Рішення
від 03.06.2014 по справі 918/608/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" червня 2014 р. Справа № 918/608/14

Господарський суд Рівненської області у складі судді Бережнюк В.В. розглянувши справу за позовом Млинівський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Рівненського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств

до відповідача Фермерське господарство "Ужинецьке"

про стягнення в сумі 44 045 грн. 48 коп.

За участю представників сторін:

від позивача: Никитюк М.А.

від відповідача: Шевчук М.Й.

від органу прокуратури : Солодка Н.В.

ВСТАНОВИВ:

Млинівський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Рівненського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств звернувся до суду з позовом про стягнення з Фермерського господарства "Ужинецьке" заборгованості зі сплати фінансової підтримки ( допомоги ) в сумі 44 045 грн. 48 коп., з яких 40 000 грн. 00 коп. - основний борг, 2 565 грн. 48 коп. - пеня, 1 480 грн. 00 коп. - інфляційні втрати.

03 червня 2014 року через канцелярію суду від відповідача надійшла заява про відстрочення виконання рішення суду на чотири місяці.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Представник Фермерського господарства "Ужинецьке" позовні вимоги визнав. Пояснив, що вини відповідача у непогашенні заборгованості немає, оскільки остання виникла у зв'язку з важким фінансовим становищем господарства. Також просив задоволити заяву про відстрочення виконання рішення суду. В обґрунтування заяви зазначив, що ФГ "Ужинецьке" наразі у скрутному матеріальному становищі, має ряд кредиторів. У даний час у підприємства відсутні кошти для погашення заявленого позивачем боргу, оскільки у весняний період господарство не має значних прибутків, натомість змушене було нести витрати на весняну посівну кампанію та закупівлю кормів для худоби. У господарства буде можливість повністю розрахуватися з боргами лише восени. Тому з метою уникнення загрози банкрутства просить відстрочити виконання рішення суду на чотири місяці.

Представник Рівненського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств не заперечує проти відстрочки виконання рішення суду.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представників позивача, прокурора та відповідача, вивчивши подані ним письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

24.12.2008 року між Українським державним фондом підтримки фермерських господарств та Фермерським господарством "Ужинецьке" укладено Договір №33 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству, у відповідності до умов якого Укрдержфонд (Рівненське відділення) зобов'язується надати фінансову підтримку (допомогу) на поворотній основі фермерському господарству "Ужинецьке" Млинівського району в сумі 118 000 грн. 00 коп., а фермерське господарство зобов'язується використати її за цільовим призначенням і повернути фінансову підтримку (допомогу) у визначений даним договором строк. (арк.с. 12-13).

У пункті 2 Договору визначено, що фінансова підтримка (допомога) на поворотній основі надається для придбання сільськогосподарської техніки, обладнання, інвентаря, будівель сільськогосподарського призначення, насіння, паливно-мастильних матеріалів, гербіцидів.

Згідно з п.3.2.1 Договору фінансова підтримка надається у безготівковому порядку платіжним дорученням шляхом переказу зазначену в договорі суму фінансової підтримки (допомоги) на поворотній основі на поточний рахунок фермерського господарства, відкритий у банківській установі.

Пунктом 3.4.2. договору визначено, що фермерське господарство зобов`язане повернути кошти фінансової підтримки (допомоги) на поворотній основі Укрдежфонду (Рівненському відділенню) згідно з встановленим графіком, а саме: до 01.11.2011 року - 38 000,00 грн., до 01.11.2012 року - 40 000,00 грн., до 01.11.2013 року - 40 000,00 грн.

Відповідно до п.п. 5.1., 5.2. Договору у випадку прострочення терміну виконання зобов'язання по поверненню коштів фінансової підтримки (допомоги) Укрдержфонду (Рівненському відділенню) фермерське господарство зобов'язане сплатити суму заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час простроченого платежу. За несвоєчасне повернення коштів фінансової підтримки (допомоги) фермерське господарство сплачує Укрдержфонду (Рівненському відділенню) пеню, яка обчислюється від суми простроченого платежу у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діє у період прострочення.

25.12.2008 року Рівненське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств перерахувало платіжним дорученням №402 на рахунок фермерського господарства "Ужинецьке" 118 000,00 грн. фінансової підтримки (арк.с. 11).

Відповідач свої договірні зобов'язання належним чином не виконав, станом на день звернення з позовною заявою не сплатив платежів, передбачених графіком до 01.11.2013 року на суму 40 000,00 грн., що стверджується матеріалами справи (розрахунок на арк.с. 10).

Покликаючись на пункти 5.1. та 5.2. Договору, ст.625 ЦК України, з огляду на прострочення відповідачем виконання зобов'язань щодо повернення фінансової допомоги, позивач нарахував 2 565 грн. 48 коп. - пені та 1 480 грн. 00 коп. - інфляційних втрат (розрахунок на арк.с. 10).

Таким чином загальна заборгованість відповідача становить 44 045 грн. 48 коп. (40 000 грн. 00 коп. + 2 565 грн. 48 коп. + 1 480 грн. 00 коп.).

Надані розрахунки заборгованості судом перевірено та визнано правильними.

Український державний фонд підтримки фермерських господарств відповідно до ст.10 Закону України "Про фермерське господарство" є державною бюджетною установою, яка виконує функції з реалізації державної політики щодо фінансової підтримки становлення і розвитку фермерських господарств, діє на основі Статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян зі створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.

Згідно ст.11 Закону України "Про фермерське господарство" кошти Українського державного фонду підтримки фермерських господарств надаються новоствореним фермерським господарствам та фермерським господарствам з відокремленими садибами на безповоротній та на конкурсних засадах на поворотній основі, а іншим фермерським господарствам підтримка надається тільки на поворотній основі.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України 27.06.91 р. з метою забезпечення реалізації державної політики підтримки селянських (фермерських) господарств та створення фінансових умов для становлення та розвитку приватного фермерського сектору економіки в Україні утворено Український Фонд підтримки селянських (фермерських) господарств, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.03.92 р. набув статусу державного.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або Законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 121 Конституції України на органи прокуратури покладено функцію представництва інтересів держави в суді у випадках, визначених законом.

Відповідно до ст.36-1 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом.

Однією із форм представництва є звернення до суду з позовами про захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, прав юридичних осіб коли порушуються інтереси держави, або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб.

Підставою представництва інтересів держави у суді є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Відповідно до вимог ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як передбачено ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Частиною 1 статті 625 ЦК України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Оскільки ФГ "Ужинецьке" було порушено положення Порядку використання коштів державного бюджету для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого Постановою КМУ від 25.08.2004 року №1102, та умови Договору №33 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству від 24.12.2008 року, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 44 045 грн. 48 коп., з яких 40 000 грн. 00 коп. - основний борг, 2 565 грн. 48 коп. - пеня, 1 480 грн. 00 коп. - інфляційні втрати, є доведеними, обґрунтованими, визнані відповідачем, а відтак підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України на відповідача покладаються витрати по сплаті судового збору.

Щодо відстрочення виконання рішення суду необхідно зазначити, що згідно ч.1 ст.121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Відстрочка - це відкладення чи перенесення виконання рішення на новий строк, який визначається господарським судом.

Враховуючи матеріальні інтереси сторін, скрутний фінансовий стан відповідача, ступінь вини відповідача у виникненні спору, та зважаючи на те, що позивач не заперечив проти відстрочення виконання рішення, суд вважає за можливе задоволити заяву ФГ "Ужинецьке" та відстрочити виконання рішення суду на чотири місяці.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85, 121 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Фермерського господарства "Ужинецьке" (Рівненська обл., Млинівський р-н, с.Ужинець, код ЄДРПОУ 35732971) на користь держави в особі Українського Державного фонду підтримки фермерських господарств (33013, м.Рівне, вул.Кавказька, 7/304, р/р 35214007000159 банк УДК м.Рівне, код ЄДРПОУ 13978486) - 40 000 грн. 00 коп. - основного боргу, 2 565 грн. 48 коп. - пені, 1 480 грн. 00 коп. - інфляційних втрат.

3. Стягнути з Фермерського господарства "Ужинецьке" (Рівненська обл., Млинівський р-н, с.Ужинець, код ЄДРПОУ 35732971) в доход державного бюджету України 1 827 грн. 00 коп. судового збору.

4. Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

5. Відстрочити виконання рішення суду на чотири місяці.

Суддя Бережнюк В.В.

Повне рішення складено "04" червня 2014 року

Дата ухвалення рішення03.06.2014
Оприлюднено10.06.2014
Номер документу39079822
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення в сумі 44 045 грн. 48 коп

Судовий реєстр по справі —918/608/14

Судовий наказ від 17.06.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Судовий наказ від 17.06.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 03.06.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 15.05.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні