Рішення
від 03.06.2014 по справі 902/515/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03 червня 2014 р. Справа № 902/515/14

Господарський суд Вінницької області у складі судді Матвійчука Василя Васильовича розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: публічного акціонерного товариства «Теплий Дім»

(21011, м. Вінниця, вул. Промислова, 4)

до : товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол»

(21011, м. Вінниця, вул. Промислова, 4)

про внесення змін до установчих документів

при секретарі судового засідання Солоненко Т.В.

за участю представників сторін:

позивача: Зільберт за довіреністю б/н. від 19.05.2014 року;

І відповідача: Соколов Ю.В. керівник.

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство «Теплий Дім» звернулось до господарського суду Вінницької області з позовною заявою в якій зазначає наступні позовні вимоги:

- зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» подати державному реєстратору Вінницького міського управління юстиції Вінницької області належний пакет документів для державної реєстрації змін в установчих документах цього товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства - виходом ПАТ «Теплий Дім» зі складі учасників ТОВ «Пінополістирол»;

- зобов'язати державного реєстратора Вінницького міського управління юстиції Вінницької області внести у встановленому порядку запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців стосовно змін в установчих документах товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства - виходом ПАТ «Теплий Дім» зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол».

Позовні вимоги мотивовано тим, що 25.12.2013 року ПАТ «Теплий дім» (позивач) звернулося до ТОВ «Пінополістирол» (відповідач) із заявою про вихід зі складу учасників ТОВ «Пінополістирол». Однак до цього часу, посилаючись на відсутність кворуму на загальних зборах, відповідач не приймає рішення про зміну складу засновників у зв'язку із виходом позивача зі складу учасників товариства відповідача. Таке становище істотно обмежує права позивача.

Ухвалою суду від 22.04.2014 року за вказаним позовом порушено провадження у справі № 902/515/14 з призначенням до розгляду на 27.05.2014 року.

При розгляді справи 27.05.2014 року представником позивача подано заяву від 27.05.2014 року (вх. № 08-46/5104/14 від 27.05.2014 року) про відмову від позовної вимоги про зобов'язання державного реєстратора Вінницького міського управління юстиції Вінницької області внести у встановленому порядку запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців стосовно змін в установчих документах товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства - виходом ПАТ «Теплий Дім» зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол».

Судом прийнято дану відмову, як таку, що не суперечить чинному законодавству, не порушує прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб та відповідає обставинам і матеріалам справи. Провадження у справі ухвалою від 27.05.2014 року в частині вказаної вимоги припинено та виключено державного реєстратора Сектору державної реєстрації юридичних осіб, легалізації об'єднань громадян та державної реєстрації друкованих ЗМІ Реєстраційної служби Головного управління юстиції у Вінницькій області зі складу відповідачів.

В судовому засіданні 27.05.2014 року судом оголошено перерву до 03.06.2014 року.

Відповідач пояснень по суті позовних вимог не надав. При розгляді справи представник відповідача позовні вимоги визнав в повному обсязі.

В судовому засіданні 03.06.2014 року представник позивача подав заяву від 02.06.2014 року про зміну позовних вимог в якій позовні вимоги викладає в наступній редакції: «Зобов'язати ТОВ «Пінополістирол» подати державному реєстратору Вінницького міського управління юстиції Вінницької області належний пакет документів для державної реєстрації змін в установчих документах ТОВ «Пінополістирол» у зв'язку з виходом зі складу його учасників ПАТ «Теплий Дім»».

Виходячи зі змісту даної заява, суд розцінює дану її як заяву про зміну предмету позову.

Перевіривши доводи представників сторін, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази на засадах всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, судом встановлено наступне.

Згідно п. 1.3 статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» у редакції від 22.10.2004 року учасниками товариства є:

- Громадянин України ОСОБА_2;

- відкрите акціонерне товариство «Теплий дім».

Відповідно до п. 7.2 статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» частки між учасниками товариства розподіляються таким чином:

- ВАТ «Теплий дім» - 569 240 грн., що становить 50% статутного капіталу;

- ОСОБА_2 - 569 240 грн., що становить 50% статутного капіталу.

Відповідно до п. 4.1. статуту публічного акціонерного товариства «Теплий дім» у зв'язку з приведенням діяльності Товариства до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» відбулась зміна в найменуванні Товариства в частині заміни типу акціонерного товариства з «відкритого» на «публічне». У зв'язку з цими змінами Товариство вважається правонаступником відкритого акціонерного товариства «Теплий дім».

Пунктом 4. 1. статуту ТОВ «Пінополістирол» (надалі - Статут) визначено, що Товариство набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації, та здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону України «Про господарські товариства», чинного законодавства України, цього Статуту та інших нормативних актів.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про господарські товариства» учасники товариства мають право: а) брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом; б) брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів; в) вийти в установленому порядку з товариства; г) одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів; д) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядку, встановленому законом.

Учасники можуть мати також інші права, передбачені законодавством і установчими документами товариства.

Згідно ст. 51 Закону України «Про господарські товариства» установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, зазначених у статті 4 цього Закону, повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів, розмір і порядок формування резервного фонду, порядок передання (переходу) часток у статутному фонді. Зміни вартості майна, внесеного як вклад, та додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки у статутному капіталі, вказаної в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено установчими документами.

Відповідно до п.п. 6.2 6.3. Статуту учасник має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за 2 (два) місяці до виходу.

Згідно ч. 1 ст. 148 Цивільного кодексу України учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Як вбачається з матеріалів справи заява 25.12.2013 року ПАТ «Теплий дім» звернулось до ТОВ «Пінополістирол» з заявою в якій повідомило про свій вихід із складу учасників ТОВ «Пінополістирол» . Належну ПАТ «Теплий дім» частку у статутному капіталі ТОВ «Пінополістирол» в сумі 569 240,00 грн. та частку майна ТОВ «Пінополістирол» , яка відповідає частці ПАТ «Теплий дім» (50%), просило повернути у встановленому законом порядку. (а.с. 11).

Заява отримана ТОВ «Пінополістирол» 25.12.2013 року, про що свідчить відповідний напис на ній, вчинений директором ТОВ «Пінополістирол».

ТОВ «Пінополістирол» листом № 01-14 від 12.03.2014 року повідомило ПАТ «Теплий дім» про розгляд заяви товариства та неможливістю прийняття рішення про внесення відповідних змін до установчих документів ТОВ «Пінополістирол» у зв'язку з відсутністю передбаченого законодавством кворуму на загальних зборах учасників ТОВ «Пінополістирол» внаслідок відсутності на зборах учасника ОСОБА_2, частка якого складає 50% статутного капіталу. Для вирішення питання державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Пінополістирол», пов'язаних зі зміною складу учасників Товариства, рекомендувало звернутися до суду (а.с. 10).

Зважаючи на наведені обставини, 18.04.2014 року позивач звернувся до суду з даним позовом.

Беручи до уваги встановлені обставини суд зважає на наступне.

Відповідно до п. 28 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» від 24.10.2008 р. № 13 при вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до ЦК та Закону про господарські товариства учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону про господарські товариства.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу.

Стаття 20 Господасрького кодексу України передбачає, що держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів.

Кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, порушують права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.

Порядок захисту прав суб'єктів господарювання та споживачів визначається цим Кодексом, іншими законами.

Права і законні інтереси суб'єктів господарювання захищаються, відповідно до вимог ст. 21 Цивільного кодексу України шляхом визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, порушують права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів.

Судом встановлено, що позивач вийшов зі складу учасників товариства 25.12.2013 року, тобто з дати подання відповідної заяви, проте, ТОВ «Пінополістирол» не зверталось до державного реєстратора Вінницького міського управління юстиції Вінницької області щодо внесення відповідних змін до установчих документів.

У пункті 16 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» від 24.10.2008 р. № 13 вказано, що суди не вправі вносити зміни до статуту товариства у зв'язку з тим, що це належить до виключної компетенції загальних зборів товариства (статті 41, 42, 59 Закону про господарські товариства). Підвідомчими судам є спори щодо недійсності внесених змін до установчих документів товариства або визнання недійсними рішень загальних зборів стосовно внесення змін до установчих документів.

На підставі частини другої статті 7 Закону України «Про господарські товариства» підвідомчими судам є також справи про зобов'язання внести зміни до установчих документів товариства у випадку виходу учасника з товариства, відчуження частки (її частини) в статутному (складеному) капіталі товариства, вступом правонаступника (спадкоємця) учасника до господарського товариства тощо за позовами таких осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про господарські товариства» зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

В силу ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення для господарського суду не є обов'язковим.

За змістом статті 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

З огляду на вищевикладене в його сукупності, суд вважає, що позовна вимога про зобов'язання ТОВ «Пінополістирол» подати державному реєстратору Вінницького міського управління юстиції Вінницької області належний пакет документів для державної реєстрації змін в установчих документах ТОВ «Пінополістирол» у зв'язку з виходом зі складу його учасників ПАТ «Теплий Дім» є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Аналогічна правова позиція вкладена у постановах Вищого господарського суду України від 14.06.2011 року № К30/9-11, від 25.09.2013 року у справі № 901/777/13-г.

Зважаючи на наведене вище, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову з розподілом судових витрат за правилами ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст.4 3 , 33, 43, 49, 82, 84, 85, 115 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити частково.

2. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» (вул. Промислова, 4, м. Вінниця, 21011, код ЄДРПОУ 24897897) подати державному реєстратору Вінницького міського управління юстиції Вінницької області належний пакет документів для державної реєстрації змін в установчих документах товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» у зв'язку з виходом зі складу його учасників публічного акціонерного товариства «Теплий Дім» (вул. Промислова, 4, м. Вінниця, 21011, код ЄДРПОУ 01331696).

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Пінополістирол» (вул. Промислова, 4, м. Вінниця, 21011, код ЄДРПОУ 24897897) на користь публічного акціонерного товариства «Теплий Дім» (вул. Промислова, 4, м. Вінниця, 21011, код ЄДРПОУ 01331696) 1 218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат зі сплати судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішення законної сили.

Повне рішення складено 05.06.2014р.

Суддя Матвійчук В.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

Дата ухвалення рішення03.06.2014
Оприлюднено10.06.2014
Номер документу39081441
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до установчих документів при

Судовий реєстр по справі —902/515/14

Рішення від 03.06.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 27.05.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні