Рішення
від 02.06.2014 по справі 242/958/14-ц
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

242/958/14-ц

2/242/431/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2014 року Селидовский міський суд Донецької області в складі: головуючого судді Моцного О.С.,

при секретарі Відоновій О.О.

за участю представника позивача Анищенко Т.А.,

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Селидове цивільну справу за позовом Товариства власників викуплених квартири «Маяк» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулося Товариства власників викуплених квартир «Маяк» (далі - ТВВК «Маяк») з позовною заявою до відповідача про стягнення заборгованості за утримання будинку, яка мотивована тим, що ТВВК «Маяк» розташоване за адресою: АДРЕСА_1, та відповідач є членом ТВВК «Маяк» й мешкає в квартирі АДРЕСА_1, але не в повному обсязі виконує свої обов'язки щодо сплати коштів за утримання будинку та станом на січень 2014 року має заборгованість у розмірі 1910 грн., яка складається з наступного: заборгованість у розмірі 1810 грн. та компенсацію у розмірі 100 грн. згідно протоколу № 1 п. 4.4. На підставі викладеного просить стягнути з відповідача вказану суму заборгованості та судові витрати.

Представник позивача, що діє на підставі повноважень голови ТВВК «Маяк», наданих загальними зборами, в судовому засіданні підтримала заявлені позовні вимоги та просила їх задовольнити.

Відповідач в судовому засіданні заперечував проти позовних вимог, надав суду письмові пояснення, в яких зазначив, що позовні вимоги необґрунтовані, оскільки він не є власником квартири, а надані позивачем квитанції про оплату послуг не стосуються предмету спору. Просить відмовити у задоволенні позову.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши законодавство, що регулює спірні відносини, прийшов до наступного.

Відповідно до статуту ТВВК «Маяк», затвердженого зборами власників викуплених квартир «Маяк» (протокол № 3 від 12.06.2011 року) знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та створено для забезпечення захисту прав його членів, дотримання ними обов'язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу (60-ти квартирного будинку), забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Завданням та предметом діяльності ТВВК «Маяк» (п. 1.9 статуту) є - належне утримання будинку та прибудинкової території та товариство має право (п. 1.12) вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх установлених законом та статутом платежів, зборів, внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів.

Згідно п. 5.1 статуту членом ТВВК «Маяк» може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або нежитлового приміщення (приміщень) у житловому комплексі.

Згідно ордеру на житлове приміщення від 08.04.1988 року № 245 ОСОБА_2 на підставі рішення виконавчого комітету Ради народних депутатів м. Селидове від 06.04.1988 року № 85, отримав 2-кімнатну квартиру за адресою: АДРЕСА_1, тобто в розумінні статуту ТВВК «Маяк» є членом даного товариства.

Відповідно зі ст. 68 ЖК України наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до вимог статті 137 Житлового кодексу України житлово-будівельний кооператив діє на основі статуту, прийнятого відповідно до Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу загальними зборами громадян, які вступають до організовуваного кооперативу, і зареєстрованого в установленому порядку.

Як передбачено Примірним статутом житлово-будівельного кооперативу, затвердженим Постановою Ради Міністрів УРСР від 30 квітня 1985 р. №186, член житлово-будівельного кооперативу зобов'язаний, зокрема, своєчасно вносити платежі у погашення банківського кредиту і в покриття витрат кооперативу на експлуатацію і капітальний ремонт жилого будинку (будинків) та утримання придомової території, внески до спеціальних фондів та плату за комунальні послуги.

За загальними правилами, закріпленими у ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту чи іншим вимогам, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором чи законом.

Якщо в зобов'язанні встановлений строк (дата) його виконання, то воно згідно зі ст. 530 ЦК України повинно бути виконано у зазначений строк (дата).

Частиною 2 ст. 625 ЦК України регламентовано, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно наданого розрахунку заборгованості встановлено, що за період з 25 березня 2011 року по 31.12.2013 року відповідач має заборгованість - 669,97 грн. + 17,53 грн. + 5,07 грн. + 31,86 грн., на загальну суму 724 грн. 43 коп.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов'язаний: оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. На підставі ст. 64 ЖК України члени сім,ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім,ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору. Згідно зі ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (теплоенергія) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Відповідно ст. 68 ЖК України наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та комунальні послуги.

Згідно ч. 5 ст. 261 ЦК України за зобов'язанням з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 264 ЦК України перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею своєю боргу або іншого обов'язку.

Відповідач частково сплачував за спожиті послуги, тобто усвідомлював про обов'язок сплати спожитих послуг, а таким чином строк позовної давності у кожному випадку оплати переривався та починався заново.

Згідно ч. 3 ст. 264 ЦК України після переривання перебіг позовної давності починається заново, тому суд вважає не пропущеним строк позовної давності.

Таким чином, проаналізувавши надані докази відповідно до ст. 212 ЦПК України, судом встановлено, що відповідач отримував послуги від позивача, але належним чином не виконував свої зобов'язання встановлені ст. 526 та ст. 625 ЦК України, тому позов підлягає частковому задоволенню - стягненню заборгованості за період останніх 3 років, тобто за 2011, 2012 та 2013 роки у розмірі 724 грн. 43 коп.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума сплаченого судового збору у розмірі 243 грн. 60 коп.

Керуючись ст. ст. 64, 67, 68 ЖК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 526 ЦК України, ст. ст. 209, 210, 212-215, 218, 224-225 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства власників викуплених квартири «Маяк» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2, ІПН НОМЕР_1, на користь Товариства власників викуплених квартири «Маяк», яке знаходиться за адресою: 85400, м. Селидове, вул. Щорса, 2, (код ОКПО 22024024) заборгованість за утримання будинку у розмірі 724 (сімсот двадцять чотири) грн. 43 коп.

В решті позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІПН НОМЕР_1, на користь Товариства власників викуплених квартири «Маяк», яке знаходиться за адресою: 85400, м. Селидове, вул. Щорса, 2, (код ОКПО 22024024) повернення судового збору у розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя

СудСелидівський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.06.2014
Оприлюднено10.06.2014
Номер документу39078233
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —242/958/14-ц

Ухвала від 04.04.2014

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Моцний О. С.

Рішення від 02.06.2014

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Моцний О. С.

Рішення від 02.06.2014

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Моцний О. С.

Ухвала від 26.03.2014

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Моцний О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні