Постанова
від 20.05.2014 по справі 804/6358/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2014 р. Справа № 804/6358/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Озерянської С.І. , розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства "ЮМП" про припинення юридичної особи , -

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспекція у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області 06 травня 2014 року звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Приватного підприємства «ЮМП», в якому просить припинити підприємницьку діяльність юридичної особи Приватного підприємства «ЮМП».

В обґрунтування позову позивач зазначив, що юридична особа Приватне підприємство «ЮМП» знаходиться на обліку у Державній податковій інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська як платник податків та інших обов'язкових платежів, але згідно з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців наявний запис за № 12241430004053184 від 08.11.2011 року та № 12241430005053184 від 05.09.2012 року щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою, а саме за адресою Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, Жовтневий район , вулиця Ворошилова, будинок 26. Станом на момент подачі позову у Приватного підприємства «ЮМП» заборгованості по платежам до бюджету не має.

Відповідно до ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України позов прийнято до розгляду в скороченому провадженні та ухвалою суду відповідачу запропоновано у 10-денний строк з дня отримання ухвали про відкриття надати до суду заперечення на позов або заяву про визнання позову.

Відповідач про відкриття скороченого провадження повідомлений належним чином, відповідно до ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України, у встановлений строк заперечень на позов чи заяви про визнання позову не надав.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши чинне законодавство, суд вважає що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що Приватне підприємство «ЮМП» зареєстровано 14.06.2005 року виконавчим комітетом Одеської міської ради.

26.08.2011 року зареєстровані зміни до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме зміна місцезнаходження, зміна відомостей про керівника юридичної особи, зміна відомостей про підписантів.

23.11.2001 року за № 19217 Приватне підприємство «ЮМП» зареєстроване Державною податковою інспекцією у Жовтневому районі м. Дніпропетровська як платник податків.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є наявність запису за № 12241430004053184 від 08.11.2011 року щодо відсутності юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, а саме за адресою : Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, Жовтневий район , вулиця Ворошилова, будинок 26.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є наявність запису за № 12241430005053184 від 05.09.2012 року щодо відсутності юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Станом на 13.03.2014 року у відповідача відсутня заборгованість перед бюджетом відповідно до довідки Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області.

Начальником Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області винесено розпорядження № 19-р від 09.04.2014 року про підготовку та подання до суду позовних заяв щодо припинення державної реєстрації юридичних осіб у зв'язку з відсутністю її за місцезнаходженням, зокрема Приватного підприємства «ЮМП».

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів», Податковим кодексом України.

Відповідно до ч.1 ст.18 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» зазначено, що Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Відповідно до ч.2 ст.38 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Згідно з підпунктом 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до ч.1 п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI, контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Враховуючи наведене, контролюючі органи мають право звертатися з вимогами про припинення юридичної особи, визначеними ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб - підприємців», зокрема за наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до п.11.10 наказу МФУ від 09.12.2011 № 1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за № 1562/20300) передбачено, що якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності; якщо установчі документи суперечать чинному законодавству; провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству; наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; наявності в органу державної податкової служби передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Отже, суд вважає, що вимога позивача про припинення юридичної особи Приватного підприємства «ЮМП» обґрунтована, підтверджена відповідними доказами та підлягає задоволенню.

З урахуванням викладеного, враховуючи вимоги чинного законодавства, суд доходить висновку про необхідність задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 183- 2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ЮМП» про припинення юридичної особи - задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Приватне підприємство «ЮМП» (код ЄДРПОУ 31765076, місцезнаходження юридичної особи: 49026, Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, Жовтневий район, вулиця Ворошилова, будинок 26).

Копію постанови направити сторонам та відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції для внесення державним реєстратором відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до положень статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови, відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова прийнята в скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя С.І. Озерянська

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2014
Оприлюднено02.06.2014
Номер документу38798310
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6358/14

Постанова від 20.05.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Озерянська Світлана Іванівна

Ухвала від 07.05.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Озерянська Світлана Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні