Постанова
від 07.04.2014 по справі 824/351/14-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2014 р. м. Чернівці Справа № 824/351/14-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Маренич І.В., розглянувши у порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Хотинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області до Сільськогосподарського кооперативу «Світанок» про припинення юридичної особи, -

встановив:

Хотинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області звернулась до суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи - Сільськогосподарського кооперативу «Світанок» (далі-Відповідач).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач більше одного року не подає до органу податкової служби звітність та відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів), що є підставою для припинення діяльності юридичної особи.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 183-2 КАС України, відповідачу було направлено ухвалу про відкриття скороченого провадження та запропоновано подати заперечення на позов, або заяву про визнання позову. Проте, у зв'язку з тим, що відповідач за зазначеною адресою не проживає, конверт повернувся на адресу суду.

Виходячи із ч.8 ст.35 КАС України, вважається що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Окрім того, ч.11 ст.35 КАС України, передбачає, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини в справі, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, судом встановлено наступне.

Сільськогосподарський кооператив «Світанок» (60100, вул. Об'їздна, 3, смт. Кельменці, Чернівецька область, ідентифікаційний код 30795953) зареєстрований 09.02.2000 року Кельменецькою районною державною адміністрацією, та взятий на облік в органах державної податкової служби з 16.02.2000 року за №206.

Згідно з Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 06.02.2014 року Сільськогосподарський кооператив «Світанок» включений до єдиного державного реєстру, ідентифікаційний код - 30795953.

Як вбачається з довідки про взяття на облік платника податків від 07.02.2014 року керівником Сільськогосподарського кооперативу «Світанок» є Ілаш Віктор Миколайович.

Статтями 67 та 68 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, неухильно додержуватися Конституції України та чинного законодавства України.

Статтею 16 Податкового кодексу України передбачено обов'язок платників податків стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 49.2. ст. 49 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно підпункту 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України передбачено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Пунктом 54.1. ст. 54 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій декларації, або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

В порушення зазначених норм Закону відповідач не звітує до Кельменецького відділення Хотинської ОДПІ більше року, що підтверджується довідкою позивача від 07.02.2014 року.

Згідно довідки Хотинської ОДПІ №120/10/24-05-19-2/1-007 від 07.02.2014 року вбачається, що станом на 07.02.2014 року заборгованість за платежами до бюджету у відповідача відсутня.

Відповідно до підпункту 20.1.12 Податкового кодексу України вбачається, що органи державної податкової служби у випадках, встановлених законом, мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсним установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

У частині другій ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі - Закон 755-IV) зазначено, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи те, що відповідач не звітує у встановленому законодавством порядку, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, у зв'язку з чим є всі підстави для скасування (припинення) державної реєстрації юридичної особи - Сільськогосподарського кооперативу «Світанок».

Відповідно до ч.1 ст. 105 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі - ЦК України) передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до Єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення. А абзацом другим частини другої цієї статті передбачено, що виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора тощо) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

Частиною 5 ст. 38 Закону 755-IV передбачено, що суд призначає в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк її роботи. Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робочого дня з дати надходження відповідного рішення.

Частиною 7 ст. 38 Закону 755-IV передбачено, що державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керівник органу управління або засновник (учасник) юридичної особи вказаний як голова комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи зобов'язаний надіслати такому керівнику органу управління або засновнику (учаснику) юридичної особи, а також суду, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відповідне повідомлення.

Відповідно до частини 4 ст. 105 ЦК України передбачено, що комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи.

Частиною 1 ст. 36 Закону 755-IV передбачено, що для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії або уповноважена ним особа після закінчення процедури ліквідації, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору документи, передбачені цією частиною та частиною другою цієї статті.

Відповідно до частини десятої ст. 38, частини 8 ст. 36 Закону 755-IV за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, без розгляду державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Частиною 9 ст. 36 Закону 755-IV передбачено, що строк державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Крім того слід зазначити, що підпунктом 54.3.1. п. 54.3 ст. 54 Податкового кодексу України передбачено, що Контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, якщо платник податків не подає у встановлені строки податкову декларацію.

Відповідно до підпункту 78.1.2. п. 78.1. ст. 78 Податкового кодексу України вбачається порядок проведення документальних позапланових перевірок, якщо платник податків не подав в установлений законом строк податкову декларацію, або розрахунки, якщо їх подання передбачено законом.

Проаналізувавши чинне законодавство, пов'язане з припиненням підприємницької діяльності юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за рішенням суду, що не пов'язане з банкрутством, можна дійти висновку, що склад комісії з припинення та порядок її роботи в даній категорії справ законодавством прямо не передбачені.

При цьому суд звертає увагу, що згідно ПК України на податковий орган, як Контролюючий орган покладено обов'язок самостійно визначити суму грошових зобов'язань, якщо платник податків не подає у встановлені строки податкову декларацію, та порядок проведення документальних позапланових перевірок, якщо платник податків не подав в установлений законом строк податкову декларацію, якщо їх подання передбачено законом, а тому суд вважає за доцільне включити до складу ліквідаційної комісії представника Хотинської ОДПІ та представників органів, які вповноважені на подання документів визначених ст. 36 Закону 755-IV.

Частиною 7 статті 9 КАС України передбачено можливість застосування аналогії закону, що регулює подібні правовідносини та аналогії права (конституційних принципів і загальних засад права).

У зв'язку з наведеним вище, суд вважає за необхідне створити ліквідаційну комісію в наступному складі: голова комісії - керівник Сільськогосподарського кооперативу «Світанок» Ілаш Віктор Миколайович, Хотинська ОДПІ, відділення Фондів соціального страхування України та Фонду соціального захисту інвалідів, Управління Пенсійного фонду України в Кельменецькому районі.

Зобов'язати ліквідаційну комісію не пізніше 10 днів з моменту набрання даним рішенням законної сили помістити в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення Сільськогосподарського кооперативу «Світанок» та не пізніше двох місяців з дати публікації зазначеного повідомлення подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору документи, передбачені частинами першою та другою ст. 36 Закону; встановити строк роботи ліквідаційної комісії 70 днів з дня набрання даним рішенням законної сили.

Згідно з частиною сьомою ст. 59 ГК України скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Припинити юридичну особу Сільськогосподарського кооперативу «Світанок» (60100, вул. Об'їздна, 3, смт. Кельменці, Чернівецька область, ідентифікаційний код 30795953).

3. Створити ліквідаційну комісію в складі: голова комісії - Ілаш Віктор Миколайович, керівник Сільськогосподарського кооперативу «Світанок», члени комісії: Хотинська ОДПІ, відділення Фондів соціального страхування України та Фонду соціального захисту інвалідів, Управління Пенсійного фонду України в Кельменецькому районі.

4. Зобов'язати ліквідаційну комісію після набрання даною постановою законної сили повідомити Державну реєстраційну службу, про те, що Сільськогосподарський кооператив «Світанок» перебуває у процесі припинення.

5. Зобов'язати ліквідаційну комісію не пізніше 10 днів з дня набрання даним рішенням законної сили помістити в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення Сільськогосподарського кооперативу «Світанок», та не пізніше двох місяців з дати публікації зазначеного повідомлення подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору документи, передбачені частинами першою та другою ст. 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. № 755-IV.

6. Встановити строк роботи ліквідаційної комісії 70 днів з дня набрання даним рішенням законної сили.

7. Копію постанови направити Хотинській ОДПІ Головного Управління Міндоходів у Чернівецькій області, реєстраційній службі Кельменецького районного управління юстиції Чернівецькій області, відділення Фондів соціального страхування України та Фонду соціального захисту інвалідів, Управління Пенсійного фонду в Кельменецькому районі для виконання вимог ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців".

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАС України.

Суддя І.В Маренич

Дата ухвалення рішення07.04.2014
Оприлюднено28.05.2014
Номер документу38840867
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/351/14-а

Ухвала від 24.02.2014

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Постанова від 07.04.2014

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні