Постанова
від 22.05.2014 по справі 820/6640/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

22 травня 2014 р. Справа № 820/6640/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Мельникова Р.В.,

розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова до товариства з обмеженою відповідальністю "Деол" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, у якому просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Деол" (61001, м.Харків, вул.Кірова, буд.38, корп.19, кв.3, код 33121581) на користь управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова (вул.1-ї Кінної Армії, 15, м.Харків, 61140) заборгованість зі сплати фінансової санкції та пені за несвоєчасну сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 148,52грн, з них:

- 118,99грн на р/р256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, штрафна санкція;

- 21,71 грн на р/р 256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, пеня;

- 7,18 грн на р/р 256053132095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, штрафна санкція;

- 0,94 грн на р/р 256053132095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, пеня.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що всупереч вимогам Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відповідно до якого сплата страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є обов'язковою для всіх суб'єктів підприємницької діяльності, відповідач не сплатив страхові внески у розмірі, у строки та в порядку, передбачені цим Законом. До відповідача також були застосовані фінансові санкції, суми яких відповідач сплатив несвоєчасно. За вказані порушення позивачем було застосовано фінансові санкції у вигляді штрафу та пені всього в сумі 148,52грн, які відповідачем не сплачено. У зв'язку з цим сума заборгованості відповідача становить 148,52грн.

Згідно з п.4 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України ця адміністративна справа розглядається у порядку скороченого провадження.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою, зазначеною у спеціальному витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Конверт із судовими документами повернувся до суду з поміткою "за закінченням терміну зберігання".

З урахуванням положень ч.11 ст.35 КАС України, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідач - товариства з обмеженою відповідальністю "Деол" - зареєстрований як юридична особа 10.09.2004, що підтверджується спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.22).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.14, ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року N 1058-I в редакції з наступними змінами і доповненнями (далі - Закон; в тексті постанови приписи нормативно-правових актів у редакції, чинній на час виникнення відповідних правовідносин) та ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач є страхувальником, і зареєстрований як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова.

Статтею 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Згідно з ч.3 ст.18 Закону, страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", п.2.1.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.01.04 р. за №64/8663 підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є страхувальниками (платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування), тому повинні сплачувати страхові внески за найманих (застрахованих) осіб на загальних підставах.

Підпунктом 6 п.2 ст.17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 зазначеного Закону встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Згідно зі ст.106 Закону суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхувальником у строки, визначені ч.6 ст. 20 цього Закону, за якою страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від фінансового стану платника страхових внесків, вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються у примусовому порядку з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Пунктом 2 ч.9 ст.106 Закону встановлено, що виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції: за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Судом встановлено, що управлінням Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова прийнято рішення №802 від 30.11.2005, яким до товариства з обмеженою відповідальністю "Деол" застосовано штраф у сумі 31,12грн та нараховано пеню в сумі 7,31грн (а.с.5).

Управлінням Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова також прийнято рішення №803 від 30.11.2005, яким до товариства з обмеженою відповідальністю "Деол" застосовано штраф у сумі 94,75грн та нараховано пеню в сумі 15,34грн (а.с.6).

Вказані рішення №802 та №803 від 30.11.2005 надсилались позивачем на адресу відповідача, проте конверт із документами повернувся до управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова з поміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с.5-зворотна сторона).

Відповідно до ч.5 ст.106 Закону за рахунок сум, що надходять від страхувальника або від державної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості зі сплати фінансових санкцій в сумі 148,52грн на день розгляду справи, або ж спростували доводи позивача, до суду не надано.

Відповідно до ч. 15 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Згідно з абз.6 ч.7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, судом встановлено, що заборгованість відповідачем станом на день розгляду справи не погашена та складає 148,52грн, що підтверджується матеріалами справи, тому суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення вказаної суми заборгованості обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова до товариства з обмеженою відповідальністю "Деол" про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Деол" (61001, м.Харків, вул.Кірова, буд.38, корп.19, кв.3; код 33121581; р/р26007018428980 ФКБ Фінанси та кредит, МФО 350697) на користь управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова (код ЄДРПОУ 22682342; вул.1-ї Кінної Армії, 15, м.Харків, 61140) заборгованість зі сплати фінансової санкції та пені за несвоєчасну сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 148,52грн (сто сорок вісім грн 52коп.) з них:

- 118,99грн на р/р256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, штрафна санкція;

- 21,71 грн на р/р 256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, пеня;

- 7,18 грн на р/р 256053132095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, штрафна санкція;

- 0,94 грн на р/р 256053132095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, пеня.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч.4 ст.167 КАС України, повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Р.В. Мельников

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.05.2014
Оприлюднено26.05.2014
Номер документу38801073
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6640/14

Постанова від 22.05.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 11.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні