Постанова
від 02.06.2014 по справі 820/6869/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

02 червня 2014 р. № 820/6869/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Спірідонов М.О. розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом

Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з ОСОБА_1 переплачену суму державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі 1292,17 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ОСОБА_1 звернулась до Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області з заявою про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Рішенням № 397 від 11.02.2013 року їй було призначено допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в мінімальному розмірі 130 грн. Зазначена допомога була виплачена повністю відповідачу через Великобурлуцьке відділення Приватбанк. В результаті перевірки особової справи ОСОБА_1 щодо правильності нарахування та виплати державної допомоги по догляду за дитиною позивачем було з'ясовано, що відповідач працює та отримує заробітну плату в ТОВ Фірмі "Посад", про що не було повідомлено позивача. У вересні 2013 року відповідачу було зроблено перерахунок державної допомоги по догляду за дитиною з 01.11.2012 року по 31.08.2013 року та встановлено, що сума переплаченої допомоги складає 1292,17 грн. Позивачем було направлено повідомлення ОСОБА_1 про повернення наданої соціальної допомоги, однак відповідачем сума повернена не була. У зв'язку із чим позивач просив позов задовольнити у повному обсязі.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу 16 квітня 2014 року та повернулася до канцелярії суду 29 травня 2014 з відміткою про закінчення терміну зберігання.

Відповідно до ч. 8, 11 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідач у десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження жодної заяви на адресу суду не надав.

Суд, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" від 21 листопада 1992 року №2811-ХІІ право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за цим Законом має особа (один з батьків дитини, усиновлювач, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Згідно з частиною першою статті 14 цього Закону допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується щомісяця з дня призначення допомоги по догляду за дитиною по день досягнення дитиною вказаного віку включно. Усиновлювачам та опікунам допомога призначається не раніше, ніж з дня прийняття рішення про усиновлення або встановлення опіки.

Судом встановлено, що 11.01.2013 року ОСОБА_1 звернулася до Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області із заявою про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з урахуванням доходу сім'ї. У поданій заяві ОСОБА_1 зазначала, що у разі працевлаштування впродовж терміну призначення допомоги відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" вона зобов'язується повідомити про це органи праці та соціального захисту населення.

Рішенням № 397 Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області від 11.02.2013 року ОСОБА_1, було відмовлено в призначенні державної соціальної допомоги, у зв'язку із неподанням позивачем всіх необхідних документів для перерахунку державної соціальної допомоги з урахуванням доходів та для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім'ї, протягом місяця з моменту звернення з 11.01.2013 року.

Судом встановлено, що 22.11.2012 року ОСОБА_1 прийнято на посаду продавця продовольчих товарів торгової дільниці ТОВ фірми "Посад", що підтверджується копією наказу від 22.11.2012 року № 949-ОС, однак відповідач не повідомив у встановлений законом строк позивача.

Згідно довідки Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області від 08.09.2013 р. переплата соціальної допомоги ОСОБА_1 з листопада 2012 року по серпень 2013 року склала 1292,17 грн. по причині виходу на роботу.

Приписами пункту 23 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року № 1751, передбачено, що виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється у разі, коли особа виявила бажання працювати - з дня працевлаштування (початку виконання трудових обов'язків).

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.

Згідно з пунктом 49 цього Порядку а також ст. 22 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" особи, яким виплачується державна допомога сім'ям з дітьми, зобов'язані повідомляти органи, що призначають і виплачують зазначену допомогу, про зміну всіх обставин, які впливають на виплату державної допомоги (зміни у складі сім'ї, перевищення середньомісячного сукупного доходу сім'ї тощо).

Суми державної допомоги сім'ям з дітьми, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку громадян (у результаті подання документів із свідомо неправдивими відомостями, неподання відомостей про зміни у складі сім'ї, приховування обставин, які впливають на призначення і виплату державної допомоги тощо), стягуються згідно із законом.

Управлінням соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області було надіслано повідомлення ОСОБА_1 про необхідність повернення нею надмірно виплачених коштів, що підтверджується повідомленням від 30.09.2013 року № 05-13/1827, що було направлено на адресу відповідача.

Однак на час розгляду справи вказана заборгованість відповідачем сплачена не була.

Враховуючи вищевикладене, оскільки відповідач своєчасно не повідомила позивача про своє працевлаштування, що спричинило переплату державної допомоги, а також те, що станом на день розгляду справи вона не повернула позивачу надмірно сплачені кошти в повному обсязі, суд вважає позовні вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 86, ч.1 ст. 158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Харківський окружний адміністративний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1, код НОМЕР_1 на користь Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області, код ЄДРПОУ 03196682 переплачену суму державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі 1292,17 грн. (одна тисяча двісті дев'яносто дві гривні сімнадцять колпійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні.

Якщо суб'єкта владних повноважень, у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Спірідонов М.О.

Дата ухвалення рішення02.06.2014
Оприлюднено04.06.2014
Номер документу39002801
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6869/14

Постанова від 02.06.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 16.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні