Постанова
від 03.06.2014 по справі 910/3222/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" червня 2014 р. Справа№ 910/3222/14

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тарасенко К.В.

суддів: Авдеєва П.В.

Яковлєва М.Л.

за участі представників:

від позивача: Новиков О.Є. - представник

від відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Західно - Українська Лізингова Компанія» на ухвалу Господарського суду міста Києва від 14.04.2014 року у справі № 910/3222/14 (Суддя Смирнова Ю.М.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Західно - Українська Лізингова Компанія»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСБ Камелот»

про зобов'язання повернути майно

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Перша Західно - Українська Лізингова Компанія» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСБ Камелот» про зобов'язання повернути майно.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.04.2014 року передано справу №910/3222/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Західно-Українська Лізингова Компанія» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСБ Камелот» про зобов'язання повернути майно за підсудністю до Господарського суду Київської області.

Не погоджуючись із прийнятою ухвалою суду, ТОВ «Перша Західно - Українська Лізингова Компанія» звернулось до Київського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу Господарського суду міста Києва від 14.04.2014 року скасувати, а справу направити до Господарського суду міста Києва для розгляду по суті.

Апеляційна скарга мотивована тим, що ухвала винесена господарським судом з порушенням норм процесуального права, а тому підлягає скасуванню.

Апелянт посилається на те, що Господарський суд порушив правила виключної підсудності.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 19.05.2014 апеляційну скаргу прийнято до провадження, розгляд справи призначено на 03.06.2014.

Розпорядженням секретаря судової палати Київського апеляційного господарського суду від 03.06.2014 у зв'язку з перебуванням судді Суліма В.В. на навчанні, справу № 910/3222/14 передано на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді: Тарасенко К.В., суддів: Авдеєва П.В., Яковлєва М.Л.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення представника позивача, колегія суддів приходить до висновку про можливість розгляду справи без участі представника відповідача.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи та проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, Київський апеляційний господарський суд встановив наступне.

Відповідно до спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, який міститься на офіційному веб-сайті Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» за адресою http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html, місцезнаходженням відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСБ Камелот» є: 08300, Київська область, м. Бориспіль, вул. Привокзальна, 52, кімн. 207.

Пунктом 1 ст. 93 Цивільного кодексу України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

В ході розгляду справи судом встановлено, що місцезнаходженням відповідача є м. Бориспіль Київської області.

Згідно до ч. 2 ст. 15 Господарського процесуального кодексу України справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

Частиною 1 ст. 17 Господарського процесуального кодексу України передбачено, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Перша Західно - Українська Лізингова Компанія» в позовній заяві просить суд зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «ОСБ Камелот» повернути позивачу транспортний засіб марки ВАЗ-21134, реєстраційний номер АА3668НТ.

Як зазначено в матеріалах справи, предметом спору у даній справі є зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСБ Камелот» вчинити дії.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 15 Господарського кодексу України даний спір підсудний Господарському суду Київської області - за місцезнаходженням відповідача, а не за місцезнаходженням майна, як стверджує позивач, оскільки спірне майно є рухомим та може змінити своє місцезнаходження, а тому справа № 910/3222/14 підлягає передачі за підсудністю до Господарського суду Київської області у відповідності до вимог ст. 15 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу, а господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Заперечення скаржника, викладені у апеляційній скарзі, не приймається колегією суддів до уваги, оскільки не підтверджуються матеріалами справи та не спростовують висновків суду першої інстанції.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає рішення суду по даній справі обґрунтованим та таким, що відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам та матеріалам справи, підстав для його скасування чи зміни не вбачається, апеляційна скарга позивача є необґрунтованою та задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Західно - Українська Лізингова Компанія» залишити без задоволення, ухвалу Господарського суду міста Києва від 14.04.2014 року у справі № 910/3222/14 залишити без змін.

Матеріали справи № 910/3222/14 повернути до Господарського суду Київської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку.

Головуючий суддя К.В. Тарасенко

Судді П.В. Авдеєв

М.Л. Яковлєв

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення03.06.2014
Оприлюднено06.06.2014
Номер документу39093580
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3222/14

Рішення від 14.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 06.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 15.08.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 17.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 07.07.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Постанова від 03.06.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 19.05.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 14.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні