Постанова
від 03.06.2014 по справі 907/404/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Адреса: 88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2-а тел.: 61-72-21


ПОСТАНОВА

"03" червня 2014 р. Справа № 907/404/14

За заявою ліквідаційної комісії комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява

ДО комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895)

ПРО визнання банкрутом

Суддя Ремецькі О.Ф.

Представники:

від заявника (боржника) - Котик В.М. - голова ліквідаційної комісії

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява звернулося до суду з заявою про порушення справи про своє банкрутство у зв'язку з виявленням в ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 25.04.2014р. №907/404/14 заяву комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 13.05.2014р., визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Руденко О.В. зобов'язано подати заяву про участь у справі.

Арбітражний керуючий Руденко О.В., визначений автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, не подав суду заяву про згоду на призначення ліквідатором у справі про банкрутство №907/404/13.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 12.05.2014р. №907/404/14 було порушено провадження у справі про банкрутство комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розгляд справи для вирішення питання про визнання боржника банкрутом призначено на 03.06.2014р., запропоновано боржнику подати додаткові докази у справі.

03.06.2014р. у судове засідання з'явився представник боржника, який надав усні пояснення щодо обставин відсутності у комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) активів для оздоровлення свого фінансового становища та проведення розрахунків з кредиторами.

Дослідивши подані докази, заслухавши пояснення представника та оглянувши оригінали документів, копії яких залучено до матеріалів справи, суд

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) зареєстровано як юридична особа Свалявською районною державною адміністрацією 28.06.1997р. з присвоєнням ідентифікаційного коду 22069895.

Відповідно до поданих суду документів місцезнаходженням підприємства станом на час розгляду справи є: 89300, Закарпатська область, м. Свалява, вулиця Визволення, будинок 23, та згідно пункту 1.1 статуту є закладом охорони здоров'я, що створене для забезпечення населення, закладів охорони здоров'я, підприємств, установ та організацій лікарськими засобами та виробами медичного призначення..

Згідно з даними статуту юридичної особи її власником є Закарпатська обласна рада.

Згідно з поданою до суду заявою про порушення провадження у справі про банкрутство комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) власником, тобто Закарпатською обласною радою 25.02.2011 року було прийнято рішення №177 про ліквідацію закладів охорони здоров'я згідно переліку. Разом з тим, 04.11.2011р. Закарпатською обласною радою прийнято рішення №329 про внесення змін до рішення обласної ради від 25.02.2011р. №177 шляхом доповнення переліку підприємств, що ліквідуються, доповнивши його пунктом 14 про ліквідацію юридичної особи, згідно пункту 2 якого уповноважено управління з питань майна комунальної власності Закарпатської обласної державної адміністрації здійснити необхідні дії в питаннях власника майна щодо процедури ліквідації суб'єкта господарювання - комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895).

Управлінням з питань майна комунальної власності Закарпатської обласної державної адміністрації 30.03.2012р. було прийнято наказ №9-ОД, яким призначено ліквідаційну комісію, якою в ході виконання своїх повноважень було виявлено наявність у господарюючого суб'єкта, що ліквідується за рішенням власника непогашеної кредиторської заборгованості, строк оплати якої настав, а також відсутність коштів та майна на погашення грошових зобов'язань перед контрагентами.

На підтвердження вказаних обставин суду було подано рішення власника про ліквідацію підприємства, докази звернення до державного реєстратора, податкового органу та фондів загальнообов'язкового соціального страхування з відповідним повідомленням та для з'ясування питання про наявність заборгованості перед бюджетом та позабюджетними державними цільовими фондами, довідки державних реєстраційних органів, що здійснюють реєстрацію майнових активів (різного роду рухомого та нерухомого майна), матеріали інвентаризації, довідки з банківських установ тощо.

Після публікації оголошення про припинення підприємницької діяльності ліквідаційною комісією було проведено інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів, розрахунків та інших статей балансу боржника та встановлено відсутність коштів та майнових активів для погашення кредиторської заборгованості,

Крім того, ліквідаційною комісією встановлено, що загальна сума кредиторської заборгованості боржника складає 34009,56грн. та виникла перед:

- Управлінням Пенсійного фонду України у Свалявському районі, м. Свалява у розмірі 8545,89грн.;

- товариством з обмеженою відповідальністю „Акіс Плюс" у розмірі 11257,80грн.

- товариством з обмеженою відповідальністю „Плосківський завод мінеральних вод" у розмірі 547,20грн.

- товариством з обмеженою відповідальністю „Фарма Лайф" у розмірі 10118,19грн.

- вимоги щодо виплати заробітної плати у сумі 3540,48грн.

У зв'язку з вищевикладеним, Управлінням з питань майна комунальної власності Закарпатської обласної державної адміністрації 14.02.2014р. було прийнято наказ №28-ОД про звернення до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника.

За наслідками дослідження описаних документів судом встановлено достеменність тверджень голови ліквідаційної комісії комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) про неспроможність виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами.

Даними статуту підприємства та боржника стверджується, що у статутному капіталі комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) частка державної власності відсутня.

Виходячи з відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців боржник не є засновником (учасником) господарських товариств.

Крім того, наявним у матеріалах справи витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна стверджується факт відсутності у підприємства рухомого майна, яке обтяжене.

На підставі встановлених ліквідаційною комісією комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) даних було складено проміжний ліквідаційний баланс.

Заява про порушення провадження у справі про банкрутство комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) була подана до Господарського суду Закарпатської області 23.04.2014р., тобто вже після спливу двомісячного строку з дня публікації повідомлення про його припинення.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного Кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи , уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 Цивільного Кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Виходячи з ч. 1 ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформація про проведення державної реєстрації юридичної особи, про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи тощо підлягає обов'язковому опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Згідно зі ст. 1 вказаного Закону спеціалізований друкований засіб масової інформації - видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру.

Бюлетень державної реєстрації є єдиним спеціалізованим друкованим засобом масової інформації, в якому обов'язково розміщуються відомості про реєстраційні дії, зокрема, відомості про прийняття засновниками (учасниками) рішення щодо припинення юридичної особи. Таке повідомлення здійснюється за встановленою формою і містить всі передбачені законом обов'язкові реквізити.

Згідно з листом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.08.2009 р. № 9786, публікація у Бюлетені державної реєстрації повідомлення про припинення юридичної особи і порядок та строк заявлення кредиторами вимог до неї є належним виконанням вимог ч.4 ст. 105 Цивільного кодексу України.

Частиною 5 ст. 60 Господарського Кодексу України встановлено, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію.

Нормами ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 р. у редакції від 22.12.2011 р. (надалі - Закон) у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 2 ст. 95 Закону за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора у порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Враховуючи наявні у матеріалах справи докази та встановлені у ході судового розгляду обставини, зокрема, щодо недостатності майна боржника для задоволення вимог його кредиторів, господарський суд приходить до висновку щодо наявності підстав для визнання боржника банкрутом та введення процедури ліквідації. При цьому, судом враховано та перевірено дані бухгалтерського балансу боржника, з якого слідує, що його пасиви перевищують активи, що свідчить про його неплатоспроможність.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Частиною 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора у порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна.

Враховуючи наявні у матеріалах справи докази щодо недостатності майна боржника для задоволення вимог його кредиторів, господарський суд приходить до висновку щодо наявності підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття процедури ліквідації.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

При призначенні ліквідатора судом мають братися до уваги всі обставини в їх сукупності, фінансове становище боржника, наявність чи відсутність коштів, які можуть бути використані для оплати послуг арбітражного керуючого, наявність інших кандидатів, яким в судовому засіданні має бути надана відповідна оцінка (постанова Вищого господарського суду України у справі № 910/8836/13 від 24.12.13).

Представник заявника (боржника) у судовому засіданні підтримав обставини викладені у заяві про порушення справи про банкрутство та просив призначити ліквідатором банкрута ліквідатора позасудової процедури ліквідації комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) - Котик В.М.

Вказане клопотання обґрунтоване відсутністю у боржника коштів, які б могли бути використані для оплати послуг арбітражного керуючого.

З огляду на викладене вище, дослідивши матеріали справи, враховуючи диспозитивний характер ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо призначення ліквідатора банкрута, приймаючи до уваги фінансове становище боржника, а також відсутність у нього грошових коштів для оплати послуг арбітражного керуючого, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання заявника (боржника) та призначити ліквідатором комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація", м. Свалява (код ЄДРПОУ 22069895) ліквідатора позасудової процедури ліквідації боржника - Котик Валерія Михайловича (реєстрація: АДРЕСА_1, паспорт: серія НОМЕР_2, виданий Ужгородським МВ УМВС України в Закарпатській області 21.12.1995р., ідентифікаційний код НОМЕР_1).

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 22, 23, 25, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати банкрутом комунальне підприємство „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація" (89300, Закарпатська область, м. Свалява, вул. Визволення, буд.. 25, код ЄДРПОУ 22069895).

2. Відкрити ліквідаційну процедуру.

3. Призначити ліквідатором комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація" (89300, Закарпатська область, м. Свалява, вул. Визволення, буд.. 25, код ЄДРПОУ 22069895) Котик Валерія Михайловича (реєстрація: АДРЕСА_1, паспорт: серія НОМЕР_2, виданий Ужгородським МВ УМВС України в Закарпатській області 21.12.1995р., ідентифікаційний код НОМЕР_1).

4. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання комунального підприємства „Аптека №132 м. Свалява" Закарпатського обласного виробничого об'єднання „Фармація" (89300, Закарпатська область, м. Свалява, вул. Визволення, буд.. 25, код ЄДРПОУ 22069895) банкрутом, текст якого додається.

5. Господарську діяльність банкрута завершити.

6. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважати таким, що настав з 03.06.2014 р.

7. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута з 03.06.2014 р.

8. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 03.06.2014 р.

9. Зобов'язати ліквідатора відкрити спеціальний банківський рахунок, на який зараховуються кошти, отримані від продажу майна банкрута, та здійснюються розрахунки з кредиторами банкрута.

10. Зобов'язати ліквідатора провести ліквідаційну процедуру та надати суду свій звіт та ліквідаційний баланс банкрута у строк до 03.06.2015р.

11. Постанову направити заявнику (боржнику), ліквідатору та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (ч. 1 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

Суддя О.Ф. Ремецькі

Дата ухвалення рішення03.06.2014
Оприлюднено05.06.2014
Номер документу39026747
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/404/14

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.11.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 16.09.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 16.09.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 04.09.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 04.09.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Постанова від 03.06.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 13.05.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 25.04.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні