Постанова
від 02.06.2014 по справі 815/1721/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/1721/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2014 року м. Одеса

17 год. 30 хв.

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Балан Я.В.,

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Березівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до Фермерського господарства «Колосок» (код ЄДРПОУ 31616199) про припинення юридичної особи - Фермерського господарства «Колосок», -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшов адміністративний позов Березівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області (надалі - Березівська ОДПІ ГУ Міндоходів в Одеській області) до Фермерського господарства «Колосок» (надалі - ФГ «Колосок») про припинення юридичної особи - Фермерського господарства «Колосок». Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач знаходиться на обліку позивача як платник податків, зборів, і є платником передбачених Податковим кодексом України податків і зборів, зокрема, податку на прибуток підприємства. Проте, в порушення п. 49.2, п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України податкову звітність ФГ «Колосок» до Березівської ОДПІ не подає більше року, про що позивачем складено акт № 70/15-00/31616199 від 17.02.2014 року, яким встановлено, що останню податкову декларацію було подано 09.11.2012 року. Таким чином, згідно ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» № 755 - IV від 15.05.2003 року є підстави для припинення юридичної особи відповідача.

Відповідно до п. 3 ч. 1, ч. 2 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, ухвалою суду від 21.03.2014 року було відкрите скорочене провадження у даній справі та запропоновано відповідачу надати суду заперечення проти позову та докази, які у нього є або заяву про визнання позову у десятиденний строк з дня одержання даної ухвали безпосередньо до канцелярії суду або шляхом надіслання поштою.

Вказана ухвала була надіслана відповідачу на адресу зазначену у позові, витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та Статуті ФГ «Колосок», проте поштове відправлення повернуто на адресу суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання» (аркуші справи 28-33).

Заперечення проти позову або заяви про визнання позову відповідачем суду не надано.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши наведені позивачем обставини по справі та враховуючи відсутність заперечень з боку відповідача, суд дійшов висновку щодо достатності підстав для прийняття законного і обґрунтованого судового рішення в порядку скороченого провадження, без проведення судового засідання та виклику осіб які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що Фермерське господарство «Колосок», створено громадянином України ОСОБА_1 та зареєстроване згідно рішення № 04056888100010241 від 13.07.2001 року Березівською районною державною адміністрацією Одеської області (аркуші справи 5-9, 11-15).

З п. 8 наявного в матеріалах справи Статуту ФГ «Колосок» вбачається, що рішення про припинення діяльності Господарства приймається районною адміністрацією, а в разі його неплатоспроможності (банкрутства) - судом. Сварки про припинення діяльності Господарства вирішуються судом у порядку визначеному законодавством.

Так, згідно з приписами ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», на які посилається позивач, підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 вказаного Закону, законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок, організацій роботодавців, їх об'єднань), політичних партій, державних органів та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.

Порядок реєстрації, діяльності та припинення фермерських господарств закріплений у Законі України «Про фермерські господарства», згідно з ч. 1 ст. 36 якого встановлено, що рішення про припинення діяльності фермерського господарства приймається: власником у разі реорганізації або ліквідації фермерського господарства - відповідно до Закону та Статуту фермерського господарства; у разі якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства у порядку, встановленому законом; у разі банкрутства фермерського господарства - відповідно до закону.

Спори про припинення діяльності фермерського господарства вирішуються судом.

Таким чином, правової підстави для припинення фермерського господарства, як не подання податкової звітності протягом року, Законом України «Про фермерські господарства» не передбачено, що унеможливлює прийняття судом рішення про припинення юридичної особи - ФГ «Колосок» з наведених позивачем підстав - ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

За таких підстав, суд дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог, у зв'язку із чим у їх задоволенні слід відмовити.

Відповідно до вимог ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати не стягуються.

З огляду на викладене, відповідно до Закону України «Про фермерські господарства», ст.ст. 7, 8, 9, 14, 94, 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адміністративного позову Березівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до Фермерського господарства «Колосок» (код ЄДРПОУ 31616199, адреса: 67324, Одеська область, Березівський район, с. Кринички, вул. Центральна, 24) про припинення юридичної особи - Фермерського господарства «Колосок» - відмовити повністю.

Постанова суду набирає законної сили у порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду за результатами скороченого провадження може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Я.В. Балан

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.06.2014
Оприлюднено05.06.2014
Номер документу39044797
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1721/14

Постанова від 02.06.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні