Рішення
від 28.05.2014 по справі 910/6248/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/6248/14 28.05.14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ"

про визнання договору суборенди припиненим та стягнення 60 102,96 грн.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Представники:

Від позивача: Щукін О.С. по довіреності № б/н від 01.10.2013р.

Від відповідача: не з'явились

Обставини справи :

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА" звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ" про визнання договору суборенди № 1/99 від 01.08.2013р. - припиненим з 23.11.2014р. та стягнення заборгованості та штрафних санкцій за зазначеним договором у розмірі 60 102,96 грн., з яких: 26 073,12 грн. - заборгованість по суборендній платі, 23 270,80 грн. - пені, 2427,00 грн. заборгованості по відшкодуванню витрат на відшкодування земельного податку, 7949,51 грн. - заборгованості по відшкодуванню витрат на оплату послуг з теплопостачання за договором та 382,53 грн. - 3% річних. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору суборенди № 1/99 від 01.08.2013р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.04.2014 р. порушено провадження у справі № 910/6248/14р. та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 12.05.2014р. за участю представників сторін.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 12.05.2014р., відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи було відкладено на 28.05.2014р., у зв'язку з неявкою в судове засідання представника відповідача.

В процесі провадження, через загальний відділ діловодства господарського суду міста Києва від представника позивача надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи додаткових документів на вимогу ухвали суду та заява про збільшення розміру позовних вимог, відповідно до якої Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА" просить суд:

- визнати договір суборенди № 1/99 від 01.08.2013р. укладений між ТОВ "ЛЕММА" та ТОВ "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ" припиненим з 23.11.2013р.

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ" 65 091,92 грн., з яких : 26 073,12 грн. - заборгованість по суборендній платі, 27 442,50 грн. - пені, 2 912,35 грн. заборгованості по відшкодуванню витрат на відшкодування земельного податку, 8212,84 грн. - заборгованості по відшкодуванню витрат на оплату послуг з теплопостачання за договором та 451,11 грн. - 3% річних.

Представник позивача в судовому засіданні 28.05.2014р. підтримав свої позовні вимоги та просив суд задовольнити їх в повному обсязі.

Відповідач письмовий відзив на позов не надав, представника в судове засідання не направив, не виконав вимог суду викладених в ухвалі суду про порушення провадження у справі від 08.04.2014 р. Заяв, клопотань від відповідача на адресу суду не надходило.

Відповідач належним чином повідомлений про призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, адже відповідно до постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18: особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

За змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, судом були вжиті усі належні заходи для повідомлення відповідача про місце, дату та час проведення судового засідання, шляхом надсилання поштової кореспонденції на адресу визначену за матеріалами справи.

Відповідно до вимог ст. 75 Господарського процесуального Кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку про достатність матеріалів справи для її розгляду по суті за відсутності представника відповідача та його відзиву на позовну заяву.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

01серпня 2013р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА" (далі - орендар) та Товариством з обмеженою відповідальністю "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ" (далі - суборендар) укладено договір № 1/99 суборенди, за умовами якого Орендар передає Суборендарю у користування за плату на певний строк, а Суборендар приймає у користування за плату на певний строк (суборенду) нежитлові приміщення (далі - суборендовані приміщення) площею 99,00 кв. м, розміщене за адресою: м. Київ,-32, бульвар Тараса Шевченка, 54-56, літера А.

Приміщення знаходяться у оперативному віданні (на балансі) Міжрегіонального вищого професійного училища зв'язку м. Києва та орендуються ТОВ «ЛЕММА» згідно Договору оренди від 01 липня 2001 року (копія додається до даної Позовної заяви). Згідно Додаткового договору від 27 червня 2013 року про внесення змін до Договору оренди від 01 липня 2001 року термін оренди Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕММА» приміщення спливає 31 червня 2014 року.

Відповідно до п. 2.1. договору, суборендовані приміщення передаються в суборенду виключно для розміщення офісу суборендаря. Використання приміщення в інших цілях не допускається.

Згідно з п. 3.1. даного договору, Сторони погоджують наступний фіксований строк суборенди нежитлові приміщення площею 99,00 кв.м, розміщене за адресою: м. Київ,-32, бульвар Тараса Шевченка, 54-56, літера А - до 30 червня 2014 року, який починається з моменту передачі Суборендованих Приміщень в суборенду за актом приймання-передачі (далі - Строки суборенди).

Строки суборенди розраховується окремо за кожним із вищезазначених нежитлових приміщень та не може перевищувати строку дії Основного договору(п. 3.2. договору).

Пунктом 4.4. договору визначено, що після передачі Суборендарю Суборендованих Приміщень у присутності Орендаря та Суборендаря укладається Акт приймання-передачі, який підписують обидві Сторони, із зазначенням всіх дефектів (недоліків), які Суборендар виявив у Суборендованих Приміщеннях та будь-якої іншої інформації, яку Сторони вважають необхідною відобразити в Акті приймання-передачі.

Розділом п'ятим договору сторони погодили суборендну плату, відповідно до якого:

5.1. Сторони цим домовилися, що розмір Суборендної плати за Договором встановлюється згідно наступних правил:

- в період до 22 серпня 2013 року включно Суборендна плата становить 1,20 (одна гривня 20 копійок) з ПДВ;

- починаючи з 23 серпня 2013 року розмір Суборендної плати за Договором за один календарний місяць дорівнює загальному розміру орендної плати, що сплачується Орендарем за Договором оренди нежитлової споруди від 01 липня 2001 року, укладеної із Міжрегіональним вищим професійним училищем зв'язку м. Києва (із змінами та доповненнями).

5.2. Розмір Суборендної плати змінюється за вимогою Орендаря у разі зміни розміру орендної плати, що сплачується Орендарем за Договором оренди нежитлової споруди від 01 липня 2001 року, укладеного із Міжрегіональним вищим професійним училищем зв'язку м. Києва (із змінами та доповненнями), істотної зміни стану об'єкта суборенди з незалежних від Сторін причин та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Відповідно до п. 6.1. договору, на додаток до плати за Суборендної плати Суборендар сплачує вартість комунальних послуг, що споживаються в Суборендованих Приміщеннях, таких як опалення, електроенергія, водопостачання та водовідведення, вивезення сміття, компенсація витрат балансоутримувача Суборендованих Приміщень на їх утримання (далі - Комунальні послуги).

Згідно з п. 6.3. договору, Суборендар сплачує безпосередньо Орендарю вартість відповідних Комунальних послуг, спожитих у Суборендованих Приміщеннях, яка розраховується окремо або нараховується на пропорційній основі, такий розрахунок виконується Орендарем без додаткових нарахувань на свою користь (плюс ПДВ, якщо він стягується за законодавством України) відповідно до: показників лічильників, встановлених з цією метою, або розрахунків, проведених на пропорційній основі Орендарем, в залежності від технічних характеристик обладнання, механізмів та/або систем Суборендаря, які споживають відповідну комунальну послугу (якщо не існує можливості встановити окремий лічильник); розрахунків балансоутримувача Суборендованих Приміщень (Міжрегіонального вищого професійного училища зв'язку м. Києва) на відшкодування витрат на утримання Суборендованих Приміщень.

Плата за комунальні послуги вноситься кожного місяця що слідкує за звітним протягом двох робочих днів з моменту виставлення орендарем відповідного рахунку (п. 6.4. договору).

Розділом сьомим договору сторони погодили порядок внесення платежів по договору, відповідно до якого:

7.1. Всі суми, належні до сплати за цим Договором, сплачуються безготівковим переказом коштів на поточний рахунок Орендаря вказаний у даному Договорі.

7.2. Суборендна плата, плата за Договором сплачується наступним чином:

72.1. за період серпень 2013 року Суборендна плата в повному обсязі перераховується Суборендарем самостійно до 20 вересня 2013 року на поточний рахунок Орендаря;

7.2.2. за період вересень 2013 року Суборендна плата за Договором сплачується згідно наступних правил:

- частковим авансом від розміру Суборендної плати за вересень 2013 року у розмірі 8000 гривень, у тому числі ПДВ - 1333,33 гривень перераховується Суборендарем на поточний рахунок Орендаря не пізніше 20 вересня 2013 року:

- залишок від розміру Суборендної плати за вересень 2013 року перераховується Суборендарем на поточний рахунок Орендаря не пізніше 07 жовтня 2013 року;

7.2.3. Починаючи з жовтня 2013 року Суборендна плата за Договором за відповідний поточний місяць сплачується згідно наступних правил:

- частковим авансом від розміру Суборендної плати за відповідній поточний місяць суборенди у розмірі 8000 гривень, у тому числі ПДВ - 1333,33 гривень перераховується Суборендарем на поточний рахунок Орендаря не пізніше п'ятого числа відповідною поточного місяця суборенди;

- залишок від розміру Суборендної плати за відповідній поточний місяць суборенди з урахуванням щомісячного індексу інфляції перераховується Суборендарем на поточний рахунок Орендаря не пізніше 07 числа місяця, наступного за звітним;

- за останній місяць суборенди Суборендна плата сплачується у складі Гарантійного платежу у терміни встановлені для сплати Гарантійного платежу (п. 10.1. Договору).

7.3.Датою здійснення Суборендарем платежу за цим Договором є дата, зарахування коштів на рахунок Орендаря.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов договору № 1/99 від 01.08.2013р. сторонами було підписано Акт прийому-передачі нежитлових приміщень в суборенду від 16.08.2013р., відповідно до якого, орендар передав, а суборендар прийняв у користування за плату на певний строк (суборенду) нежитлові приміщення площею 99,00 кв.м., розміщене за адресою: м. Київ-32, бульвар Тараса Шевченка, 54-56, літера-А.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що незважаючи на тривалий час з початку користування вищезазначеними Приміщеннями Відповідач жодного разу не сплатив суборендну плату та інші платежі за Договором суборенди за користування Приміщеннями та не виконував інші зобов'язання прийняті за Договором суборенди.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛЕММА» неодноразово здійснювало спроби вирішити виниклу ситуацію шляхом переговорів:

-11жовтня 2013 року Товариству з обмеженою відповідальністю «БОН АППЄТІ-МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ» було спрямоване претензія ТОВ «ЛЕММА» № 1010/13 від 10 жовтня 2013 року про сплату заборгованості за користування Приміщеннями до 15 жовтня 2013 року;

- 17 жовтня 2013 року Товариству з обмеженою відповідальністю «БОН АППЄТІ - МАГАЗИН НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ» було спрямоване клопотання ТОВ «ЛЕММА» від 16 жовтня 2013 року № 1610/13 з вимогою та повідомлення про: припинення з 16 жовтня 2013 року суборенди Приміщення невиконанням зобов'язань по сплаті суборендної плати за користування даними Приміщеннями; погашення у термін до 18 жовтня 2013 рок заборгованості за користування Приміщеннями; звільнення у термін до 1 жовтня 2013 року Приміщень.

Вищезазначені вимоги залишились відповідачем без розгляду та виконання.

З огляду на те, що відповідач не реагував на вищезазначені претензії з боку позивача та враховуючи те, що відповідач не вносив плату за користування приміщенням протягом трьох місяців підряд, керуючись ст. 782 Цивільного кодексу України позивач листом № 2011/13 від 20 листопада 2013 року повідомило відповідача про відмову від Договору суборенди № 1/99 від 01 серпня 2013 року. Вищезазначене повідомлення було отримане Товариством з обмеженою відповідальністю «БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ» 23 листопада 2013 року, що підтверджується матеріалами справи.

Позивач зазначає, що на даний час Товариство з обмеженою відповідальністю «БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ» не підписало документів щодо отримання від ТОВ «ЛЕММА» орендних послуг за Договором суборенди № 1/99 від 01 серпня 2013 року за період 16 серпня 2013 року - 23 листопада 2013 року; припинення дії Договору суборенди № 1/99 від 01 серпня 2013 року з 23 листопада 2013 року та повернення Приміщення з суборенди за Договором суборенди № 1/99 від 01 серпня 2013 року з 23 листопада 2013 року, а також не погасила існуючу заборгованість перед ТОВ «ЛЕММА» в порушення умов вищевказаного договору.

З огляду на вищевикладене Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛЕММА» просить визнати договір суборенди № 1/99 від 01.08.2013р. - припиненим з 23.11.2014р. та стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ» - 65 091,92 грн., з яких : 26 073,12 грн. - заборгованість по суборендній платі, 27 442,50 грн. - пені, 2 912,35грн. заборгованості по відшкодуванню витрат на відшкодування земельного податку, 8212,84 грн. - заборгованості по відшкодуванню витрат на оплату послуг з теплопостачання за договором та 451,11 грн. - 3% річних.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Як визначено абзацом 1 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору.

Згідно ст. 627 Цивільного кодексу України встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Пункт 3 статті 774 Цивільного кодексу України визначає, що до договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Статтею 759 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За приписами ст. 765 Цивільного кодексу України наймодавець зобов'язаний передати наймачеві майно у користування негайно або у строк встановлений договором найму.

Відповідно до ст. 284 Господарського кодексу України однією із істотних умов договору оренди є орендна плата з урахуванням її індексації.

Згідно з п. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Господарський суд припиняє провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмета спору (пункт 1-1 статті 80 ГПК зокрема у таких випадках: припинення існування предмета спору, якщо між сторонами у зв'язку з цим не залишилося неврегульованих питань; спір врегульовано самими сторонами шляхом перерахування боргу (передачі майна чи усунення перешкод у користуванні ним) після звернення кредитора з позовом за умови подання доказів такого врегулювання (п. 3 роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 23.08.1994 р. № 02-5/612 "Про деякі питання практики застосування статей 80 та 81 Господарського процесуального Кодексу України").

Відповідно до ст. 782 Цивільного кодексу України, наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд. У разі відмови наймодавця від договору найму договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення наймодавця про відмову від договору.

З матеріалів справи вбачається,, що позивач листом № 2011/13 від 20 листопада 2013 року повідомив відповідача про відмову від Договору суборенди № 1/99 від 01 серпня 2013 року. Вищезазначене повідомлення було отримане Товариством з обмеженою відповідальністю «БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ» 23 листопада 2013 року, що підтверджується матеріалами справи, отже з огляду на вищевикладене суд дійшов висновку про відсутність предмету спору у даній справі в частині позовних вимог про визнання договору суборенди № 1/99 від 01.08.2013р. укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА" та Товариством з обмеженою відповідальністю "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ" припиненим з 23.11.2013р.

З огляду на вищевикладене провадження по справі в цій частині підлягає припиненню на підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідачем було порушено умови договору суборенди № 1/99 від 01.08.2013 р., а також положення ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення заборгованості з орендних платежів відповідно до договору суборенди № 1/99 від 01.08.2013 р. в розмірі 26 073,12 грн. підлягають задоволенню.

Крім того, за неналежне виконання відповідачем умов договору позивач просить стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню витрат на відшкодування земельного податку за договором суборенди № 1/99 від 01.08.2013р. у розмірі 2 912,35 грн. та заборгованості по відшкодуванню витрат на оплату послуг з теплопостачання за договором в розмірі 8 212,84 грн.

Відповідно до п. 6.1. договору, на додаток до плати за Суборендної плати Суборендар сплачує вартість комунальних послуг, що споживаються в Суборендованих Приміщеннях, таких як опалення, електроенергія, водопостачання та водовідведення, вивезення сміття, компенсація витрат балансоутримувача Суборендованих Приміщень на їх утримання.

Перевіривши правильність розрахунку позивача щодо відшкодування заборгованості по відшкодуванню витрат на оплату послуг з теплопостачання за договором суборенди № 1/99 від 01.08.2013р., суд приходить до висновку про їх обґрунтованість та задоволення, а в частині нарахування заборгованості по відшкодуванню витрат на відшкодування земельного податку - суд відмовляє з огляду на те, що умовами договору суборенди № 1/99 від 01.08.2013р. не передбачено відшкодування суборендарем відповідних витрат.

Крім того, позивачем заявлені вимоги про стягнення з відповідача за прострочення свого грошового зобов'язання пені в розмірі 27 442,50 грн. та 3% річних в сумі 451,11 грн.

Відповідно до статей 546, 549 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, в тому числі неустойкою. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з ч.1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано (ч. 6 ст. 232 ГК України).

Договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань врегульовані Законом України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», положеннями якого встановлено, що за прострочку платежу, платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін (ст. 1 Закону). Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Пунктом 20.2. Договору сторонами передбачено, що якщо будь-які суми, які повинен сплатити суборендар за цим договором, стали належними до сплати, але залишаються несплаченими протягом строку понад п'ять робочих днів після настання дати платежу, суборендар зобов'язаний сплатити на першу вимогу орендаря штраф у розмірі 0,5% за кожний день затримки платежу до фактичної дати платежу, без необхідності направляти будь-яку офіційну вимогу щодо такої оплати.

Проте, при перевірці правильності обчислення позивачем пені, судом встановлено, що розрахунок не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки позивачем застосовано помилку в її розрахунку.

Тож, вимоги про стягнення з відповідача пені підлягають частковому задоволенню в розмірі 1 703,87 грн. за період з 20.09.2013 р. до 05.05.2014р.:

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 2470.30 20.09.2013 - 19.03.2014 181 6.5000 % 0.036 %* 159.25

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 8000.00 20.09.2013 - 19.03.2014 181 6.5000 % 0.036 %* 515.73

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 504.69 07.10.2013 - 05.04.2014 181 6.5000 % 0.036 %* 32.54

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 8000.00 05.10.2013 - 03.04.2014 181 6.5000 % 0.036 %* 515.73

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 538.70 07.11.2013 - 14.04.2014 159 6.5000 % 0.036 %* 30.51 538.70 15.04.2014 - 05.05.2014 21 9.5000 % 0.052 %* 5.89

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 6559.43 05.11.2013 - 14.04.2014 161 6.5000 % 0.036 %* 376.13 6559.43 15.04.2014 - 04.05.2014 20 9.5000 % 0.052 %* 68.29

Крім того, у зв'язку з простроченням відповідачем своїх грошових зобов'язань відповідно до договору № 1/99 суборенди від 01.08.2013 р. позивач просить стягнути та 3% річних в розмірі 451,11 грн.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

При перевірці правильності обчислення позивачем 3 % річних судом встановлено, що розрахунок відповідає вимогам чинного законодавства.

Тож, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про стягнення з відповідача 3% річних в розмірі 451,11 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Частиною 2 ст. 34 ГПК України передбачено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач заявлених до нього вимог не спростував, обґрунтованого відзиву на позовну заяву не надав.

Підсумовуючи все вищевикладене, судом задовольняються позовні вимоги частково.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір при частковому задоволенні позову покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 80, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА" задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ" (01024, м. Київ, вул. А. Богомольця, 6, кв. 15, код ЄДРПОУ 38749155) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА" (65026, м. Одеса, Подільський узвіз, 6, код ЄДРПОУ 25050105) 34 285 (тридцять чотири тисячі двісті вісімдесят п'ять) грн. 96 коп. заборгованості, 1 703 (одну тисячу сімсот три) грн. 87 коп. - пені, 451 (чотириста п'ятдесят одну) грн. 11 коп. - 3% річних та 961 (дев'ятсот шістдесят одну) грн. 00 коп. судового збору.

Провадження по справі в частині визнання договору суборенди № 1/99 від 01.08.2013р. укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛЕММА" та Товариством з обмеженою відповідальністю "БОН АППЄТІ - МАГАЗИНИ НАТУРАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ" припиненим з 23.11.2013р. -припинити на підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 30.05.2014р.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Дата ухвалення рішення28.05.2014
Оприлюднено04.06.2014
Номер документу39033313
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору суборенди припиненим та стягнення 60 102,96 грн

Судовий реєстр по справі —910/6248/14

Ухвала від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 28.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні