Постанова
від 20.05.2014 по справі 812/3213/14
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

5.1.2

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 травня 2014 рокуЛуганськСправа № 812/3213/14

Головуючого-судді Широкої К.Ю.,

при секретарі судового засідання Гаркуші Ю.О,

за участю сторін від:

представника позивача: Ішичкіна М.В.,

представника відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),-

ВСТАНОВИВ:

08 травня 2014 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідно до наказу від 20 грудня 2013 року № 10 «Про проведення перевірок» та посвідчення на проведення перевірки від 14 лютого 2014 року № 65 провідним інспектором відділу організації запобігання надзвичайних ситуаціям Антрацитівського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Луганській області старшим лейтенантом служби цивільного захисту Хорольським П.М. та головним інспектором ВКЗС та АР УНС ГУ ДСНС України в Луганській області старшим лейтенантом служби цивільного захисту Балабєковим Р.Г. з 14 лютого 2014 року по 28 лютого 2014 року проведено планову перевірку додержання та виконання вимог законодавства у сфері пожежної і технічної безпеки, цивільного захисту Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць», розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул.. Зелена, буд. 6) , за результатами якої складено акт перевірки від 28 лютого 2014 року № 58.

Актом перевірки від 28 лютого 2014 року № 58 встановлено 37 порушень вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту, з яких 16 порушень створюють загрозу життю та здоров'ю людей, які працюють на об'єкті відповідача, та загрожують виникненню небезпеки для всього підприємства в цілому.

З метою недопущення спричинення шкоди життю чи здоров'ю людей, на думку позивача, є підстави для повного зупинення експлуатацію приміщення Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул. Зелена, буд. 6) до повного усунення порушень, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей.

Представник позивача у судовому засідання уточним позовні вимоги , про що надав письмову заяву та просив суд застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул.. Зелена, буд. 6) шляхом опечатування вхідних дверей та знеструмлення електромережі до повного усунення порушень, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей та зобов'язати Товариство з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» (код ЄДРПОУ 00860257) негайно припинити експлуатацію приміщення Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул.. Зелена, буд. 6) до повного усунення порушень, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей (а.с.61).

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявсь належним чином, причини не явки суду не повідомив (а.с. 62).

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю, з таких підстав.

Відповідно до пункту 1 Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, затвердженого указом Президента України від 16 січня 2013 року № 20/2013, Державна служба України з надзвичайних ситуацій (далі - ДСНС України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра оборони України.

ДСНС України входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сферах цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, профілактики травматизму невиробничого характеру, а також гідрометеорологічної діяльності.

Відповідно до положень статті 64 Кодексу цивільного захисту України (далі - КЦЗУ) центральний орган виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, уповноважений організовувати та здійснювати державний нагляд (контроль) щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту і діяльності аварійно-рятувальних служб.

ДСНС України реалізує повноваження безпосередньо і через свої територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, районах у містах, містах обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення.

Наказом ДСНС України від 04 лютого 2013 року № 3 затверджено Положення про Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області (далі - Положення). Відповідно до пункту 1 цього Положення Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області є територіальним органом ДСНС України, уповноваженим на забезпечення реалізації державної політики у сферах цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, профілактики травматизму невиробничого характеру (арк. справи 9-11, 12).

Згідно з підпунктом 63 пункту 4 Положення Головне управління здійснює безпосередньо та через підпорядковані підрозділи нагляд (контроль) за додержанням і виконанням вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки та цивільного захисту місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, іншими суб'єктами господарювання, а також громадянами України, іноземцями, особами без громадянства.

Законом України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначені правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).

Відповідно до вимог статті 1 Закону України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування (далі - органи державного нагляду (контролю)) в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Згідно із частиною 1 статті 5 Закону України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» планові заходи здійснюються відповідно до річних або квартальних планів, які затверджуються органом державного нагляду (контролю) до 1 грудня року, що передує плановому, або до 25 числа останнього місяця кварталу, що передує плановому.

На виконання вимог частини 1 статті 5 Закону України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» заступником начальника Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Луганській області 20 грудня 2013 року затверджено графік планових перевірок додержання і виконання вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки стану будівель, споруд та приміщень органів влади та підпорядкованих їм структурних підрозділів м. Антрацита та Антрацитівського району на 2014 рік, яким передбачена перевірка у лютому 2014 року приміщення Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: 94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул. Зелена, буд. 6 (а.с.18-20).

Відповідно до наказу від 20 грудня 2013 року № 10 «Про проведення перевірок» та посвідчення на проведення перевірки від 14 лютого 2014 року № 65 провідним інспектором відділу організації запобігання надзвичайних ситуаціям Антрацитівського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Луганській області старшим лейтенантом служби цивільного захисту Хорольським П.М. та головним інспектором ВКЗС та АР УНС ГУ ДСНС Українив Луганській області старшим лейтенантом служби цивільного захисту Балабєковим Р.Г. з 14 лютого 2014 року по 28 лютого 2014 року проведено планову перевірку додержання та виконання вимог законодавства у сфері пожежної і технічної безпеки, цивільного захисту Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць», розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул. Зелена, буд. 6) , за результатами якої складено акт перевірки від 28 лютого 2014 року № 58 (а.с.19-20 ), за результатами якої складено акт перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту , контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб від 28 лютого 2014 року № 58 (а.с. 26-39).

Для усунення виявлених правопорушень вимог законодавства у пожежне, техногенної безпеки, цивільного захисту, виявлених під час планової перевірки з 14.02.2014 по 28.02.2014 складено припис від 28 лютого2014 року №51 (а.с.42-44).

13 березня 2014 року ТДВ Антрацитівський завод збірних теплиць отримав припис від 28 лютого2014 року №51, про що свідчить підпис уповноваженої особи на поштовому повідомленні (а.с.45).

Відповідно до наказу від 20 березня 2014 року № 11 «Про проведення перевірок» та посвідчення на проведення перевірки від 22 квітня 2014 року № 147 провідним інспектором відділу організації запобігання надзвичайних ситуаціям Антрацитівського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Луганстькій області старшим лейтенантом слжби цивільного захисту Хорольським П.М. та головним інспектором ВКЗС та АР УНС ГУ ДСНС Українив Луганській області старшим лейтенантом служби цивільного захисту Балабєковим Р.Г. з 22 квітня 2014 року по 29 квітня 2014 року проведено планову перевірку додержання та виконання вимог законодавства у сфері пожежної і технічної безпеки, цивільного захисту Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць», розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул.. Зелена, буд. 6) , за результатами якої складено акт перевірки від 28 лютого 2014 року № 58 (а.с.46-48, 49).

За результатами позапланової перевірки 29 квітня 2014 року складено акт №147. В акті перевірки зазначено 37 порушень вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту, з яких 16 порушень створюють загрозу життю та здоров'ю людей, які працюють на об'єкті відповідача, та загрожують виникненню небезпеки для всього підприємства в цілому (а.с.50-56).

Акт перевірки від 29 квітня 2014 року № 147 підписаний посадовими особами відповідачем особисто без зауважень та заперечень (а.с. 56 на звороті).

Згідно із пунктом 5 статті 4 Закону України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» повне або часткове зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг допускається за постановою адміністративного суду, ухваленою за результатами розгляду позову органу державного нагляду (контролю) щодо застосування заходів реагування. Вжиття інших заходів реагування, передбачених законом, допускається за вмотивованим письмовим рішенням керівника органу державного нагляду (контролю) чи його заступника, а у випадках, передбачених законом, - із наступним підтвердженням обґрунтованості вжиття таких заходів адміністративним судом.

Згідно з частиною 7 статті 7 Закону України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду. У разі необхідності вжиття інших заходів реагування орган державного нагляду (контролю) протягом п'яти робочих днів з дня завершення здійснення заходу державного нагляду (контролю) складає припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу, а у випадках, передбачених законом, також звертається у порядку та строки, встановлені законом, до адміністративного суду з позовом щодо підтвердження обґрунтованості вжиття до суб'єкта господарювання заходів реагування, передбачених відповідним розпорядчим документом.

Відповідно до частини 10 статті 7 Закону України від 05 квітня 2007 року № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» у разі якщо обґрунтованість заходів реагування, зазначених у розпорядчих документах щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), відповідно до закону має бути підтверджена адміністративним судом, зазначені в таких документах строки усунення виявлених порушень, застосування до суб'єкта господарювання санкцій обраховуються з дня набрання законної сили постановою адміністративного суду про підтвердження обґрунтованості вжиття заходів реагування.

Відповідно до підпункту 21 частини 1 статті 20 КЦЗУ суб'єкти господарювання зобов'язані забезпечувати виконання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, а також виконання вимог приписів, постанов та розпоряджень центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки.

Згідно із вимогами статті 4 КЦЗУ цивільний захист - це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

Пунктом 1 частини 1 статті 70 КЦЗУ передбачено, що недотримання вимог пожежної безпеки, визначених Кодексом цивільного захисту України, іншими нормативно-правовими актами, стандартами, нормами і правилами, є підставою для звернення до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, об'єктів, окремих виробництв.

Згідно із частиною 2 статті 70 КЦЗУ повне або часткове зупинення робіт підприємств, об'єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, виконання робіт, надання послуг здійснюється виключно за рішенням адміністративного суду.

До введення в дію Кодексу цивільного захисту України державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки здійснювався посадовими особами органів державного пожежного нагляду, у тому числі, шляхом застосування запобіжних заходів, порядок та умови яких визначався Інструкцією про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів, затвердженою наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 21 жовтня 2004 року та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 08 листопада 2004 року за № 1416/10015.

Відповідно до абзацу 6 розділу 2 Інструкції про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів, затвердженої наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 21 жовтня 2004 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08 листопада 2004 року за № 1416/10015, поняття, що застосовуються у цій Інструкції, мають таке значення: приведення постанови про застосування запобіжних заходів у дію - здійснення посадовою особою органу держпожнагляду заходів щодо зупинення роботи (експлуатації) на відповідному об'єкті шляхом опечатування, опломбування, знеструмлення.

Пунктом 6.2 розділу 6 Інструкції про порядок та умови застосування органами державного пожежного нагляду запобіжних заходів, затвердженої наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 21 жовтня 2004 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08 листопада 2004 року за № 1416/10015, визначено, що постанова про застосування запобіжних заходів підлягає виконанню шляхом опечатування, опломбування, знеструмлення (якщо це можливо) з дати приведення її в дію.

Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги відсутність встановленого Кодексом цивільного захисту України механізму, порядку та яким саме шляхом виконуються приписи, встановлені частиною 2 статті 70 КЦЗУ, у тому числі, щодо зупинення роботи (експлуатації) на відповідному об'єкті, з метою надання можливості відповідачу у подальшому усунути наявні порушення пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, суд приходить до висновку про необхідність застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки саме у вигляді повного зупинення експлуатації об'єкта шляхом опечатування та знеструмлення електромережі.

Оскільки станом на дату судового розгляду порушення, зазначені в акті перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб від 29 квітня 2014 року № 147, відповідачем не усунені, з метою не допущення спричинення шкоди життю та здоров'ю людей, суд застосовує заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки до Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул. Зелена, буд. 6) шляхом опечатування вхідних дверей та знеструмлення електромережі до повного усунення порушень, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей та зобов'язання Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» (код ЄДРПОУ 00860257) негайно припинити експлуатацію приміщення Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул.. Зелена, буд. 6) до повного усунення порушень, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей.

Згідно з частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 69-72, 87, 94, 158-163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Уточненні позовні вимоги Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) задовольнити повністю.

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул.. Зелена, буд. 6) шляхом опечатування вхідних дверей та знеструмлення електромережі до повного усунення порушень, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей.

Зобов'язати Товариство з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» (код ЄДРПОУ 00860257) негайно припинити експлуатацію приміщення Товариства з додатковою відповідальністю «Антрацитівський завод збірних теплиць» розташованого за адресою: (94632, Луганська область, м. Антрацит, смт. Кріпенський, вул. Зелена, буд. 6) до повного усунення порушень, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Повний текст постанови складено та підписано 22.05.2014.

Суддя К.Ю. Широка

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2014
Оприлюднено27.05.2014
Номер документу38813812
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/3213/14

Постанова від 20.05.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.Ю. Широка

Ухвала від 12.05.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.Ю. Широка

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні