Рішення
від 27.05.2009 по справі 3/69-09-2368
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/69-09-2368

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"27" травня 2009 р.Справа  № 3/69-09-2368

За позовом: Приватного підприємства "ТЕХБУДМАРКЕТ"

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія"  

про визнання дійсним договору та визнання права власності                                                                                                                

Суддя  Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача: Пожидаєв Д.С., представник за дорученям від 15.05.2009р.

Від відповідача: Кінякін В.К., президент Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія"  

                                   

Суть спору: Позивач –Приватне підприємство "ТЕХБУДМАРКЕТ" звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою, в якій просив суд визнати договір купівлі-продажу нежитлового приміщення, укладений 7 травня 2009 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія"  та Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ" дійсним, визнати за Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ" право власності на нежитлове приміщення цокольного поверху, загальною площею 141,2 кв. м, що складається з:  приміщення № 1 коридор площею 3,8 кв. м, приміщення № 2 коридор площею 23,2 кв. м, приміщення №3 кабінет площею 14,5 кв. м, приміщення № 4 коридор площею 1,8 кв. м, приміщення №5 кабінет площею 19,8 кв. м, приміщення № 6 кабінет площею 23,3  кв. м, приміщення № 7 сан. вузол площею 5,3 кв. м, приміщення № 8 туалет площею 1,0 кв. м, приміщення № 9 кімната відпочинку площею 11,5 кв. м, приміщення № 10 кладова площею 2,3 кв. м, приміщення №11 кабінет площею 16,0 кв. м, приміщення № 12 кабінет площею 18,7 кв. м, що розташоване в місті Одеса, вул. Палубна, 9/2.

Відповідач у судовому засіданні 27.05.2009р. позовні вимоги визнав, проти задоволення позову не заперечував, письмового відзиву на заявлені вимоги не надав, у зв'язку з неподанням відповідачем по справі письмового відзиву на позовну заяву, справу розглянуто за наявними в ній матеріалами на підставі ст.75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив.

07 травня 2009 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія" (Продавець) та Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ" (Покупець) укладено договір купівлі-продажу нежитлового приміщення (надалі - Договір), на підставі якого Продавець передає у власність, а Покупець набуває у власність нерухоме майно, яким є нежиле приміщення цокольного поверху, розташоване в м. Одеса, вул. Палубна, 9/2, та має наступні характеристики: загальна площа –141,2 кв. м та складається з приміщення №1 коридор площею 3,8 кв. м, приміщення № 2 коридор площею 23,2 кв. м, приміщення №3 кабінет площею 14,5 кв. м, приміщення № 4 коридор площею 1,8 кв. м, приміщення №5 кабінет площею 19,8 кв. м, приміщення № 6 кабінет площею 23,3  кв. м, приміщення № 7 сан. вузол площею 5,3 кв. м, приміщення № 8 туалет площею 1,0 кв. м, приміщення № 9 кімната відпочинку площею 11,5 кв. м, приміщення № 10 кладова площею 2,3 кв. м, приміщення № 11 кабінет площею 16,0 кв. м, приміщення № 12 кабінет площею                   18,7  кв. м.

Право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія" на приміщення цокольного поверху, розташоване в м. Одеса, вул. Палубна, 9/2 на момент відчуження підтверджується залученою до матеріалів справи копією свідоцтва про право власності на нежилі приміщення, виданим товариству виконавчим комітетом Одеської міської ради на підставі договору підряду від 20.05.2002р. № 1245/64-344, договору про дольову участь у будівництві жилого багатоквартирного будинку шляхом інвестування від 06.02.2004р. № 89-Г, акту прийому-передачі нежилих приміщень.

Згідно умов п. 2.1 договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 07 травня 2009 року, продаж приміщення за домовленістю сторін вчиняється за 101520 грн., які сплачуються Покупцем Продавцю під час оформлення цього договору, підписання сторонами договору свідчить про те, що розрахунки за нежитлове приміщення здійснені повністю та про відсутність претензій до Покупця по оплаті з боку Продавця.

З двосторонньо підписаного акту звірення взаємних розрахунків від 20.05.2009р. вбачається факт визнання відповідачем факту надходження грошових коштів у сумі 101520грн.

Умовами п. 4.1.1 договору передбачався обов'язок Продавця передати продане нежиле приміщення Покупцю за актом прийому-передачі протягом трьох днів з моменту підписання договору, акт прийому-передачі підписується сторонами.

На момент вирішення спору фактична передача приміщення у власність позивача відповідачем не проведена, нотаріальне посвідчення договору відповідачем не здійснено, що позбавляє позивача можливості вільно розпоряджатись придбаним об'єктом нерухомості.

Позовні вимоги Приватного підприємства "ТЕХБУДМАРКЕТ" обумовлені захистом права позивача на набуте майно шляхом визнання дійсним купівлі-продажу нежитлового приміщення, укладеного 7 травня 2009 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія" та Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ" дійсним, визнання за Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ" права власності на не житлове приміщення цокольного поверху, загальною площею 141,2 кв. м, що розташоване в місті Одеса, вул. Палубна, 9/2.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Статтею 203 Цивільного кодексу України встановлені загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, а саме: зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства, особа, що вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності, волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі, правочин має вчинятися у формі, встановленій законом, правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним. Правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін.

Ст. 657 ЦК України встановлено, що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.   

Згідно ст. 220 Цивільного кодексу України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемний. Якщо сторони домовились щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.  

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття прав власності не встановлена судом /ст.328 ЦК України/.

З огляду на те, що зміст договору, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія"  та Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ", не суперечить актам цивільного законодавства та моральним засадам суспільства, направлений на реальне настання прав та обов'язків сторін, умови договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 07 травня 2009 року щодо оплати спірного майна позивачем виконано, що визнано сторонами, суд приходить до висновку щодо достатності підстав для визнання договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 07 травня 2009 року дійсним.

Згідно п.3 ст. 334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту  набрання законної сили рішенням суду про визнання договору не посвідченого нотаріально дійсним.

Проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази та норми діючого законодавства, суд приходить до висновку, що неправомірними діями відповідача порушається правомірно набуте право позивача на не житлове приміщення цокольного поверху, загальною площею 141,2 кв. м, що розташоване в місті Одеса, вул. Палубна, 9/2.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає позовні вимоги законними і такими, що підлягають задоволенню шляхом визнання дійсним договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 07 травня 2009 року, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія" та Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ", та визнання права власності позивача на не житлове приміщення цокольного поверху, загальною площею 141,2 кв. м, що розташоване в місті Одеса, вул. Палубна, 9/2.

Згідно Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 01.07.2004р.№1952-ІV, що регулює відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості, до правовстановлюючих документів, якими є судові рішення, відносяться рішення, якими за результатами розгляду справи у позовному провадженні або в порядку окремого провадження у відповідності з положеннями глави 33 Цивільно –процесуального кодексу України у резолютивній частині визнано право власності на об'єкт нерухомості за конкретним суб'єктом.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 312,50 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.  44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1.  Позов  задовольнити повністю.

2. Визнати договір купівлі-продажу нежитлового приміщення, укладений 7 травня 2009 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія"  та Приватним підприємством "ТЕХБУДМАРКЕТ"  -  дійсним.

3. Визнати право власності Приватного підприємства "ТЕХБУДМАРКЕТ" (65074,                м. Одеса, вул. Малиновського, буд. 69, кв. 27) код 35405612) на нежитлове приміщення цокольного поверху, загальною площею 141,2 кв. м, що складається з: приміщення №1 коридор площею 3,8 кв. м, приміщення № 2 коридор площею 23,2 кв. м, приміщення №3 кабінет площею 14,5 кв. м, приміщення № 4 коридор площею 1,8 кв. м, приміщення №5 кабінет площею 19,8 кв. м, приміщення № 6 кабінет площею 23,3  кв. м, приміщення № 7 сан. вузол площею 5,3 кв. м, приміщення № 8 туалет площею 1,0 кв. м, приміщення № 9 кімната відпочинку площею 11,5 кв. м, приміщення № 10 кладова площею 2,3 кв. м, приміщення №11 кабінет площею 16,0 кв. м, приміщення № 12 кабінет площею 18,7 кв. м, що розташоване в місті Одеса, вул. Палубна, 9/2.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеська інвестиційно-будівельна компанія" (65010, м. Одеса, вул. Палубна, 9/1) код 32810999) на користь Приватного підприємства "ТЕХБУДМАРКЕТ" (65074, м. Одеса, вул. Малиновського, буд. 69, кв. 27) код 35405612) 85 грн. (вісімдесят п'ять) грн. витрат на оплату державного мита та 312 грн. (триста дванадцять) грн. 50 коп. витрат на ІТЗ судового процесу.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

       Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

             Суддя                                                                                       Д'яченко Т.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення27.05.2009
Оприлюднено23.06.2009
Номер документу3880420
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/69-09-2368

Ухвала від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Рішення від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні