Рішення
від 28.02.2014 по справі 535/148/14-ц
КОТЕЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 535/148/14-ц

Провадження № 2/535/64/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2014 року Котелевський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої - судді Островського Р.В.,

при секретарі - Білик Н.О.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні в смт. Котельва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Котелевської селищної ради Котелевського району Полтавської області , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Котелевська державна нотаріальна контора про визнання в порядку спадкування права власності на нерухоме майно,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Котелевської селищної ради Котелевського району Полтавської області про визнання права власності на спадкове майно. Позов мотивує тим, що після смерті її рідного брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку АДРЕСА_1. Вона як спадкоємець другої черги за законом у встановлений термін звернулася до Котелевської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Однак оформити спадщину на будинок не може, в зв'язку з тим, що власником житлового будинку самовільно добудовано: житлову прибудову - літ. А1-1, площею 33,8 кв.м., тамбур - літ. а2 площею 6,1 кв.м., сарай літ. «Г», навіс літ. «г», гараж літ. «Д», сарай літ. «Е». Просить визнати за нею право власності на вказане спадкове майно.

Позивачка у попереднє судове засідання не з'явилась, суду надала заяву про розгляд справи у її відсутності. Заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві.

Представник відповідача - Котелевської селищної ради Котелевського району Полтавської області у попереднє судове засідання не з'явився, до суду надав заяву з проханням провести судовий розгляд без участі представника селищної ради, позовні вимоги ОСОБА_1 визнають у повному обсязі.

Представник третьої особи - Котелевської державної нотаріальної контори у попереднє судове засідання не з'явився, суду надав заяву з проханням розглянути справу без участі державного нотаріуса, у вирішенні даного питання покладаються на розсуд суду.

Розгляд справи здійснювався за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст.197 ЦПК України .

Відповідно до ч. 4 ст. 130 ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в порядку встановленому ст. 174 цього ж Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Визнання відповідачем пред'явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши та оцінивши докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов обґрунтований та підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується світлокопією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого відділом запису актів цивільного стану адміністрації муніципального району «Юхновський район» Калузької області від 11 квітня 2013 року , актовий запис № 68 ( а.с. 15).

Позивачка ОСОБА_1, як спадкоємець другої черги за законом, бажає прийняти спадщину, після померлого брата ОСОБА_2 .

Що стверджується світлокопією свідоцтв про народження серії НОМЕР_2, виданого повторно Ленінською сільською радою Котелевського району Полтавської області від 30 листопада 1999 року, в якому зазначено - ОСОБА_2, народився ІНФОРМАЦІЯ_3, батьками зазначено батько - ОСОБА_3, матір - ОСОБА_4, актовий запис № 112 від 19 серпня 1938 року (а.с. 13) та серії НОМЕР_3 , виданого Жовтневою сільською радою Котелевського району Полтавської області від 27 липня 1951 року, в якому зазначено - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1, батьками зазначено батько - ОСОБА_3, мати - ОСОБА_4 .

Відповідно до договору купівлі-продажу від 16 листопада 1993 року, ОСОБА_6 продала ОСОБА_2 житловий будинок з господарчими побудовами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, цей будинок має жилу площу 30 кв.м., літ А-1, сарай літ. -Б, , літ. - В, погріб літ -в, огорожа літ. № 1,2 та належав продавцю на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого Котелевською нотаріальною конторою 16.11.1993 року за реєстровим № 1765 та довідки Полтавського БТІ від 16.11.1993 року за № 140 та зареєстрованого в реєстрі під № 15/3401. Даний договір купівлі-продажу посвідчений державним нотаріусом Котелевської державної нотаріальної контори Полтавської області ОСОБА_7 16 листопада 1993 року та зареєстровано за № 1768, після чого зареєстровано в установленому порядку у Полтавському МБТІ в цілому за ОСОБА_2 від 24 січня 1994 року , реєстраційний номер 15-3401. ( а.с. 16-17).

Відповідно до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку номер витягу НВ-5301184982014 від 11 лютого 2014 року, в графі - загальні відомості про земельну ділянку зазначено, кадастровий номер земельної ділянки 5322255100:30:001:1097, місце розташування земельної ділянки Полтавська область, Котелевський район, смт. Котельва, провулок Матросова, 6, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд , форма власності - приватна, площа земельної ділянки 0,1500 власником якої є ОСОБА_2 на підставі Державного акту серії ЯМ № 175191, виданого на підставі рішення органу місцевого самоврядування 23 вересня 2011 року 15 сесії 6 скликання. ( а.с. 19-20).

З матеріалів технічного паспорта, виготовленого на замовлення ОСОБА_1, вбачається, що житловий будинок АДРЕСА_1 власником якого є ОСОБА_2, літ. А-1 загальною площею 73,1 кв.м., в тому числі житловою площею - 44,5 кв.м.. Разом з тим, з технічних даних вбачається, що житлова прибудова літ. «А1-1» площею 33,8 кв.м., тамбур літ. «а2» площею 6,1 кв.м., сарай літ «Г», навіс літ «г», гараж літ «Д», сарай літ «Е» не зареєстровані як об'єкти закінченого будівництва та є самочинними побудовами, при цьому зазначено рік побудови об'єктів «А-1» 1969 року побудови, а самочинно збудованих - сараї «Г»,«Е», навіс «г», гараж «Д» 1994 року побудови. ( а.с. 7-11).

Відповідно до світлокопії висновку за результатами технічного огляду будівельних конструкцій та інженерних мереж самовільно добудованої прибудови та господарських споруд в АДРЕСА_1 від 07 лютого 2014 року № 03 проведеним Комунальним підприємством «Архітектурне бюро Котелевського району», встановлено, що загальний технічний стан конструктивних елементів задовільний, розташування будівель та споруд на земельній ділянці відповідає діючим Державним будівельним нормам ДБН 360-92** та ДБН В.2.2-15-2005, існуючі будівлі житлова прибудова А1-1, тамбур а2 , сарай «Г», навіс «г», , гараж «Д», сарай «Е» збудовані без порушень санітарних, будівельних та протипожежних норм, використовуються згідно свого призначення . Негативного впливу на сусідні будівлі не мають ( а.с. 21-24).

Відповідно до частини 1 ст. 375 ЦК України власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам.

Згідно частини 3 ст. 375 ЦК України право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 ЦК України, право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Разом з тим, обов'язок власників забезпечити державну реєстрацію права власності на всі без винятку об'єкти нерухомості введений лише з 26.06.1998 року, оскільки саме у цей день набула чинності Інструкція про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, які знаходяться у власності юридичних та фізичних осіб, затверджена наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики № 121 від 09.06.1998 року.

Позивач ОСОБА_1 звернулась до Котелевської державної нотаріальної контори Котелевського району Полтавської області з заявою про оформлення права на спадщину за законом на житловий будинок, що розташований в АДРЕСА_1, однак отримала відмову, оскільки власником житлового будинку самовільно добудовано житлову прибудову - літ. А1-1, площею 33,8 кв.м., тамбур - літ. а2 площею 6,1 кв.м., сарай літ. «Г», навіс літ. «г», гараж літ. «Д», сарай літ. «Е»., без відповідного рішення органу місцевого самоврядування про дозвіл здійснити таке переобладнання, рекомендовано звернутися до суду. (а.с. 18).

Таким чином, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 відкрилась спадщина яка складається з житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1

Спадкування здійснюється за законом в порядку ст. 1262 ЦК України , відповідно до якої, у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця.

При цьому, відповідно до ч. 2 ст. 1258 ЦК України, кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги.

На запит суду, Котелевська державна нотаріальна контора надала лист № 201/02-14 від 28 лютого 2014 року, та повідомляє, що в провадженні держнотконтори знаходиться спадкова справа № 120/2013 на майно ОСОБА_2, в спадковій справі знаходиться заява про прийняття спадщини за законом, що надійшла 04.06.2013 року від ОСОБА_1 , сестри померлого, місце реєстрації: АДРЕСА_2, свідоцтва про право на спадщину не видавались.

Таким чином, проаналізувавши зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що за позивачем як за спадкоємцем за законом, слід визнати право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2, а саме на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1, оскільки спірний житловий будинок є об'єктом права власності, а також наявні правові підстави для визнання за спадкоємцем права власності на цей будинок у порядку спадкування.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Керуючись ст.ст. 10 , 11 , 58 , 60 , 197 , ч. 4 ст.130, ч. 4 ст. 174, 213 , 214 , 215 ЦПК України , на підставі ст.ст. 328 , 376 , 1258 , 1262 ЦК України , суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Котелевської селищної ради Котелевського району Полтавської області , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Котелевська державна нотаріальна контора про визнання в порядку спадкування права власності на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом на нерухоме майно, що складається із житлового будинку «А-1», загальною площею 73,1 кв.м., в тому числі житловою площею 44,5 кв.м., та господарчих будівель та споруд: погріб «в», сарай «Г», навіс «г», гараж « Д», сарай «Е», огорожі №3, воріт огорожі № 4, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та до дня смерті належало ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Полтавської області шляхом подання апеляційної скарги через Котелевський районний суд Полтавської області в десятиденний строк з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

Котелевського районного суду

Полтавської області Р.В. Островський

СудКотелевський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.02.2014
Оприлюднено27.05.2014
Номер документу38835156
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —535/148/14-ц

Рішення від 28.02.2014

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Островський Р. В.

Ухвала від 19.02.2014

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Островський Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні