Рішення
від 03.06.2014 по справі 904/2357/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.06.14р. Справа № 904/2357/14 за позовом Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз", м. Дніпропетровськ в особі Новомосковського управління по експлуатації газового господарства, м. Новомосковськ

до Комунального закладу освіти "Перещепинський навчально-виховний комплекс "Родина" "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" І-ІІ ступенів з інтернатним відділенням для дітей - сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з кризових сімей Новомосковської районної ради Дніпропетровської області", м. Перещепите, Новомосковський район, Дніпропетровська область

про стягнення 66612,66 грн.

Суддя Турчин С.О.

Секретар судового засідання Сергієнко П.М.

Представники:

від позивача - Черненко А.А. дов. №234 від 04.01.14р.

від відповідача - Садова В.М. дов. №188 від 19.05.14р

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз", м. Дніпропетровськ в особі Новомосковського управління по експлуатації газового господарства (далі - Позивач) звернулося з позовом до комунального закладу освіти "Перещепинський навчально-виховний комплекс "Родина" "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" І-ІІ ступенів з інтернатним відділенням для дітей - сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з кризових сімей Новомосковської районної ради Дніпропетровської області" (далі - Відповідач) про стягнення 66612,66 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем неналежним чином виконані зобов'язання за договором від 16.12.2013р. №2013/ТП-Б/1-103205 на постачання природного газу за регульованими тарифами для потреб установ та організацій, які повністю або частково фінансуються з державного та/або місцевих бюджетів.

Ухвалою суду від 14.04.14р. порушено провадження по справі та призначено слухання на 22.04.14р.

22.04.14р. в судове засідання не з'явився повноважний представник позивача. За результатами судового засідання розгляд справи відкладений до 20.05.14р.

20.05.14р. в судове засідання з'явились повноважні представники сторін. За результатами судового засідання розгляд справи відкладений до 03.06.14р.

03.06.14р. в судове засідання з'явились повноважні представники сторін.

В ході вирішення спору позивачем уточнено розмір позовних вимог та вказано на необхідність стягнення пені у розмірі 1242,12грн., 3% річних у розмірі 286,67грн., індексу інфляції у розмірі 517,49грн.

Відповідно до п.3.9.1. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України. У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81 1 ГПК), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Сторони належним чином повідомлені про час та місце судового засідання, що підтверджується поштовими повідомленнями, які повернулися на адресу господарського суду з відмітками про отримання ухвал суду повноважними представниками сторін та відомостями відображеними в протоколі судового засідання.

Згідно зі ст. 75 ГПК України за результатами судового засідання справу було розглянуто за участю повноважних представників сторін за наявними в ній матеріалами та оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду в судове засідання в обґрунтування своїх позовних вимог.

В судовому засіданні, в порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, оголошено вступну та резолютивну частину рішення та представникам сторін повідомлено про дату складення повного тексту рішення.

Фіксація судового процесу технічними засобами не проводилася.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд -

ВСТАНОВИВ:

16.12.2013р. між публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації „ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ" в особі Новомосковського управління по експлуатації газового господарства (Постачальник) і комунальним закладом освіти "Перещепинський навчально-виховний комплекс "Родина" "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" І-ІІ ступенів з інтернатним відділенням для дітей - сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з кризових сімей Новомосковської районної ради Дніпропетровської області" (Покупець) укладено договір №2013/ТП-Б/1-103205.

Відповідно до п.1.1 договору, постачальник протягом 2013року здійснює споживачу постачання природного газу в обсягах і порядку, передбачених договором для забезпечення потреб споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених договором.

Передача газу за цим договором здійснюється на межах балансової належності об'єктів споживача відповідно до актів розмежування ділянок обслуговування (пункт 1.2 договору).

Послуги з постачання та транспортування газу документально оформлюються підписаним сторонами актом приймання - передачі газу, що оформлюється згідно з даними вузлів обліку, визначених у додатку 1 до Договору (п.2.6 договору).

Постачальник до 02-го числа, наступного за звітним місяцем, направляє споживачу два примірника акта приймання передачі-газу та послуг з його транспортування за звітній місяць, підписані уповноваженим представником та скріплені печаткою постачальника (п. 2.7 договору)

Згідно з п.2.8 договору споживач протягом двох робочих днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов`язується повернути постачальнику один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником та скріплений печаткою споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта приймання-передачі газу розбіжності підлягають урегулюванню відповідно до Договору або в судовому порядку.

У випадку відмови від підписання акта приймання-передачі газу розбіжності підлягають урегулюванню відповідно до Договору або в судовому порядку. (п. 2.8.1 договору).

До прийняття рішення судом обсяг та вартість послуг з постачання газу встановлюються відповідно до даних постачальника. (п. 2.8.4 договору).

Акт прийому-передачі є підставою для остаточних розрахунків споживача з постачальником. (пункт 2.9 договору).

Відповідно до п.3.1 договору, за одиницю виміру кількості газу при його обліку приймається один кубічний метр (куб.м.) приведений до стандартних умов: температура газу (t) = 20 градусів Цельсія, тиск газу (Р) = 760 мм ртутного стовпчика (103,325 кПа).

Згідно з п. 4.2 договору ціна за 1000,00 куб.м. природного газу без урахування ПДВ, збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на його транспортування, розподіл і постачання, становить 3459,00 грн., крім того ПДВ 20%-691,80грн.:

- збір у вигляді цільової надбавки відповідно до затвердженого тарифу на природний газ - 2% нараховується на ціну газу за 1000,00 куб. м. природного газу і складає 69,18грн., крім того ПДВ 20%-13,836грн.;

- тариф на постачання природного газу за 1000,00 куб. м. становить 70,50 грн., крім того ПДВ 20%-14,10 грн.;

- тариф на транспортування природного газу розподільними та магістральними (або газовидобувними) газовими мережами за 1000,00 куб.м. природного газу становить 295,60грн., крім того ПДВ 20% - 59,12грн.

До сплати за 1000 куб.м. природного газу, з урахуванням збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тариф на його транспортування, розподіл і постачання - 3894,28грн., крім того ПДВ - 20% - 778,856грн., разом за 1000 куб. м. - 4673,136грн.

Пунктом 4.5.2 договору, загальна сума вартості цього договору складається з місячних сум вартості договірних обсягів постачання газу споживачу та на момент укладення становить 99900,00грн.

Авансові та/або планові платежі сплачуються споживачем постачальнику на розрахунковий рахунок зі спеціальним режимом використання у розмірі 100 відсотків від вартості запланованого або погодженого постачальником планового обсягу на розрахунковий період за п`ять календарних днів до початку місяця поставки газу (п.4.6.1 договору).

Споживач зобов'язується оплачувати постачальнику вартість поставленого газу та послуг з його транспортування на умовах та в обсягах, визначених Договором.(п. 5.3.3 договору).

Цей договір набирає чинності з моменту укладення та діє з 01.12.13р. до 31.12.13р., а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення (п.10.1 договору).

Суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги з таких підстав.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що:

- суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться;

- кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно з ч.ч.1,2 ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Як вказано вище, між сторонами укладено договір №2013/ТП-Б/1-103205 на постачання природного газу за регульованими тарифами для потреб установ та організацій, які повністю або частково фінансуються з державного та/або місцевих бюджетів від 16.12.2013р.

ПАТ "Дніпропетровськгаз" передано у власність покупцю в грудні 2013р., природний газ в обсязі 18,658 тис.куб.м. на загальну суму 87191,37 грн., що підтверджується підписаним сторонами актом прийому-передачі природного газу за грудень 2013р.

Відповідно до пункту 4.6, визначено, що оплата вартості послуг з постачання та транспортування газу здійснюється споживачем авансовими платежами із розрахунку договірного обсягу постачання газу згідно з додатками.

Відповідачем здійснено часткову оплату за поставлений товар у розмірі 22602,25грн.

Згідно з ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У випадку недоплати вартості послуг з постачання та транспортування газу за розрахунковий період споживач проводить остаточний розрахунок не пізніше п'ятого (5) числа місяця, наступного за розрахунковим (п. 4.6.3 договору).

Таким чином, відповідачем своєчасно не здійснив розрахунки у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість за грудень 2013р. у розмірі 64589,12грн., що підтверджується підписаним сторонами актом про наявність заборгованості, яка виникла станом на 31.12.13р.

Статтею 610 ЦК України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, що передбачено ст.611 ЦК України.

Відповідно до п. 6.2.2 договору у разі порушення споживачем строків оплати, передбачених розділом 4 Договору, із споживача стягується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми розстроченого платежу за кожен день прострочення платежу (п.6.2.2 договору).

Розмір нарахованої позивачем пені за період з 06.01.14р. по 28.02.14р. складає 1242,23грн.

Згідно ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України боржник, що прострочив виконання грошового зобов'язання, за вимогою кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за увесь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір проценту не зазначений договором або законом.

Розмір заборгованості за період 06.01.14р. по 28.02.14р. з урахуванням 3% річних у розмірі 286,67грн. та інфляційних витрат у розмірі 517,49грн.

Таким чином, неналежне виконання відповідачем зобов'язання є підставою для задоволення позовних вимог щодо стягнення з відповідача основної заборгованості - 64589,12грн., пені - 1242,23грн., 3% річних - 286,67грн., інфляційних втрат - 517,49грн.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з комунального закладу освіти "Перещепинський навчально-виховний комплекс "Родина" "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" І-ІІ ступенів з інтернатним відділенням для дітей - сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з кризових сімей Новомосковської районної ради Дніпропетровської області" (51220, Дніпропетровської області, Новомосковський район, м. Перещепине, вул.. Поповича, 22, код ЄДРПОУ 21928485) на користь Новомосковського управління по експлуатації газового господарства публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації „ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ" (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Стадіонна, 30, код ЄДРПОУ 24607913) суму в розмірі 64589,12грн. основного боргу, пені - 1242,23грн., 3% річних - 286,67грн., інфляційні втрати - 517,49грн., витрати по сплаті судового збору - 1827,00грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено та підписано - 03.06.2014.

Суддя С.О. Турчин

Дата ухвалення рішення03.06.2014
Оприлюднено06.06.2014
Номер документу39046321
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 66612,66 грн

Судовий реєстр по справі —904/2357/14

Рішення від 03.06.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

Ухвала від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

Ухвала від 14.04.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні