Постанова
від 19.05.2014 по справі 908/1306/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 23/18/14

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

19.05.2014 Справа 908/1306/14

Господарський суд у складі судді Шевченко Т.М.,

за участю:

від боржника - Белан С.І., довіреність №1 від 22.04.2014.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 908/1306/14

за заявою боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «КРИЛА ТАВРІЇ» (69059, м. Запоріжжя, вул. Північнокільцева, буд. 3 оф.3, ідент. код юридичної особи - 31337942)

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «КРИЛА ТАВРІЇ» (далі - ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ», боржник у справі) звернулось до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ч. 5 ст. 11, ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яка передбачає особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ» у заяві також зазначило про відсутність у підприємства грошових коштів або майна, достатніх для оплати послуг арбітражного керуючого, просить обов'язки ліквідатора покласти на голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_2.

Ухвалою суду від 16.04.2014 заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/18/14 , підготовче засідання суду призначено на 05.05.2014, від боржника витребувано документи згідно з резолютивною частиною ухвали.

24.04.2014 та 25.04.2014 боржником подано додаткові документи.

Ухвалою суду від 05.05.2014 порушено провадження у справі № 908/1306/14 про банкрутство ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ», слухання справи в засіданні господарського суду призначено на 19.05.2014.

В судовому засіданні 19.05.2014 представник боржника - ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ», послався на відсутність у боржника-юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, майна, грошових коштів для задоволення вимог кредиторів, просить визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначити голову ліквідаційної комісії.

Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксування судового процесу.

Дослідивши подані документи, вислухавши доводи представника боржника, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство) у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Зокрема, згідно із приписами ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідне правило передбачено ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, які містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону про банкрутство (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури «добровільної ліквідації» юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо «добровільної ліквідації» юридичної особи.

Так, враховуючи вимоги ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», зокрема, є: повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про прийняття рішення щодо припинення юридичної особи; внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи; здійснення публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи; встановлення строку заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, який не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи; повідомлення податкового органу, в якому боржник перебуває на обліку (подання заяви форми № 8-ОПП), та інших відповідних фондів про прийняття рішення щодо припинення юридичної особи; здійснення інвентаризації та оцінки вартості наявного майна боржника; складання проміжного ліквідаційного балансу за наслідком проведених дій в ліквідаційній процедурі тощо.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, боржник (ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ») зареєстрований 06.05.2001 як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, за ідентифікаційним кодом юридичної особи - 31337942.

Відповідно до п. 4.1 Статуту ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ» учасником товариства є ОСОБА_2, частка в статутному капіталі складає 100%.

29.01.2014 на загальних зборах учасників ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ» прийнято рішення про припинення діяльності товариства шляхом його ліквідації, створено ліквідаційну комісію у складі ОСОБА_2 (голова ліквідаційної комісії).

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено запис про стан припинення підприємства боржника.

В спеціалізованому друкованому засобі масової інформації «Бюлетень державної реєстрації» № 274 (4) від 10.02.2014 опубліковано повідомлення (№ 2766) про припинення шляхом ліквідації ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ».

Крім того, боржник повідомив податковий орган (орган доходів і зборів), в якому перебуває на обліку (ДПІ у Нікопольському районі ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області), про припинення юридичної особи, а також ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя (за місцем державної реєстрації боржника).

Про припинення підприємницької діяльності повідомлені, крім того, Фонди, ВДВС, тощо.

Згідно з даними бухгалтерського обліку боржник має кредиторську заборгованість у розмірі 48061,00грн. перед приватним підприємством «Грассо».

Ліквідаційною комісією проведено інвентаризацію майна товариства, за результатами якої майно не виявлено, в наявності грошові кошти у розмірі 8 013,00 грн.

За результатами ліквідаційної процедури ліквідаційною комісією складено проміжний ліквідаційний баланс ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ» станом на 14.04.2014. Дані проміжного ліквідаційного балансу свідчить про перевищення пасиву підприємства над його активами (актив - 8013,00грн. пасив - 48061,00 грн.). Проміжний ліквідаційний баланс затверджений учасником ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ» 15.04.2014.

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону про банкрутство боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення, зокрема, таких обставин: під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Рішенням загальних зборів ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ» від 15.04.2014 ухвалено звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

З поданих боржником документів, в тому числі даних проміжного ліквідаційного балансу, вбачається, що у боржника - юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо майна для задоволення кредиторських вимог.

Судом також встановлено, що ліквідаційною комісією були виконані усі передумови, встановлені чинним законодавством для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», з матеріалів справи вбачається, що сума кредиторської заборгованості перевищує вартість активів боржника, підприємство не веде підприємницької діяльності, що робить неможливим погашення заборгованості перед кредиторами.

За таких обставин, суд дійшов висновку про неплатоспроможність боржника (ТОВ «КРИЛА ТАВРІЇ») та наявність підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Обов'язки ліквідатора у справі суд покладає на голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_2.

Частиною 3 ст. 38 Закону про банкрутство передбачено, що з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 37, 38, 40, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 4 5 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «КРИЛА ТАВРІЇ» (69059, м. Запоріжжя, вул. Північнокільцева, буд. 3, оф.3, ідент. код юридичної особи - 31337942)

банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором банкрута призначити голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, адреса для листування: АДРЕСА_2).

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «КРИЛА ТАВРІЇ» (69059, м. Запоріжжя, вул. Північнокільцева, буд. 3 оф.3, ідент. код юридичної особи - 31337942) банкрутом.

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно із Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження.

Копії ухвали надіслати: боржнику; ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя ГУ Міндоходів у Запорізькій області; ДПІ у Нікопольському районі ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області; Комунарському районному суду м. Запоріжжя; Комунарському ВДВС Запорізького МУЮ; державному реєстратору Реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції (69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченька, 32); Головному управлінню юстиції у Запорізькій області, Головному Управлінню статистики у Запорізькій області.

Суддя Т.М. Шевченко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.05.2014
Оприлюднено23.05.2014
Номер документу38783717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1306/14

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 25.09.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 28.07.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 03.07.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 13.06.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 19.05.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 05.05.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 18.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні