Рішення
від 05.06.2014 по справі 927/647/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20 Тел. 67-28-47, факс 77-44-62

Іменем України

РІШЕННЯ

05 червня 2014 року Справа № 927/647/14

Позивач: приватне підприємство „ПІК-ІНВЕСТ",

провул. Музейний, 2/1, оф. 43, м. Павлоград, Дніпропетровська область, 51400,

відповідач: відділ освіти Ічнянської районної державної адміністрації ,

вул. Леніна, 27, м. Ічня, Чернігівська область, 16703,

предмет спору: про стягнення 38000,00 грн.

Суддя Блохіна Ж.В.

Представники сторін:

від позивача: Леонов Є.Є., довіреність №4 від 04.06.2014 року,

від відповідача: Подобрій Н.В., довіреність №01-19/431 від 04.06.2014 року.

В судовому засіданні 05.06.2014р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

СУТЬ СПОРУ:

Приватним підприємством „ПІК-ІНВЕСТ" подано позов до відділу освіти Ічнянської районної державної адміністрації про стягнення 38000,00 грн. неповернутого забезпечення, перерахованого в якості внесення забезпечення пропозиції конкурсних торгів, які проводились позивачем по закупівлі вугілля кам'яного, посилаючись на положення ст. 24 Закону України „Про здійснення державних закупівель".

Представник позивача підтримує позовні вимоги і просить їх задовольнити.

Представник відповідача не заперечує проти позовних вимог, а також пояснив суду, що відповідач не в змозі сплатити заборгованість в зв'язку з відсутністю коштів.

Розглянувши подані матеріали, вислухавши представників сторін, оцінивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Згідно документації конкурсних торгів, затвердженої рішенням комітету з конкурсних торгів протокол №54 від 08.01.2014 року, Відділом освіти Ічнянської районної державної адміністрації проводились відкриті конкурсні торги про закупівлю вугілля кам'яного в кількості 500 тон. Зазначено, що забезпеченням пропозиції є застава в розмірі 38000,00 грн.

Для участі в торгах приватне підприємство „ПІК-ІНВЕСТ" платіжним дорученням №22 від 24.01.2014 року внесло на рахунок замовника торгів по закупівлі вугілля кам'яного 38000,00 грн. застави.

Згідно звіту про результати проведення процедури відкритих торгів №2 від 04.03.2014 року за результатами проведених відкритих торгів по закупівлі 500 тон вугілля кам'яного пропозиція приватного підприємства „ПІК-ІНВЕСТ" відхилена в зв'язку з тим, що сторінки копії Статуту не містять підпису уповноваженої посадової особи Учасника процедури закупівлі, а також відсутні відбитки печатки згідно роз. ІІІ п. 1 документації конкурсних торгів, як такі, що не відповідають ст. 29 п. 1 п.п. 3 Закону України „Про здійснення державних закупівель" та вимогам документації конкурсних торгів. Також згідно даного звіту торги відмінені, як такі, що не відповідають ст. 29 п. 1 п.п. 3 Закону України „Про здійснення державних закупівель"/ були відхилені всі конкурсні пропозиції/.

Відповідно до ст.ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права, інтересу у разі його порушення, невизнання або оспорювання та звернутися до суду за його захистом.

Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Частина 1 ст.175 Господарського кодексу України встановлює, що майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Статтею 526 Цивільного кодексу України закріплено, що зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.625 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти встановлюються Законом України „Про здійснення державних закупівель" (далі - Закон).

Згідно зі ст. 20 цього Закону відкриті торги є основною процедурою закупівлі. Під час проведення процедури відкритих торгів пропозиції конкурсних торгів мають право подавати всі зацікавлені особи.

Положеннями ст. 21 Закону визначено порядок інформування про проведення процедури відкритих торгів. Зокрема, оголошення про проведення процедури відкритих торгів безоплатно публікується в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та безоплатно розміщується на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до статті 10 цього Закону.

Строк для подання пропозицій конкурсних торгів не може бути меншим, ніж 30 днів з дня опублікування оголошення про проведення процедури відкритих торгів у державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель.

Відповідно до ст. 22 Закону після оприлюднення оголошення про проведення процедури закупівлі кожна фізична/юридична особа має право безоплатно отримати документацію конкурсних торгів.

Документація конкурсних торгів безоплатно надсилається або надається замовником протягом трьох робочих днів з дня отримання від фізичної/юридичної особи відповідного запиту, безоплатно розміщується на веб-порталі Уповноваженого органу для загального доступу і може бути безоплатно отримана кожною фізичною/юридичною особою та повинна містити, зокрема розмір, вид та умови надання забезпечення пропозицій конкурсних торгів (якщо замовник вимагає його надати) ( п. 15 ч. 2 ст. 22 Закону)

Відповідно до ч.1 ст.24 Закону замовник має право зазначити в оголошенні про проведення процедури закупівлі та в документації конкурсних торгів вимоги щодо надання забезпечення пропозиції конкурсних торгів.

Частиною 3 ст. 24 Закону встановлено випадки, коли забезпечення пропозиції конкурсних торгів не повертається замовником, а саме, у разі відкликання пропозиції конкурсних торгів учасником після закінчення строку її подання; непідписання учасником, що став переможцем процедури торгів, договору про закупівлю; ненадання переможцем процедури торгів забезпечення виконання договору про закупівлю після акцепту його пропозиції конкурсних торгів, якщо надання такого забезпечення передбачено документацією конкурсних торгів.

Натомість частина 4 ст. 24 Закону визначає, що замовник повинен повернути забезпечення пропозиції конкурсних торгів учаснику протягом трьох банківських днів з дня настання підстави для повернення забезпечення пропозиції конкурсних торгів у разі: закінчення строку дії забезпечення пропозиції конкурсних торгів, зазначеного у документації конкурсних торгів; укладення договору про закупівлю з учасником, що став переможцем конкурсних торгів; відкликання пропозиції конкурсних торгів до закінчення строку її подання; закінчення процедури закупівлі у разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, що подали пропозиції конкурсних торгів.

Позивач на виконання умов конкурсу на закупівлю вугілля кам'яного перерахував на розрахунковий рахунок відповідача на забезпечення пропозиції конкурсних торгів грошові кошти у вигляді застави в розмірі 38000,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №22 від 24.01.2014 року.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що оскільки торги по закупівлі вугілля кам'яного відмінені, то відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України „Про здійснення державних закупівель" у відповідача виник обов'язок повернути позивачу кошти, перераховані ним як забезпечення пропозиції конкурсних торгів в сумі 38000,00 грн.

Доказів про повернення відповідачем позивачу коштів суду не подано.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи вищенаведені положення законодавства та наявні в матеріалах справи докази, позовні вимоги про стягнення 38000,00 грн. підлягають задоволенню.

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з відділу освіти Ічнянської районної державної адміністрації (вул. Леніна, 27, м. Ічня, Чернігівська область, ідентифікаційний код 02147411. інформація про рахунок відсутня) на користь приватного підприємства „ПІК-ІНВЕСТ" (провул. Музейний, 2/1, оф. 43, м. Павлоград, Дніпропетровська область, ідентифікаційний код 38329477, інформація про рахунок відсутня) 38000,00 грн. боргу та 1827,00 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 10.06.2014 року.

Суддя Ж.В. Блохіна

Дата ухвалення рішення05.06.2014
Оприлюднено11.06.2014
Номер документу39116078
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/647/14

Рішення від 05.06.2014

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Блохiна Ж.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні