Постанова
від 24.03.2014 по справі 804/629/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2014 р. Справа № 804/629/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Луніної О.С., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Дніпродзержинської об'єднаної державної податкової інспекції Гоголовного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Відкритого акціонерного товариства «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ :

11 січня 2014 року Дніпродзержинська ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області (далі - позивач) звернулась до суду з позовом до ВАТ «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» (далі - відповідач) про припинення юридичної особи.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач перебуває на обліку в Дніпродзержинському ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області, як платник податків, зборів (обов'язкових платежів), проте до ЄДР внесено запис про відсутність товариства за місцезнаходженням, що є підставою для припинення юридичної особи. Заборгованості по платежам до бюджету не має. Тому позивач просить суд припинити юридичну особу ВАТ «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА».

Ухвалою суду від 13 січня 2014 року, відповідно до ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), позов прийнято до розгляду в скороченому провадженні та запропоновано відповідачу у 10-тиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття надати до суду заперечення на позов або заяву про визнання позову.

Відповідачу направлено копію ухвали про відкриття скороченого провадження у даній адміністративній справі за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру (а.с. 11), однак поштовий конверт повернувся на адресу суду без вручення (а.с. 17). Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України суд вважає, що копію ухвали про відкриття скороченого провадження відповідачу вручено. Станом на 24 березня 2014 року заперечення відповідача проти позову до суду не надходили.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ВАТ «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» зареєстроване виконавчим комітетом Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської області 24 травня 2007 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 11) і перебуває на обліку в Дніпродзержинській ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області (а.с. 12).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 17326051 від 08 жовтня 2013 року, 04 вересня 2013 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис №12231430010003107 про відсутність ВАТ «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» за місцезнаходженням (а.с.11).

Згідно довідки Дніпродзержинської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області, заборгованість ВАТ «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» відсутня (а.с. 13).

Розпорядженням начальника Дніпродзержинської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області від 18 листопада 2013 року № 75-р, зобов'язано його структурні підрозділи підготувати необхідні матеріали щодо припинення юридичної особи ВАТ «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» та звернутися до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з вимогою про припинення юридичної особи відповідача (а.с. 4-10).

Пунктом 3 ч. 1 ст. 183-2 КАС України встановлено, що скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб-підприємців у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС України суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне та обґрунтоване судове рішення.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Нормами пп. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Пунктом 67.2 ст. 67 ПК України встановлено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Приписами п. 45.2 ст. 45 ПК України передбачено, що податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб-підприємців", однією з підстав для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи та вказаним її місцезнаходженням.

У п. 11.10. Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011р. №1588, та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2011р. за №1562/20300, зазначено, що якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що підприємство відсутнє за своїм місцезнаходженням, а також не має заборгованості перед бюджетом, суд вважає за необхідне припинити юридичну особу ВАТ «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА».

Керуючись ст. ст. 158-163, 183-2, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Дніпродзержинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Відкритого акціонерного товариства «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу Відкрите акціонерне товариство «ЗАВОД ТЕХНІЧНОГО ЛИТВА» (код ЄДРПОУ - 34704917).

Копію постанови направити до Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпродзержинського міського управління юстиції Дніпропетровської області для внесення відповідного запису до ЄДРПОУ.

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до ч.6 ст.183-2 та ч.1 ст. 256 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя О.С. Луніна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.03.2014
Оприлюднено13.06.2014
Номер документу39124692
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/629/14

Ухвала від 13.01.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Постанова від 24.03.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні