Рішення
від 16.05.2014 по справі 910/4829/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/4829/14 16.05.14

За позовомПублічного акціонерного товариства «Проектно-технологічний інститут «Київоргбуд» доТовариства з обмеженою відповідальністю «Укрфінанс - інвест» простягнення 33 649,02 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники сторін:

від позивача Вальман Н.О. - представник від відповідача не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство «Проектно-технологічний інститут «Київоргбуд» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Укрміськбуд - фінанси» про стягнення заборгованості у розмірі 33 649,02 грн.

В ході розгляду справи судом встановлено, що найменуванням відповідача є «Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрфінанс - інвест», що враховується при подальшому розгляді справи.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору найму (оренди) нерухомого майна № 190/12-XІІ від 01.10.2012.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.03.2014 за вказаним позовом порушено провадження у справі № 910/4829/14 та призначено розгляд справи на 24.04.2014.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.04.2014 розгляд справи було відкладено на 16.05.2014.

В судове засідання, призначене на 16.05.2014, представник позивача зявився, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач повноважних представників в судове засідання не направив, відзив на позов не надав.

Місцезнаходження відповідача за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 41, літ. А, оф. 40, на яку було відправлено ухвали суду, підтверджується наявними в матеріалах справи документами, в тому числі витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 21.03.2014, наданим Головним управлінням статистики у м. Києві, та вказано у позові.

Згідно із абз. 3 п. 3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач повідомлений про час та місце судового розгляду належним чином, а матеріали справи містять достатні докази для її розгляду по суті.

Оскільки про час та місце судового засідання відповідач був належним чином повідомлений, на підставі статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа може бути розглянута за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.10.2012 між Публічним акціонерним товариством «Проектно-технологічний інститут «Київоргбуд» як орендодавцем та Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Укрміськбуд-Фінанс» (правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрфінанс - інвест») як орендарем укладено договір найму (оренди) нерухомого майна № 190/12-ХІІ (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору наймодавець передає, а наймач приймає в тимчасове платне користування (оренду) нерухоме майно - частину нежитлового приміщення, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Суворова, 4/6. Нерухоме майн, розташоване у центрі міста, забезпечене центральним опаленням, водопроводом та каналізацією, обладнане засобами пожежної сигналізації та знаходиться на обслуговуванні у Колективного підприємства «Укржитлоінжналадка»; в оренду передається дав приміщення на дванадцятому поверсі будівлі (номери приміщень 26, 27 площею - 35,3 кв.м, 7,9 кв.м) загальною площею:43,2 кв.м (відповідно до експлікації та плану бюро технічної інвентаризації), надалі - приміщення.

Згідно з п. 1.3 Договору приміщення передається в найм (оренду) для використання в цілях, що не заперечують законодавству України.

За змістом п.п. 2.1, 2.2 Договору наймодавець передає приміщення наймачу на протязі 5 робочих днів з моменту підписання цього Договору. Факт передачі приміщення підтверджується актом прийому-передачі, підписаним сторонами.

На виконання умов Договору 01.10.2012 позивачем передано, а відповідачем прийнято у користування об'єкт оренди, що підтверджується підписаним сторонами актом приймання-передачі від 01.10.2012.

За своєю правовою природою укладений між сторонами Договір є договором найму (оренди).

Відповідно до ч.ч. 1, 6 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Частиною 1 ст. 763 Цивільного кодексу України передбачено, що договір найму укладається на строк, встановлений договором.

В п. 9.1 Договору вказано, що Договір набуває чинності з моменту його підписання та діє протягом 12 місяців до 30.09.2013, якщо його дію не буде продовжено або він не буде розірваний відповідно до цього договору та діючого законодавства.

Статтею 762 Цивільного кодексу України передбачено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до п. 3.1 Договору розмір місячної орендної плати за користування приміщенням становить: 6 912,00 грн., в т.ч. ПДВ - 1 152,00 грн. за місяць найму (оренди).

За умовами п.п. 3.5, 3.9, 3.10 Договору Плата за користування приміщенням сплачується наймачем у безготівковому порядку на поточний рахунок наймодавця не пізніше 5-го числа поточного місяця за попередній місяць, у розмірі, що дорівнює місячній платі за користування приміщенням. Податок на додану вартість нараховується в розмірі, визначеному законодавством, та сплачується одночасно з перерахуванням плати за користування приміщенням. Плата за користування приміщенням нараховується, починаючи з дати підписання сторонами акту прийому-передачі.

Згідно з п. 3.12 Договору наймодавець на підставі п.п. 3.1 - 3.4 даного Договору обчислю загальний розмір орендної плати за користування приміщенням за поточний місяць та вказує його в рахунку на сплату орендної плати.

Крім того, умовами Договору передбачено обов'язок орендаря здійснювати позивачу відшкодування комунальних та експлуатаційних витрат.

У відповідності до п.п. 4.1 - 4.2 Договору відшкодування витрат за комунальні послуги здійснюється наймачем наймодавцю відповідно до витрачених останнім коштів зі сплати комунальних послуг, що надавалися наймодавцю відповідними установами («Київенерго», «Київводоканал», «Укртелеком») та споживаються наймачем.

Відшкодування витрат наймачем здійснюється на підставі наступних документів:

- за водопостачання та водовідведення розраховуються пропорційно займаній площі - на підставі: рахунку-фактури та акту наданих послуг;

- за спожиту електроенергію (за умови відсутності лічильника) розраховуються пропорційно займаній площі - на підставі: рахунку-фактури та акту наданих послуг;

- за використану теплову енергію розраховуються пропорційно займаній площі - на підставі: рахунку-фактури та акту наданих послуг;

- за використання телефону розраховуються за діючими тарифами та рахунками виставленими «Укртелеком» - на підставі: рахунку-фактури;

- експлуатаційні витрати - на підставі: рахунку-фактури та акту наданих послуг, розподілу експлуатаційних витрат за споживачами, пакету документів, що підтверджують понесення ПАТ «ПТІ «Київоргбуд» експлуатаційних витрат.

Пунктом 6.2 Договору встановлено, що наймач зобов'язаний сплачувати плату за користування приміщенням відповідно до розділу 3 цього Договору та здійснювати інші платежі, що покладені на нього Договором.

Згідно з положеннями ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За змістом п. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Однак, як свідчать матеріали справи, відповідачем свого зобов'язання зі сплати передбачених Договором платежів належним чином виконано не було, внаслідок чого в останнього перед позивачем утворилась заборгованість за період з квітня по липень 2013 року у розмірі 33 649,02 грн., в тому числі 27 648,00 грн. - заборгованість з орендної плати та 6 001,02 грн. - заборгованість з відшкодування вартості комунальних послуг.

Належним чином засвідчені копії розрахунків відповідних платежів та рахунків на їх оплату за спірний період долучені до матеріалів справи.

Відповідач факту наявності вказаної заборгованості не спростував, доказів її погашення не надав.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості за Договором № 190/12-ХІІ від 01.10.2012 за період за період з квітня по липень 2013 року у розмірі 33 649,02 грн. є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

У відповідності до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрфінанс - інвест» (01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 41, літ. А, оф. 40, ідентифікаційний код 35895389) на користь Публічного акціонерного товариства «Проектно-технологічний інститут «Київоргбуд» (01010, м. Київ, вул. Суворова, 4/6, ідентифікаційний код 04012951) заборгованість у розмірі 33 649 (тридцять три тисячі шістсот сорок дев'ять) грн. 02 коп. та судовий збір у розмірі 1 827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено: 21.05.2014.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення16.05.2014
Оприлюднено02.06.2014
Номер документу38972950
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4829/14

Рішення від 16.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні