Рішення
від 20.05.2014 по справі 910/5372/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/5372/14 20.05.14

За позовом Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»

до Комунального позашкільного навчального закладу «Київська мала академія наук учнівської молоді»

про розірвання договору оренди, виселення та стягнення 12 227,87 грн.

Суддя Якименко М.М.

Представники сторін:

від позивача: Цимбаліст В.В.- довіреність б/н від 08.02.2014 року;

від відповідача: Баценко С.В. - довіреність б/н від 19.05.2014 року; Петрик М.В. - довіреність б/н від 19.05.2014 року;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство «Київжитлоспецексплуатація» звернулося до господарського суду м. Києва з позовом до Комунального позашкільного навчального закладу «Київська мала академія наук учнівської молоді» про розірвання договору оренди, виселення та стягнення 12 227,87 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання щодо повноти та своєчасності сплати орендної плати за користування об'єктом оренди згідно умов Договору № 10/3749 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду від 06.06.2011 року.

З цих підстав, позивач просив задовольнити позов: 1) розірвавши Договір № 10/3749 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду від 06.06.2011 року; 2) виселивши відповідача з орендованого приміщення та зобов'язавши відповідача передати орендоване приміщення позивачу; 3) стягнувши з відповідача на свою користь 11 537,14 грн. - основного боргу (заборгованості по орендним платежам), 535,46 грн. - пені, 155,27 грн. - 3% річних.

Ухвалою від 01.04.2014 року порушено провадження по справі та призначено її розгляд на 20.05.2013 року.

15.05.2014 року через канцелярію суду представник позивача подав клопотання про зменшення розміру позовних вимог в частині сплати орендних платежів в розмірі 4 195,18 грн., пені в розмірі 117,91 грн., та 3% річних в розмірі 26,20 грн., згідно якого просив суд стягнути з відповідача 7 341,96 грн. - заборгованості з орендної плати, 417,55 грн. - пені, 129,07 грн. - 3% річних.

Представник позивача в судовому засіданні 20.05.2014 року зменшені позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні 20.05.2014 року позовні вимоги не визнав, та просив суд в їх задоволенні відмовити.

Відповідно до статті 85 ГПК України в судовому засіданні 20.05.2014 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані матеріали справи в їх сукупності, та заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

20.06.2011 року між Комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація» (далі по тексту - орендодавець, позивач) та Комунальним позашкільним навчальним закладом «Київська мала академія наук учнівської молоді» (далі по тексту - відповідач, орендар) укладено Договір № 10/3749 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду (далі по тексту - Договір), за умовами якого (п. 1.1. Договору) орендодавець передає, а орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення), далі - об'єкт оренди, за адресою: вул. Дегтярівська, буд. 31 літ. А, для розміщення навчального закладу.

Відповідно до п. 2.1. Договору об'єктом оренди є нежитлові приміщення будинку, загальною площею 666,20 кв.м., на 8 поверсі.

Згідно з п. 3.1. Договору за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, яка складає на місяць 1 005,77 грн.

Відповідно до п. 3.2. Договору розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Згідно з п. 3.3 Договору додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується орендарем разом з орендною платою.

Пунктом 3.5. Договору встановлено, що орендна плата сплачується орендарем, починаючи з дати підписання акту приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання сторонами акту приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві.

Відповідно до п. 3.6. Договору орендна плата сплачується орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря щомісячно не пізніше 10 числа поточного місяця на рахунок орендодавця.

Згідно з п. 9.1. Договору цей Договір вступає в силу з моменту підписання його сторонами і діє: з 06.06.2011 року по 04.06.2014 року.

Суду не надано жодних доказів припиненні дії Договору.

Факт приймання-передачі об'єкту оренди підтверджується підписаним між сторонами Актом приймання-передачі від 02.07.2011 року.

28.11.2012 року Додатковою угодою до Договору були внесені зміни, які стосувалися п. 2.1. Договору щодо загальної площі об'єкту оренди яку було змінено до 583,3 кв.м.; та п. 3.1. Договору згідно якого з 14.05.2012 року розмір орендної плати становить 880,59 грн. на місяць.

Однак, як слідує з матеріалів справи, внаслідок порушення відповідачем зобов'язання щодо своєчасності та повноти сплати орендної плати згідно умов Договору, у відповідача перед позивачем виникла заборгованість по орендній платі в розмірі 11 537,14 грн. (за період з травня 2013 року по березень 2014 року), на підтвердження іншого суду не надано жодних доказів.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ) (ч.1. ст. 760 ЦК України).

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» Орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно з ч. 1 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 765 ЦК України наймодавець зобов'язаний передати наймачеві майно у користування негайно або у строк, встановлений договором найму.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності

Частинами 1, 4 ст. 286 ГК України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно з ч. 1 ст. 173 ГК України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до частин 1, 2 статті 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За змістом статті 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 527 ЦК України, боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно вимог ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до с. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

З наданих позивачем доказів вбачається, що позивач взяті на себе зобов'язання виконав належним чином, надав відповідачеві у тимчасове платне користування об'єкт оренди на певний строк та за відповідну плату згідно умов Договору, а відповідач в порушення умов Договору не сплатив на користь позивача орендні платежі за період з травня 2013 року по березень 2014 року, та має перед позивачем заборгованість в розмірі 11 537,14 грн.

15.05.2014 року через канцелярію суду представник позивача подав клопотання про зменшення розміру позовних вимог в частині сплати орендних платежів, пені, та 3% річних, згідно якого просив суд стягнути з відповідача 7 341,96 грн. - заборгованості з орендної плати, 417,55 грн. - пені, 129,07 грн. - 3% річних, на підтвердження чого позивач надав суду банківські виписки.

Відповідно до п. 1-1 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Таким чином, суд дійшов висновку що частину основного боргу в розмірі 4 195,18 грн., 117,91 грн. - пені, 26,20 грн. - 3% річних було сплачено відповідачем, а тому провадження у справі в частині стягнення основного боргу в частині 4 195,18 грн., 117,91 грн. - пені, 26,20 грн. - 3% річних, підлягає припиненню у зв'язку з відсутню предмету спору.

Відповідно до статті 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно статті 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Зважаючи на встановлені обставини справи та вимоги правових норм викладених вище, а також на те, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував, розміру позовних вимог не оспорив, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення основного боргу в розмірі 7 341,02 грн. (з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог) нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню.

Відповідач припустився прострочення платежу, а тому позивач, керуючись п. 6.2. Договору просить суд стягнути з відповідача пеню, яка за розрахунками позивача становлять 417,55 грн. (з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог).

Згідно з п. 6.2. Договору за несвоєчасну сплату орендних платежів орендар сплачує на користь орендодавця пеню в розмірі 0,5% від розміру несплачених орендних платежів за кожний день прострочення, але не більше розміру, встановленого законодавством України.

Відповідно до ч. 1 статті 546, статті 549 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (згідно ч. 6 ст. 231 ГК України).

Згідно п. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення пені за несвоєчасне виконання відповідачем взятих на себе зобов'язань в розмірі 417,55 грн. (з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог) є обґрунтованими, нараховані відповідно до законодавства, тому підлягають задоволенню.

Також позивач, керуючись статтею 625 ЦК України, просить суд стягнути з відповідача на свою користь 129,07 грн. - 3% річних (з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог).

Відповідно до ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення з відповідача 129,07 грн. - інфляційних втрат (з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог), нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог про розірвання договору, виселення відповідача з об'єкту оренди, та зобов'язання відповідача передати позивачу об'єкт оренди суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 5.2. Договору при несплаті орендарем орендної плати протягом 3 місяців з дня закінчення строку платежу орендодавець порушує справу в господарському суді про дострокове розірвання договору та примусове виселення орендаря.

Пунктом 6.7. Договору встановлено, що при невиконанні або порушенні однією із сторін умов цього Договору та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України, Договір може бути розірвано достроково на вимогу однієї із сторін за рішенням суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно з ч. 1 ст. 782 ЦК України наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Враховуючи той факт, що сплата орендних платежів є істотною умовою Договору, а судом встановлено, що відповідач за період з травня 2013 року по березень 2014 року не виконав свого зобов'язання щодо сплати на користь позивача орендних платежі, тому за таких обставин суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача про розірвання Договору №10/3749 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду від 06.06.2011 року нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до ч. 1 ст. 795 ЦК України передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту починається обчислення строку договору найму, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 2 ст. 795 ЦК України повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Враховуючи те, що Договір №10/3749 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду від 06.06.2011 року розірвано судом, то позивач на підставі приписів ч. 1 ст. 785 ЦК України та ч. 1 ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» зобов'язаний повернути об'єкт оренди, тому з врахуванням вищевикладеного позовні вимоги позивача про виселення відповідача з об'єкту оренди та зобов'язання відповідача повернути орендоване приміщення позивачу підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються судом на відповідача .

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 32, 33, 49, 82 - 85 ГПК України, господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Припинити провадження у справі в частині стягнення: 4 195 (чотири тисячі сто дев'яносто п'ять) грн. 18 коп. - основного боргу, 117 (сто сімнадцять) грн. 91 коп. - пені, 26 (двадцять шість) грн. 20 коп. - 3% річних.

3. Розірвати Договір №10/3749 про передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду від 06.06.2011 року, укладений між Комунальним позашкільним навчальним закладом «Київська мала академія наук учнівської молоді» (01010, м. Київ, ВУЛИЦЯ ІВАНА МАЗЕПИ, будинок 13, код ЄДРПОУ 37318438) та Комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація» (01034, м. Київ, Шевченківський район, ВУЛИЦЯ ВОЛОДИМИРСЬКА, будинок 51-А, код ЄДРПОУ 03366500).

4. Виселити Комунальний позашкільний навчальний закладом «Київська мала академія наук учнівської молоді» (01010, м. Київ, ВУЛИЦЯ ІВАНА МАЗЕПИ, будинок 13, код ЄДРПОУ 37318438) з нежилих приміщень загальною площею 583,30 кв.м. на 8 поверсі в будинку №31 літера А на вул. Дегтярівській.

5. Зобов'язати Комунальний позашкільний навчальний закладом «Київська мала академія наук учнівської молоді» (01010, м. Київ, ВУЛИЦЯ ІВАНА МАЗЕПИ, будинок 13, код ЄДРПОУ 37318438) передати Комунальному підприємству «Київжитлоспецексплуатація» (01034, м. Київ, Шевченківський район, ВУЛИЦЯ ВОЛОДИМИРСЬКА, будинок 51-А, код ЄДРПОУ 03366500) нежилі приміщення загальною площею 583,30 кв.м. на 8 поверсі в будинку №31 літера А на вул. Дегтярівській

6. Стягнути з Комунальний позашкільний навчальний закладом «Київська мала академія наук учнівської молоді» (01010, м. Київ, ВУЛИЦЯ ІВАНА МАЗЕПИ, будинок 13, код ЄДРПОУ 37318438) на користь Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація» (01034, м. Київ, Шевченківський район, ВУЛИЦЯ ВОЛОДИМИРСЬКА, будинок 51-А, код ЄДРПОУ 03366500) 7 341 (сім тисяч триста сорок одну) грн. 96 коп. - заборгованості з орендної плати, 417 (чотириста сімнадцять) грн. 55 коп. - пені, 129,07 грн. - 3% річних, 5 481 (п'ять тисяч чотириста вісімдесят одну) грн. 00 коп. - судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Якименко М.М.

Дата складання (підписання) повного тексту рішення: 26.05.2014 року.

Дата ухвалення рішення20.05.2014
Оприлюднено28.05.2014
Номер документу38894350
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди, виселення та стягнення 12 227,87 грн

Судовий реєстр по справі —910/5372/14

Рішення від 20.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні