Постанова
від 18.01.2007 по справі 8/17-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/17-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"18" січня 2007 р.                                                           Справа № 8/17-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Хом"якової В.В. при секретарі Зибцевій А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу  

за позовом Редакції Новотроїцької районної газети  "Трудова слава"

до Державної податкової інспекції у Новотроїцькому районі  

про  визнання протиправними дії

за участю представників сторін:  

від  позивача - гол. редактор Горобець В.Г., пасп. серії МР №003262 від 12.06.02.

від  відповідача - ГДПІ Землякова Г.В., дов. №284/9/10-0 від 27.12.06.

          Редакція Новотроїцької  районної  газети „Трудова слава” (позивач)  звернулась до суду з позовом про визнання  протиправними дій Державної податкової інспекції у Новотроїцькому районі Херсонської області (відповідача) по відмові у видачі редакції свідоцтва єдиного платника податку на 2007 рік і зобов”язання його видати позивачу таке свідоцтво. Позивач посилається на те, що газета є комунальним підприємством, статутний фонд  відсутній. Власник підприємства - територіальна громада району - не є юридичною особою. Тоді як у ст. 7 Указу Президента “Про спрощену систему оподаткування”, на яку посилається податкова інспекція, як на відмову у видачі свідоцтва, йде мова  про юридичних осіб.  Органи місцевого самоврядування - Новотроїцька районна рада - засновують комунальні підприємства не від свого імені, а від імені громади. Посилання  відповідача на узагальнююче податкове роз'яснення ДПА України безпідставне, оскільки воно не має сили нормативно-правового акта, а носять лише роз'яснювальний, інформаційний характер.

ДПІ у Новотроїцькому районі Херсонської області проти позову заперечує, вважає, що позивач не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування, оскільки засновниками редакції газети є районна рада, райдержадміністрація, майно редакції належить територіальній громаді району. Держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб”єктами господарювання, тому дія ст. 1 Указу Президента України „Про спрощену систему оподаткування не поширюється на підприємство позивача. Незалежно від наявності або відсутності статутного фонду у позивача частка держави у позивача перевищує 25 %.  

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд

В С Т А Н О В И В :

У відповідності з пунктом 4 розділу XV «Перехідних положень»Конституції України Президент України протягом трьох років після вступу в силу Конституції мав право видавати ухвалені Кабінетом Міністрів і скріплені підписом Прем'єр-міністра укази з економічних питань, неврегульованих законами. Указ «Про спрощену систему оподаткування»від 3 липня 1998 року № 727  виданий саме в цей період, тому має силу закону. Крім Указу, діяльність суб'єктів малого підприємництва регулюється Законом України від 19.10.00 “Про державну підтримку малого підприємництва”, який визначає правові засади державної підтримки суб'єктів малого підприємства незалежно від форми власності з метою якнайшвидшого виходу  з економічної кризи та створення умов для ширшого впровадження ринкових реформ в Україні, в законі визначено поняття суб'єктів малого підприємництва, сферу дії Закону, мету державної підтримки малого підприємництва, органи, що здійснюють таку підтримку, програму й основні напрями державної підтримки малого підприємництва.

Відповідно до  ст. 2 Указу Президента України “Про спрощену систему оподаткування” та ст. 1 Закону України “Про державну підтримку малого підприємництва”. Суб'єкти малого підприємництва –фізичні особи мають право самостійно обирати спосіб оподаткування доходів, в тому числі заміну сплати встановлених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів) сплатою єдиного податку.

Редакція Новотроїцької районної газети «Трудова слава»є юридичною особою,  державним комунальним підприємством, з 2000 року перебуває на спрощеній системі оподаткування. Згідно п. 3 Статуту редакції газети, засновниками газети є Новотроїцька районна рада, Новотроїцька районна державна адміністрація, трудовий колектив. Статутний фонд не сформований, оскільки на час створення підприємства  формування статутного фонду  у комунального підприємства не було обов'язковим.

Позивач звернувся 12 грудня 2006 року до ДПІ у Новотроїцькому районі із заявою про видачу свідоцтва про право сплати єдиного податку на 2007 рік. 18 грудня 2006 року Державна податкова інспекція у Новотроїцькому районі відмовила  редакції газети «Трудова слава» в праві перебувати у 2007 році на спрощеній системі оподаткування, посилаючись на  те, що позивач не підпадає під дію  Указу Президента України від 28, 07. 1998 р. № 727/99 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва».

В якості підстави відмови у видачі свідоцтва ДПІ посилається на  п.4 ст. 7 указу “Про спрощену систему оподаткування” та Узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктами малого підприємництва з державною, комунальною та іншими формами власності .

Суд вважає, що податкова інспекція безпідставно відмовила позивачеві у видачі свідоцтва про сплату єдиного податку

Відповідно до ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва»від 03.07.98 р. № 727/98 спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для таких суб'єктів малого підприємництва:  фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. гривень;

юридичних осіб –суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. гривень.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва»від 19.10.2000 р. № 2063-III (далі –Закон) суб'єктами малого підприємництва є:  фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб'єкти підприємницької діяльності;

юридичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 500000 євро.

Дія Закону не поширюється на довірчі товариства, страхові компанії, банки, ломбарди, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи, суб'єктів підприємницької діяльності, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу, здійснюють обмін іноземної валюти, які є виробниками та імпортерами підакцизних товарів, а також суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частка вкладів, що належить юридичним особам –засновникам та учасникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищує 25 відсотків.

Статтею 7 Указу «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99) встановлено обмеження щодо застосування спрощеної системи оподаткування. Так, дія зазначеного Указу не поширюється на суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам –учасникам і засновникам даних суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищують 25 %.

Виходячи із зазначених норм,  при переході суб'єкта малого підприємництва на спрощену систему оподаткування слід враховувати кому належать частки у статутному фонді підприємства та їх розмір.  Якщо  хоч би один із засновників підприємства не є суб'єктом малого підприємництва, і має більше 25 % статутного фонду підприємства, таке підприємство не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Суд вважає, що така заборона не поширюється на позивача за таких підстав.

Дійсно, засновником позивача є районна рада, райдержадміністрація, трудовий колектив (п. 3 Статуту). Органи державної влади та органи місцевого самоврядування взагалі не є суб'єктами господарювання.

Також п. 6.1 Статутом редакції передбачено, що майно редакції належить до комунальної власності району, закріпляється на праві повного господарського відання.

Орган місцевого самоврядування  - Новотроїцька районна рада при засновуванні підприємства діяла не від свого імені, а від імені громади, оскільки є представницьким органом і діє виключно від імені територіальної громади - ст.10 Закону «Про місцеве самоврядування».

Але при створенні редакції не був сформований статутний фонд, тому й про частки  засновників у статутному фонді не може  йти мова.

Посилання відповідача на роз'яснення від 23 червня 2006 року № 352 суд  не приймає до уваги, оскільки в даному випадку податкова служба оприлюднила своє офіційне розуміння окремих положень Указу, але при цьому значно  розширила перелік діяльності, на яку не поширюється дія указу, надавши  змісту Указу свою трактовку, що є перевищенням компетенції органів державної податкової служби.

Таким чином. комунальні підприємства, у яких не сформований або відсутній взагалі статутний фонд, можуть бути зареєстровані як платники єдиного податку.

На підстав викладеного, позов підлягає задоволенню. Судові витрати відшкодовуються позивачу за рахунок Державного бюджету.

Керуючись ст.ст.  94, 159-163, 167  КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Позов задовольнити. Спонукати державну податкову інспекцію у Новотроїцькому районі Херсонської області  видати Редакції Новотроїцької районної газети “Трудова слава” (Херсонська область, смт. Новотроїцьке, вул. Леніна, 96, код 02475457) свідоцтво про право сплати єдиного податку з 01.01.2007 за ставкою єдиного податку 10 відсотків.

2. Стягнути з Державного бюджету на користь Редакції Новотроїцької районної газети “Трудова слава” (Херсонська область, смт. Новотроїцьке, вул. Леніна, 96, код 02475457, р/р 260086277 в АППБ "Райффазен-Аваль", смт.Новотроїцьке, МФО 352093) 3 грн. 40 коп.  витрат по сплаті судового збору, виконавчий лист надіслати позивачу.

3. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.  

4. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  В.В. Хом"якова

Повний текст постанови підписаний


січня 2007 року.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу388696
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/17-ап-07

Постанова від 18.01.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні