Вирок
від 04.06.2014 по справі 538/686/14-к
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №538/686/14-к

Провадження по справі №1-кп/538/59/14

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2014 року Лохвицький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

з участю прокурора- ОСОБА_3

підсудного - ОСОБА_4

підсудного - ОСОБА_5

представника потерпілої юридичної

особи СВК « Токарі» - ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лохвиця, Полтавської області справу по обвинуваченню :

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроженця м. Лохвиця, Полтавської області, громадянина України, освіта середня-спеціальна, не одруженого, не працюючого, проживаючого в АДРЕСА_1 , в силу ст. 89 КК України раніше не судимого,

та

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уроженця с. Токарі, Лохвицького району, Полтавської області, громадянина України, освіта середня-спеціальна, одруженого, маючого на утриманні одну неповнолітню дитину, не працюючого, проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

в скоєнні злочину, передбаченого ст.185 ч.3 КК України,

в с т а н о в и в :

02.04.2014 року, близько 23.00 години, в с. Токарі, Лохвицького району, Полтавської області ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , попередньо домовившись, умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливою метою, проникли до складського приміщення СВК « Токарі», звідки таємно викрали 10 мішків посівних одиниць насіння соняшнику сорту «Піонер» на суму 28888 грн.

В судовому засіданні ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вину в скоєнні злочину визнали в повному об`ємі.

Оскільки обставини справи ніким із учасників судового розгляду не оспорюються, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та інші учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їх позиції немає та їм роз`яснено про позбавлення права оспорювати ці фактичні обставини провадження у апеляційному порядку, суд відповідно до ч.3 ст.349 КПК України визнав за недоцільне дослідження доказів стосовно цих обставин кримінального провадження.

Заслухавши показання підсудних ОСОБА_4 та ОСОБА_5 суд дійшов висновку, що вина ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повністю доведена.

Як видно з показань ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вони дійсно 02.04.2014 року, близько 23.00 години, в с. Токарі, Лохвицького району, Полтавської області попередньо домовившись, проникли до складського приміщення СВК «Токарі», звідки таємно викрали 10 мішків посівних одиниць насіння соняшнику сорту « Піонер». Під час викрадення ОСОБА_5 виносив зі складу мішки з соняшником і віддавав ОСОБА_4 , який перекидав мішки через паркан. Викрадені мішки з соняшником вони заховали в кущах неподалік складу, а згодом перевезли до господарства ОСОБА_5 . З розміром спричиненої злочином матеріальної шкоди на суму 28888 грн. згодні. Частину викраденого соняшнику вони продали невідомим особам, а отримані кошти використали для власних потреб. 2 мішки соняшнику ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повернули СВК « Токарі».

З показань представника потерпілої юридичної особи СВК « Токарі» ОСОБА_6 видно, що на початку квітня 2014 року завідуючий складським приміщенням повідомив його про недостачу 10 посівних одиниць насіння соняшнику сорту « Піонер», вартість якого складає 28888 грн. Згодом було встановлено, що насіння викрали зі складу ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Під час досудового розслідування обвинувачені повернули СВК «Токарі» 2 посівні одиниці викраденого насіння соняшнику. Залишилась не відшкодована матеріальна шкода на суму 24610, 40 грн.

Отже, дії ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , що виразились в таємному викрадені чужого майна (крадіжці), вчиненій за попередньою змовою групою осіб, поєднаній з проникненням в інше сховище слід кваліфікувати за ст.185 ч.3 КК України.

При визначенні виду і міри покарання суд врахував, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вину в скоєному злочині визнали, в скоєному щиро розкаялися, характеризуються за місцем проживання позитивно. Крім того ОСОБА_5 має на утриманні одну неповнолітню дитину та вагітну дружину. Дані обставини суд визнає пом`якшуючими покарання.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особи винних, обставини справи суд дійшов висновку, що виправлення і перевиховання ОСОБА_4 та ОСОБА_5 можливе без відбування ними покарання, тому на підставі вимог ст. 75 КК України доцільно звільнити їх від відбування покарання з випробуванням.

В матеріалах справи мається цивільний позов Сільсько-господарського виробничого кооперативу «Токарі» (ідентифікаційний код 30879708) до ОСОБА_4 та ОСОБА_5 про стягнення шкоди завданої злочином в сумі 24610,40 грн.

В судовому засіданні представник потерпілої юридичної особи СВК «Токарі» ОСОБА_6 позовні вимоги підтримав, просив суд стягнути з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 шкоду завданої злочином в сумі 24610,40 грн.

Обвинувачені по справі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 позовні вимоги визнали повністю.

Згідно вимог ст.1166 ЦК України шкода, завдана майну юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Враховуючи показання обвинувачених та показання представника потерпілої особи суд визнає позовні вимоги доведеними, законними і обґрунтованими. Тому позов підлягає задоволенню.

Питання про речові докази суд вирішує відповідно до вимог ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.349, 373, 374, 100, КПК України ст. 1166 ЦК України, суд -

з а с у д и в :

Визнати винним ОСОБА_4 в скоєнні злочину, передбаченого ст.185 ч.3 КК України та призначити йому покарання у виді чотирьох років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання, якщо він протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину.

Визнати винним ОСОБА_5 в скоєнні злочину, передбаченого ст.185 ч.3 КК України та призначити йому покарання у виді трьох років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання, якщо він протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину.

Цивільний позов Сільсько-господарського виробничого кооперативу «Токарі» задоволити. Стягти з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 солідарно на користь Сільсько-господарського виробничого кооперативу «Токарі» (ідентифікаційний код 30879708) шкоду завдану злочином в сумі 24610,40 грн.

Речові докази: зразки насіння соняшнику- дві насінини соняшнику, що знаходиться на зберіганні у Лохвицькому РВ УМВС України в Полтавській області знищити; два мішки насіння соняшнику сорту «Піонер», які знаходяться на зберіганні у завідуючого складом СВК «Токарі» ОСОБА_7 передати за належністю Сільсько-господарському виробничому кооперативу «Токарі».

Міра запобіжного заходу обвинуваченим не обиралась.

Вирок може бути оскаржений через Лохвицький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ст.394 КПК України до Апеляційного суду Полтавської області.

Обвинуваченим та прокурору копію вироку вручити негайно після його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: ОСОБА_1

Згідно: голова суду ОСОБА_8

ст. секретар ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення04.06.2014
Оприлюднено10.01.2023
Номер документу39049559
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —538/686/14-к

Вирок від 04.06.2014

Кримінальне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Крекотень С. А.

Ухвала від 24.04.2014

Кримінальне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Крекотень С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні