підписаний представником споживача –завгоспом дитячого садка Савчук К.М. та одержаний ним 28.10.08 р.

06.11.2008р. відбулося засідання комісії з розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією, згідно з протоколом комісія вирішила: обсяг недоврахованої електричної енергії складає 5622 кВт/г, вартість недоврахованої електричної енергії складає 3 225,80 грн. за період з 29.04.2008р. по 28.10.2008р. згідно з Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, затвердженою постановою НКРЕ № 562 від 04.05.2006р.

Відповідно до п. 6.42 Правил комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника. Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії.

Відповідач на засідання комісії не з'явився. Про час і дату засідання комісії був повідомлений належним чином.

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків (п. 6.42 Правил).

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності через 10 робочих днів після вручення протоколу споживачу, за винятком випадків оскарження цього рішення в судовому порядку (п. 6.42 Правил).

Споживач має право оскаржити до суду рішення комісії протягом 10 робочих днів з дня вручення протоколу споживачу (п. 6.42 Правил).

Пунктом 1.2 Правил користування електричною енергією в редакції постанови № 910 від 17.10.2005р. визначено, що недоврахована електрична енергія –обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом, але не врахований розрахунковими засобами обліку або врахований неправильно.

Пунктом 3.1 Правил користування електричної енергії, затверджених постановою НКРЕ України від 31.07.1996 р. № 28 (у редакції постанови НКРЕ України від 17.10.2005 р. № 910) передбачено, що електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідним розрахунковими засобами обліку електричної енергії для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживання електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.

Розрахункові засоби обліку електричної енергії, технічні засоби контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, засоби вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог ПУЕ, Правил користування електричною енергією та проектних рішень.

Пунктом 3.2 Правил користування електричної енергії передбачено, що відповідальність за технічний стан засобів обліку несе та організація, на балансі якої вони перебувають, або організації, яка здійснює їх експлуатацію на підставі відповідного договору.

У відповідності до п. 3.3 Правил користування електричної енергії відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб відповідно до акта про опломбування та відповідальність за збереження засобів обліку та пломб на них покладається на їх власника або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені, і яка відає цією територією (приміщенням) на підставі права власності або користування (відповідача).

Згідно із п. 4.2.5. договору № 550, у випадках порушення Правил користування електричної енергії відповідач сплачує постачальнику електричної енергії (позивачу) вартість недоврахованої електричної енергії, яка розраховується згідно діючих документів, затверджених НКРЕ України.

Відповідно до п. 6.40 Правил користування електричної енергії, затверджених постановою НКРЕ України від 31.07.1996 р. № 28 (у редакції постанови НКРЕ України від 17.10.2005 р. № 910), у разі виявлення у споживача (Відповідача) пошкоджень або зриву пломб електропередавальної організації та/або пломб держповірки або за умови збереження цілісності пломб держповірки та електропередавальної організації пошкодження розрахункових приладів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу приладу обліку тощо), інших дій або бездіяльності споживача з метою зниження значення показів засобу обліку, покази розрахункового засобу обліку не враховуються, а електропередавальна організація (постачальник електричної енергії за регульованим тарифом) (Позивач) здійснює перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії за період від дня останнього контрольного зняття представником електропередавальної організації (постачальника електричної енергії за регульованим тарифом) показів розрахункового засобу обліку чи фактично проведеної і підтвердженої актом технічної перевірки роботи схеми комерційного обліку, що мала передувати виявленню порушень, але цей період має не перебільшувати шести місяців.

Перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії та його вартості здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 року № 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 року за № 782/12656, за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням.

Тобто даний пункт правил визначає період розрахунку за окремі види порушень, а також вказує на Методику згідно якої необхідно здійснювати розрахунок.

Згідно з п.п. 4 п. 2.1. Методики - Методика застосовується у разі виявлення таких порушень ПКЕЕ: пошкодження або відсутності пломб на розрахункових засобах обліку, що враховують обсяг електричної енергії,  переданої мережами споживача (за наявності акта про пломбування, складеного в порядку, визначеному ПКЕЕ), пошкодження зазначених розрахункових засобів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу тощо), інших дій споживача, які призвели до зміни показів засобів обліку.

Згідно з п.2.2 “Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією”, затвердженої  постановою НКРЕ від 04.05.2006р. № 562, обсяг електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення ПКЕЕ, розраховується на підставі акта порушень, який складається відповідно до передбаченої ПКЕЕ процедури.

Порушення, що зафіксоване в Акті № 00002010 від 28.10.2008 р. саме і дає можливість користуватися електричною енергією без урахування цієї електричної енергії приладом обліку тобто «обесточивание одной фазы в проводах питання прибора учета - при поочередном фазном включении контрольной однородной нагрузки «С»диск счетчика не вращается, потребленная электрознергия на фазе «С» не учитывается».

Як встановлено  судом, підставою  для  прийняття  рішення (протоколу) позивачем про стягнення суми недоврахованої електроенергії стало порушення відповідачем Правил користування електричною енергією. Факт  порушення зафіксований  у  Акті  про  порушення  Правил  користування електричною енергією   споживачем  від  28.10.2008р.  за N 00002010. За даними розрахунку позивача, який вчинено на підставі вказаної вище Методики, вартість недоврахованої електроенергії за період з 29.04.2008р. по 28.10.2008р. становить 3 225,80 грн.

Відповідач підписав акт порушень, належним чином повідомлений про день, час засідання комісії та про її результати. Оскільки рішення комісії не оскаржено в судовому порядку, воно на цей час набрало чинності.

Таким чином, зазначені позивачем обставини та досліджені судом докази свідчать про вчинення відповідачем правопорушення, а отже вимога про стягнення недоврахованої електроенергії є обґрунтованою.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 218 ГК України встановлено, що підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати  господарські  зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів,  договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання  зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.       

Доводи відповідача щодо того, що Акт № 00002010 від 28.10.08 р. не був підписаний уповноваженою на це особою, безпідставні. Відповідач не надав будь-яких документів щодо повноважень тієї, або іншої особи яка мала б повноваження для підпису актів.

Акт № 00002010 складений із дотриманням вимог зазначених у Правилах. В Акті зафіксовано яке порушення було здійснено відповідачем, а також Акт містить всі дані, необхідні для здійснення його розрахунку.

Згідно пункту 6.43 Правил кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (п. 6.43 Правил).

11.11.2008р. відповідачу було направлено протокол засідання комісії від 06.11.2008р., копію розрахунку по акту, рахунок за використану електроенергію на суму 3 225,80 грн., які отримані уповноваженою особою відповідача 13.11.08 р. Факт направлення підтверджується фіскальним чеком поштового відділення та поштовим повідомленням № 07002333 (копії в матеріалах справи).

Відповідач не надав  доказів звернення до суду та оскарження рішення комісії з розгляду актів про порушення Правил від 06.11.2008 року та доказів оплати рахунку № 550 від 11.11.2008 року  на суму 3 225,80грн.

У зв'язку з викладеним, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню.         

Відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України судові витрати слід покласти на відповідача, оскільки спір доведений до суду з його вини.

Керуючись ст. ст. 3, 22, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з відділу освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради, (69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1-А, ЄДРПОУ 02136181, розрахункові рахунки в матеріалах справи відсутні) на користь відкритого акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м. Запоріжжя,  вул. Волгоградська, 25, ЄДРПОУ 00130926, поточний рахунок зі спеціальним режимом  використання № 260313141419 в ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України»МФО 313957) 3 225 (три тисячі двісті двадцять п'ять) грн. 80 коп. суми боргу за використану недораховану електричну енергію. Видати наказ.

3.  Стягнути з відділу освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради, (69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1-А, ЄДРПОУ 02136181, розрахункові рахунки в матеріалах справи відсутні) на користь відкритого акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м. Запоріжжя,  вул. Волгоградська, 25, ЄДРПОУ 00130926, р/р № 260030231709 в ЗАТ «Сбербанк Росії»МФО 320627) 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита, 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили  після  закінчення  десятиденного  строку  з дня  його  підпису.

               Рішення оформлене і підписане згідно із вимогами ст. 84 ГПК України 09.06.2009р.

     Суддя                                                                       Ю.О. Скиданова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення27.05.2009
Оприлюднено22.06.2009
Номер документу3877638
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/155/09

Рішення від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Скиданова Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні