Постанова
від 28.05.2014 по справі 810/2021/14
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2014 року 810/2021/14

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого - судді Панової Г.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Макарівському районі

до Товариства з обмеженою відповідальністю «К-Стиль»

про стягнення заборгованості

В С Т А Н О В И В:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Макарівському районі з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «К-Стиль» про стягнення заборгованості в сумі 1552,35 грн.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач є роботодавцем, який всупереч вимогам статті 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», не сплатив у повному обсязі страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за IV квартал 2010 року.

Ухвалами Київського окружного адміністративного суду від 28.04.2014 відкрито провадження в адміністративній справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 20.05.2014.

У судове засідання 20.05.2014 уповноважені представники сторін не з'явились.

Позивач та відповідач повідомлені судом належним чином про дату, час та місце судового засідання.

До суду повернуто конверт з довідкою поштового відділення ф. 20.

Від позивача до суду надійшло клопотання, в якому позивач просить суд відкласти розгляд справи.

Керуючись приписами пункту 2 частини першої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд відклав розгляд справи на 28.05.2014.

У судове засідання 28.05.2014 уповноважені представники сторін не з'явились.

Від позивача до суду надійшло клопотання від 28.05.2014, в якому позивач просить суд здійснювати розгляд справи за відсутності представника позивача в порядку письмового провадження.

Відповідач повідомлений судом належним чином про дату, час та місце судового засідання, що підтерджується даними наявної у матеріалах справи телеграми.

При цьому суд зазначає, що відповідно до частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно з частиною четвертою статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів

Відповідно до частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи приписи вказаної правової норми, суд здійснює розгляд даної справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши матеріали справи суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню, з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «К-Стиль» взято на облік як платник страхових внесків до Відділення виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у Макарівському районі Київської області.

Посадовою особою Територіальної державної інспекції з питань праці у Київській області проведено позапланову перевірку додержання ТОВ «К-Стиль» законодавства про працю і загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за результатами якої складено Акт від 24.12.2013 № 10-25-031/04.

Перевіркою встановлено, що на підприємстві виплати заробітної плати проводились один раз у місяць, про що свідчать розрахунково-платіжні відомості і відомості на виплату грошей за липень - грудень 2012 і січень - лютий 2013. У Колективному договорі на 2012 - 2015 наведено строки виплати заробітної плати два рази на місяць - 3-го і 18-го числа наступного місяця наступного за звітним, які не були дотримані.

Крім того, встановлено, що оплата праці не здійснювалась в першочерговому порядку.

Надаючи правову оцінку відносинам, які виникли між сторонами, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 6 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (надалі - Закон України від 23.09.1999 № 1105-XIV), суб'єктами страхування від нещасного випадку є застраховані громадяни, а в окремих випадках - члени їх сімей та інші особи, страхувальники та страховик. Застрахованою є фізична особа, на користь якої здійснюється страхування. Страхувальниками є роботодавці, а в окремих випадках - застраховані особи. Страховик - Фонд соціального страхування від нещасних випадків.

Згідно зі статтею 7 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV роботодавцем відповідно до цього Закону вважається юридична (підприємство, установа, організація) або фізична особа, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб.

Відповідно до статті 8 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або на інших підставах, передбачених законодавством про працю;

2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;

3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 45 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов'язаний подавати робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків відомості про річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), кількість нещасних випадків і професійних захворювань на підприємстві за минулий календарний рік.

Як було зазначено судом, перевіркою додержання ТОВ «К-Стиль» законодавства про працю і загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за результатами якої складено Акт перевірки, проведеною у грудні 2013 встановлено, що станом на 01.01.2011 у підприємства наявна заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 5949,35, що підтверджується розрахунковою відомістю за IV квартал 2010. Вказаний Акт первірки підписаний без зауважень генеральним директором підприємства Каюткіним А.А.

Як зазначив позивач у позовній заяві, протягом 2011 підприємством перераховано страхових внесків у сумі 4397,00 грн., тому станом на 01.01.2014 сума заборгованості відповідача становить 1552,35 грн.

На час розгляду справи відповідачем доказів про сплату зазначеної суми заборгованості суду не надано.

Таким, чином враховуючи викладене, а також зважаючи на те, що відповідач самостійно суму заборгованості зі сплати страхових внесків не сплатив, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 11, 14, 69, 70, 71, 128, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «К-Стиль» (код ЄДРПОУ 32449505) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Макарівському районі Київської області страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в сумі 1552 (одна тисяча п'ятсот п'ятдесят дві) грн. 35 коп .

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд.

Згідно з частиною другою статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Панова Г. В.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.05.2014
Оприлюднено11.06.2014
Номер документу39090460
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/2021/14

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 20.10.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 17.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Вербицька О.В.

Постанова від 28.05.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 28.04.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 28.04.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 27.03.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні