Рішення
від 28.05.2014 по справі 382|107|14-w
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 382|107|14-w Головуючий у І інстанції Кисіль О.А. Провадження № 22-ц/780/3285/14 Доповідач у 2 інстанції Іванова Категорія 22 28.05.2014

РІШЕННЯ

Іменем України

28 травня 2014 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області в складі:

головуючого - Іванової І.В.,

суддів - Ігнатченко Н.В., Журби С.О.

при секретарі - Власенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві апеляційну скаргу Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» на рішення Яготинського районного суду Київської області від 25 березня 2014 року у справі за позовом Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, Фермерського господарства «Юнако», третя особа: Реєстраційна служба Яготинського районного управління юстиції в Київській області про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними та скасування їх державної реєстрації,-

в с т а н о в и л а :

Позивач ДП «Богданівське» ТОВ «Агро Інвест Україна» звернувся до суду з позовними заявами до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, Фермерського господарства «Юнако», які були об'єднані в одне провадження про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними та скасування їх державної реєстрації. Послався на те, що 20 вересня 2006 року між ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ДП «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод», а 27 вересня 2006 року між ОСОБА_5, ОСОБА_7 та ДП «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод» було укладено та зареєстровано договори оренди земельних ділянок, що належать на праві власності цім особам. Відповідно до п. 8 вказаних договорів строк дії оренди земельних ділянок встановлено до 31.08.2009 року з наступною автоматичною пролонгацією до 31.08.2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31.08.2009 року.

Далі позивач зазначив, що ДП «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод» змінило свою назву на ДП «Богданівське» ТОВ «Агро Інвест Україна» і таким чином, зазначені договори діють та є обов'язковими як для позивача, так і для відповідачів, власників ділянок.

Проте, ці відповідачі, не зважаючи на те, що строк дії вказаних договорів не закінчився та не зважаючи на те, що ДП «Богданівське» не повернув їм, як орендодавцям предмет оренди, у серпні та вересні 2013 року уклали договори оренди вказаних земельних ділянок з Фермерським господарством «Юнако» та підписали акти приймання-передачі зазначених земельних ділянок.

Позивач вважає, що договори оренди земельних ділянок укладені між відповідачами фізичними особами та Фермерським господарством «Юнако» в порушення вимог ст. ст. 13, 24, 25, 27 Закону України «Про оренду землі», що в свою чергу відповідно до вимог ч. 1 ст. 203, ст. 215 ЦК України є підставою для визнання цих договорів недійсними, а тому просив визнати недійсними договори оренди земельних ділянок укладені між ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та Фермерським господарством «Юнако» і скасувати їх державну реєстрацію.

Відповідачі заперечували проти позовних вимог, мотивуючи це тим, що відповідно до ст. ст. 215 та 216 ЦК України вимога про визнання оспорюваного правочину недійсним та про застосування наслідків його недійсності, а також вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути заявлена як однією зі сторін правочину, так і іншою заінтересованою особою, права та законні інтереси якої порушено вчиненням правочину.

Вважають, що у ДП «Богданівське» ТОВ «Агро Інвест Україна» з 01.09.2009 року відсутні правові підстави щодо користування земельними ділянками, посилаючись на ст. 33 Закону України «Про оренду землі» яка не передбачає автоматичної пролонгації строку оренди земельних ділянок, а вони після закінчення річного строку оренди не укладали нових договорів чи додатку до даних договорів, листів щодо продовження строку вказаних договорів оренди позивач не надсилав, будь-якого документу про повернення земельних ділянок від позивача вони не отримували, тому вважають, що права позивача не порушено.

Рішенням Яготинського районного суду від 25 березня 2014 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням суду позивач подав апеляційну скаргу, просить рішення скасувати та ухвалити нове про задоволення позову.

Посилається на те, що суд першої інстанції не врахував, що до спірних правовідносин необхідно застосовувати редакцію ст. 33 Закону, чинну на 31.08.2009 року, яка не вимагала підписання додаткової угоди між сторонами, а в разі відсутності заперечення з боку орендодавця, та враховуючи аналогічну умову договору, сторони шляхом мовчазної згоди визнали, що договори діє до 31.08.2021р. і на виконання якого, відповідачі-орендодавці отримували орендну плату до 31.12.2013 р.

Крім того, посилається, що суд не взяв до уваги, що в порушення норм матеріального права, оскільки строк дії договорів не закінчився та не зважаючи на те, що ДП «Богданівське» ТОВ «Агро Інвест Україна» не повернуло орендодавцю предмет оренди, Відповідачі-орендодавці підписали з відповідачем ФГ «Юнако» договори оренди вказаних земельних ділянок, чим порушили охоронювані права та інтереси позивача.

Колегія суддів, заслухавши суддю доповідача, пояснення учасників, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, обговоривши доводи апеляційної скарги, приходить до наступного.

Згідно ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Судом встановлено, що 20 вересня 2006 року Дочірнє підприємство «Богданівське» ВАТ «Яготинський маслозавод» (орендар) та ОСОБА_11, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_6. ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, та 27 вересня 2006 року ОСОБА_12, ОСОБА_7, уклали договори оренди земельних ділянок які належать відповідачам - орендодавцям на праві приватної власності.

Зазначені договори зареєстровані в Яготинському районному відділі Київської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області, відповідно, 29 вересня 2006 року.

До договорів додані документи, які є їх невід'ємною частиною про зміну найменування на ДП «Богданівське» ТОВ «Агро Інвест Україна».

Згідно пункту 8 Договорів строк їх дії - до 31.08.2009 року з наступною автоматичною пролонгацією до 31.08.2021 року на тих самих умовах, у випадку відсутності заяви орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договору або припинити його з 31.08.2009 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянка наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно із ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Згідно із ч. 1 ст. 210 ЦК України правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про оренду землі» ( в редакції чинній на час укладення договору оренди) укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про оренду землі» договір оренди набирає чинності після його державної реєстрації.

За змістом ч. 3 ст. 640 ЦК України договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації.

Таким чином, договори оренди, укладені між ДП «Богданівське» та відповідачами - орендодавцями пройшли державну реєстрацію і з цього моменту у позивача виникло право на оренду землі.

Крім того, судом встановлено, що з моменту укладення договорів до кінця 2013 року відповідачі - орендодавці отримували від позивача орендну плату за вказаними договорами оренди та з приводу повернення земельних ділянок чи з приводу неправомірного користування земельними ділянками до позивача не звертались протягом всього цього періоду.

Проте, відповідачі, власники земельних ділянок не припинивши договорів оренди з позивачем, не зважаючи на те, що ДП «Богданівське» не повернув їм, як орендодавцям предмет оренди, у серпні та вересні 2013 року уклали нові договори оренди вказаних земельних ділянок з Фермерським господарством «Юнако» та підписали акти приймання-передачі зазначених земельних ділянок.

Суд першої інстанції, відмовляючи у позові виходив з того, що з договори оренди земельних ділянок від 20 вересня 2006 року і 27 вересня 2006 року укладено по 31.08.2009 року, і після вказаної дати жодна із сторін не звернулася з відповідними запереченнями чи пропозицією щодо поновлення вказаних договорів оренди земельних ділянок, автоматична пролонгація договорів неможлива, додаткова угода про продовження договору в 2009 році не укладена, тому суд першої інстанції вважав, що строк дії договорів закінчився 31.08.2009 року у зв'язку з чим прав позивача, укладенням відповідачами з ФГ «Юнако» договорів оренди земельних ділянок 28 серпня 2013 року, не порушено.

Колегія суддів не може погодитись с таким висновком з наступних підстав.

Так, редакція ст. 33 Закону, чинного на 31.08.2009 року, тобто на момент виникнення спірних правовідносин гласить, що після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмові заперечення здійснюється листом-повідомленням.»

Виходячи з редакції ст. 33 Закону який діяв на момент укладення договорів з ДП «Богданівське», закон не вимагав підписання додаткової угоди між сторонами в разі відсутності заперечення з боку орендодавця.

Крім того, у п.17 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затверджений Постановою КМУ від 25 грудня 1998 р. N 2073 визначено, що тільки в разі внесення змін до договору оренди він підлягає перереєстрації.

Враховуючи те, що сторони договорів оренди в момент його укладення передбачили, що за умови відсутності заяви орендодавця не менш як за 180 днів про наміри змінити умови договорів або припинити його дію з 31.08.2009 року ці договори автоматично пролонгуютья до 31.08.2021р. на тих самих умовах, цей пункт договорів не оспарювався, не був визнаний судом недійсним, тому на думку колегії суддів одностороння відмова від виконання умов договору зі сторони орендодавців є незаконною, оскільки порушує вимоги ст.ст. 11, 204, 525, 526 ЦК України.

Згідно ч.2 ст.11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав є Договори.

Статтею 204 ЦК України, визначено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом не дійсним.

Відповідно до ст. ст.525 та 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов Договору.

Крім того, колегія суддів, зважує на те, що відповідачі після укладення договорів та впродовж всього строку до кінця 2013 року отримували від позивача орендну плату за вказаними договорами оренди.

Відповідно до ч.ч.1, 5 ст.203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Таким чином, колегія суддів вважає, що укладання у серпні та вересні 2013 року відповідачами, власниками земельних ділянок з Фермерським господарством «Юнако» договорів оренди земельних ділянок, які знаходяться в оренді у іншого орендаря ДП «Богданівське» ТОВ «Агро Інвест Україна», протирічить діючому законодавству і не може бути спрямованим на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно до ч.1 ст.215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Таким чином, оспорювані договори слід визнати недійсними та скасувати їх державну реєстрацію, тому рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню з ухваленням нового про задоволення позовних вимог.

У відповідності до приписів ст.88 ЦПК України з кожного з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню понесені судові витрати у розмірі 218,64 грн.

Керуючись ст.ст. 309,314,316 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах,-

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» задовольнити.

Рішення Яготинського районного суду Київської області від 25 березня 2014 року скасувати і ухвалити нове рішення.

Позовні вимоги Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_1, площею 3,1668 га кадастровий номер 3225580900:05:004:0017, укладений 07 вересня 2013 року між ОСОБА_2 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5675130 від 07.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 3,1668 га, власник ОСОБА_2 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2408598.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_2, площею 3,1060 га кадастровий номер 3225580900:05:002:0068, укладений 06 вересня 2013 року між ОСОБА_6 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5647341 від 06.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 3,1060 га, власник ОСОБА_6 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2395555.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_3, площею 3,11 га кадастровий номер 3225580900:01:001:0046, укладений 07 вересня 2013 року між ОСОБА_10 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5675917 від 07.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 3,11 га, власник ОСОБА_10 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2408978.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_4, площею 4,0158 га кадастровий номер 3225580900:01:002:0012, укладений 02 вересня 2013 року між ОСОБА_3 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5584396 від 04.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 4,0158 га, власник ОСОБА_3 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2369463.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_5, площею 3,1100 га кадастровий номер 3225580900:01:003:0030, укладений 28 серпня 2013 року між ОСОБА_5 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5543374 від 03.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 3,11 га, власник ОСОБА_5 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2352331.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_6, площею 3,2144 га кадастровий номер 3225580900:01:006:0010, укладений 05 вересня 2013 року між ОСОБА_9 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5619489 від 05.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 3,2144 га, власник ОСОБА_9 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2384164.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_7, площею 3,1060 га кадастровий номер 3225580900:05:002:0067, укладений 06 вересня 2013 року між ОСОБА_4 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5657023 від 08.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 3,106 га, власник ОСОБА_4 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2400417.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_8, площею 3,1100 га кадастровий номер 3225580900:01:001:0045, укладений 28 серпня 2013 року між ОСОБА_13 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5466033 від 31.08.2013 року права оренди земельної ділянки площею 3,11 га, власник ОСОБА_7 орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2320728.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № НОМЕР_9,НОМЕР_10, площею 6,2120 га кадастровий номер 3225580900:05:002:0059, укладений 05 вересня 2013 року між ОСОБА_8 та Фермерським господарством «Юнако».

Скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5611499 від 05.09.2013 року права оренди земельної ділянки площею 6,212 га, власник ОСОБА_8, орендар ФГ «Юнако», номер запису про інше речове право: 2380507.

Стягнути з відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, Фермерського господарства «Юнако», з кожного на користь Дочірнього підприємства «Богданівське» Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Інвест Україна» судові витрати у розмірі 218 грн. 64 коп.

Рішення апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.05.2014
Оприлюднено10.06.2014
Номер документу39064430
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382|107|14-w

Ухвала від 26.05.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Захарова А. С.

Ухвала від 06.05.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Захарова А. С.

Вирок від 07.06.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Захарова А. С.

Ухвала від 11.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Григоров П. О.

Постанова від 22.06.2010

Адміністративне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Галчанський Сергій Вікторович

Постанова від 08.11.2010

Адміністративне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко Олександр Петрович

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко Олександр Петрович

Рішення від 12.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Жаворонок Володимир Петрович

Постанова від 07.07.2010

Адміністративне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Лідія Миколаївна

Судовий наказ від 13.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Лідія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні