Рішення
від 20.05.2014 по справі 925/712/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2014 року Справа № 925/712/14

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Довганя К.І., при секретарі Олексенко Т.В. за участю представників: позивача - Кошарного Г.І. за довіреністю, відповідача - Сідлецької Н.А. за довіреністю, у відкритому судовому засіданні розглянув справу за позовом фермерського господарства «Глобус» Осауленко Володимира Михайловича до Уманської районної державної адміністрації про визнання права оренди землі та визнання укладеною додаткової угоди,-

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання права оренди землі на умовах договору від 12.03.2008, укладений між Уманською районною державної адміністрацією та фермерським господарством «Глобус» та про визнання укладеною додаткової угоди від 17.09.2012 до вищевказаного договору.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що маючи намір скористатися переважним правом на поновлення договору оренди землі від 12.03.2008р, термін дії якого визначений до 12.03.2013р., позивач звернувся до відповідача із заявою, в якій просив поновити вищевказаний договір оренди землі. Листи відповідачем отримані, однак залишені без відповіді та задоволення.

До позовної заяви позивач додав текст додаткової угоди в наступній редакції:

ДОДАТКОВА УГОДА

до договору оренди землі від 12 березня 2008 року, зареєстрованого в Уманському районному

відділі ЧРФ ДП ЦДЗК 28.03.2008 р. за № 040879400014.

м. Умань Черкаської області 17 вересня 2012 року.

Орендодавець: Уманська районна державна адміністрація Черкаської області, в особі голови райдержадміністрації Петренка А.І., діючого на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування», надалі Орендодавець, з однієї сторони,

Орендар : Фермерське господарство "Глобус" Осауленко Володимира Михайловича, в особі голови Осауленка В.М., який діє на підставі Статуту, з другої сторони, які в подальшому разом іменуються Сторони, а кожен окремо Сторона, уклали цю Додаткову угоду про нижченаведене:

1. З метою поновлення договору оренди землі від 12 березня 2008 року, реєстр. № 040879400014, відповідно до ст. 33 Закону України «Про оренду землі», Сторони дійшли згоди внести зміни в договір оренди землі, а саме:

Перше речення пункту 3.1. договору оренди землі викласти в такій редакції: "Договір укладено на 5 (п'ять) років ".

2. Дана додаткова угода набирає чинності для Сторін з моменту її державної реєстрації.

З.Дана додаткова угода укладена та підписана Сторонами у трьох екземплярах, кожен із яких має однакову юридичну силу, по одному для Орендодавця та Орендаря, та один для органу реєстрації.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав з підстав, викладених у ньому.

Відповідач у відзиві на позов та його представник у судовому засіданні проти позову заперечили.. Заперечення вмотивовано тим, що позивач у встановлений договором та Законом строк не звернувся з проханням про продовження дії договору, не направив відповідачу проект додаткової угоди щодо продовження дії договору. Крім того на час закінчення строку дії договору відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" від 06.09.2012р. №5245-УІ, який набрав чинності 01.01.2013р., були внесені зміни до ст. 122 ЗК України. Відповідно до вказаних змін повноваженнями з передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або у користування для всіх потреб, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, наділений центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи. В даному випадку таким територіальним органом є Головне управління Держземагентства у Черкаській області.

В ході розгляду по справі оголошувалась перерва з 15 по 20 травня 2014р. Після перерви сторони своїх представників для участі у судовому засіданні не направили, про причини неявки суд не повідомили.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу в порядку ст.. 75 ГПК України за наявними матеріалами.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши наявні у справі докази встановив наступне.

12.03.2008 року між Уманською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством «Глобус» Осауленко Володимира Михайловича був укладений договір оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, згідно якого ФГ «Глобус» Осауленко Володимира Михайловича надано в оренду дві земельні ділянки, а саме: земельна ділянка кадастровий номер 7124355300:02:000:0004, загальною площею 7,7886 га ріллі та земельна ділянка кадастровий номер 7124355300:02:000:0005, загальною площею 5,1012 га ріллі із земель запасу Бабанської селищної ради Уманського району, що розташовані за межами селища Бабанка, Уманського району, Черкаської області, строком на 5 років.

03.02.2009 року між Уманською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством «Глобус» Осауленко Володимира Михайловича було укладено додаткову угоду до договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення від 12.03.2008 року, якою передбачено внесення змін, а саме:

пункт 4.1 розділу «Орендна плата» Договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення від 12.03.2008 року викласти у такій редакції: «Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі, шляхом перерахування коштів на відповідні бюджетні рахунки, в розмірі 3 % від грошової оцінки 1 га земельної ділянки, що становить 14424,01 грн., та складає 432 грн.72 коп. за 1 га в рік».

13.04.2011 року між Уманською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством «Глобус» Осауленко Володимира Михайловича було укладено додаткову угоду до договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення від 12.03.2008 року, якою передбачено внесення змін, а саме:

пункт 4.1 розділу «Орендна плата» Договору оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення від 12.03.2008 року викласти у такій редакції: «Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі, шляхом перерахування коштів на відповідні бюджетні рахунки, в розмірі 4,5 % від грошової оцінки 1 га земельної ділянки, що становить

15273,6 грн., та складає 687 грн.31 коп. за 1 га в рік. Сплатити орендну плату за 2011 рік в сумі 8859,29 грн. рівними частками щомісячно».

Позивач продовжує користуватися земельною ділянкою, сплачує орендну плату.

Відповідно до частини 1 статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; за статтями 142-144 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи місцевого самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

Порядок та умови набуття права користування земельною ділянкою на умовах оренди встановлено Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі", ст. 1 якого визначає, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі термінове платне володіння та користування земельною ділянкою, необхідною орендарю для ведення підприємницької та іншої діяльності.

За статтею 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

В свою чергу, порядок поновлення договорів оренди земельних ділянок врегульовано ст. 33 Закону України "про оренду землі" . Відповідно до частин 1, 3 ст. 33 Закону України "про оренду землі" (в редакції Закону від 17.02.2011 р № 3038-VI), по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

Частинами 6-9 ст. 33 Закону України "про оренду землі" визначено, що у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу. Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

Подані позивачем докази не свідчать про те, що він у визначений договором та Законом строк звернувся до відповідача із заявою про продовження дії договору та не направив йому проект відповідної додаткової угоди. Надана позивачем заява від 17.09.2012 р. була подана до юридичного відділу відповідача а до неї не додано проекту додаткової угоди.

Крім того на час закінчення строку дії договору відповідно до ЗаконуУкраїни "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" від 06.09.2012р. №5245-УІ, який набрав чинності 01.01.2013р., були внесені зміни до ст. 122 ЗК України. Відповідно до вказаних змін повноваженнями з передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або у користування для всіх потреб, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, наділений центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи. В даному випадку таким територіальним органом є Головне управління Держземагентства у Черкаській області, до якого і слід було звернутись позивачу із заявою про продовження дії договору з дотриманням правил ст. 33 Закону України "про оренду землі" .

За таких обставин, позовні вимоги позивача є безпідставними а тому у позові слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-85 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

У позові відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 26.05.2014 р.

СУДДЯ К.І. Довгань

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.05.2014
Оприлюднено29.05.2014
Номер документу38880602
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/712/14

Рішення від 20.05.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 28.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні