Рішення
від 02.06.2014 по справі 368/621/14-ц
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/621/14-ц

провадження № 2/368/276/14

Рішення

Іменем України

(Заочне)

"02" червня 2014 р. Кагарлицький районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Шевченко І.І.

при секретарі Губенко А.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кагарлик справу за позовом Кагарлицького комунального житлово - експлуатаційного підприємства до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по утриманню будинку та при будинкової території, -

встановив:

представник позивача просить суд задовольнити позов та стягнути з ОСОБА_1 на користь Кагарлицького комунального житлово-експлуатаційного підприємства заборгованість за надані послуги по утриманню будинку і споруд та прибудинкової території в розмірі 1601,73 грн. та 243,60 грн. судових витрат, загальна сума стягнення 1845,33 грн., посилаючись на те, що Кагарлицьким комунальним житлово-експлуатаційним підприємством було проведено перевірку та встановлено, що громадянка ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1.

Також відповідачка ОСОБА_1 порушуючи п. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово - комунальні послуги» та п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, а саме: не укладаючи договір (про надання житлово-комунальних послуг) фактично користується послугами, які надає КЖЕП, оскільки постійно проживає за вищевказаною адресою. Але факт відсутності письмово укладеного договору не може свідчити про те, що житлово-комунальні послуги не надавалися споживачу, оскільки послуги надавалися, роботи виконувалися на що складалися відповідні акти та документи. Квартира відповідачки знаходиться в багатоквартирному житловому будинку житлового фонду, утримання та експлуатацію якого здійснює КЖЕП. Послуги по утриманню будинку і споруд та прибудинкових територій окрім як їхнім підприємством надаватися не можуть, в зв'язку зі специфічними видами послуг які надаються і сам відповідач виконувати їх не може і фактично не виконує.

Згідно ст.. 68 Житлового кодексу України, ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», постанови КМУ № 529 від 20.05.2009 року та № 869 від 01.06.2011 року «Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», ККЖЕП утримує (надає житлово-комунальні послуги) будинки житлового фонду, який на балансі підприємства, а споживач отримує ці послуги та повинен вчасно вносити за них оплату.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» - власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень у будинку, тех. обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утримання будинку і прибудинкової території.

Громадянка ОСОБА_1 не проводить оплату за отриманні послуги по утриманню будинку і споруд та прибудинкової території і маючи житло площею 45,17 м 2 з урахування площі лоджії (балкону) не сплатила борг КЖЕП в сумі 1601,73 грн., за період з 01.03.2011 р. по 01.03.2014 року.

Заборгованість була нарахована відповідно до рішень Кагарлицької міської ради, які маються у справі.

КЖЕП неодноразово повідомляло боржника про її заборгованість та просило цю заборгованість погасити з визначенням строків, але на даний час відповідачка заборгованість не сплатила.

Недодержання сторонами процесу передбаченої законом письмової форми договору не позбавляє їх у разі виникнення спору доводити факт надання послуг іншими способами доказування. Згідно ст.. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Згідно ч. 1 ст. 625 ЦКУ власник квартири не звільняється від відповідальності за неможливість ним виконати зобов'язання.

Відповідач в засідання суду не з'явилася, про час і місце розгляду справи була повідомлена завчасно, про що в матеріалах є повідомлення про вручення поштового відправлення, причини неявки в суд не повідомила, а тому суд вважає, що відповідач в засідання суду не з'явилася без поважних причин і ухвалює заочне рішення на підставі наявних в справі матеріалів.

Вислухавши представника позивача, яка не заперечує проти заочного розгляду справи та вивчивши матеріали справи, суд вважає за необхідне позовні вимоги позивача задовольнити.

В судовому засіданні суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що дійсно відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1.

Згідно наданого позивачем розрахунку, у відповідача виникла заборгованість по утриманню будинку та прибудинкової території за період з 01 березня 2011 року по 28 лютого 2014 у розмірі 1601 грн. 73 коп. У добровільному порядку відповідач борг не погашає, що змушує позивача звернутись до суду з відповідним позовом /а. с. 5/.

Між сторонами договір про обслуговування прибудинкової території та надання комунальних послуг не укладався, але обов'язок сплачувати квартплату та за надані комунальні послуги у відповідача в даному випадку виникає в силу положень спеціального закону, який регулює даний вид правовідносин.

Відповідно до ст. 66 ЖК України плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири.

Згідно з ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги водопостачання, газ, теплову енергію та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до п. 17 Правил користування приміщеннями житлових будинків та прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08.10.1992 року, власники квартир багатоквартирних будинків зобов'язані вносити на відповідний рахунок власника будинку плату за обслуговування і ремонт будинку. Наймачі квартир (кімнат) вносять плату за найом житла, розмір якої встановлюється Кабінетом Міністрів України. Ці платежі і платежі за комунальні та інші послуги власниками квартир, наймачами і орендарями вносяться щомісяця не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено інші строки. При простроченні внесення вказаної плати стягується пеня з розрахунку 1 процент від несплаченої суми за кожний день прострочення, але не більше 100 процентів загальної суми боргу.

Згідно ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно за умов договору.

За нормою ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд - це власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Відповідно до п. п. 1, 7 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», виконавець зобов'язаний: забезпечувати своєчасність та відповідну якість житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору, в тому числі шляхом створення систем управління якістю відповідно до національних або міжнародних стандартів; утримувати в належному технічному стані, здійснювати технічне обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових мереж, вживати заходів щодо ліквідації аварійних ситуацій, усунення порушень якості послуг у терміни, встановлені договором та/або законодавством.

Позивачем надавалися визначені законом послуги до 28.02.2014 р., оплата за які по будинку відповідача нараховувалась згідно затверджених тарифів відповідно до рішень виконавчого комітету Кагарлицької міської ради № 131 від 01.07.2008 р. «Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», № 45 від 27.02.2008 р. «Про визначення виконавців житлово - комунальних послуг», № 114 від 06.05.2011 р. «Про коригування тарифів КЖЕП за освітлення місць загального користування», № 245 від 26.09.2011 р. «Про затвердження тарифів на вивезення побутових відходів», № 013 від 20.01.2012 р. «Про розподіл комунальних послуг за житловими будинками».

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ч. 4 ст. 319, ст. 322 ЦК України власність зобов'язує; власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки (ч. 1 ст. 11 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 2 ст. 162 ЖК України, плата за комунальні послуги береться, крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Згідно п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2006 року № 45, власник та наймач (орендар) квартири зобов'язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом та дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг.

Додержання вимог вказаних Правил при користуванні квартирами приватного житлового фонду та їх утримання зобов'язує ст. 179 ЖК України.

Суд приймає до уваги розрахунок заборгованості позивача, який складений помісячно, відповідно до якого заборгованість по квартирі АДРЕСА_1 за період з 01.03.2011 р. по 28.02.2014 р. за спожиті житлово-комунальні послуги становить у розмірі 1601 грн. 73 коп.

Зазначена сума заборгованості, з огляду на вищевказані положення чинного законодавства, підлягає стягненню саме з власника квартири, тобто з відповідача ОСОБА_1

За вищевикладених обставин, заявлені вимоги знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача підлягає стягненню сплачений останнім судовий збір в сумі 243,60 грн.

На підставі ЖК України та керуючись ст.ст. 10, 60, 81, 88, 212, 213, 214, 215, 218 ЦПК України суд -

вирішив:

Позовні вимоги Кагарлицького комунального житлово - експлуатаційного підприємства до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по утриманню будинку та при будинкової території задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Кагарлицького комунального житлово - експлуатаційного підприємства на р/р 26000702686226, МФО 380805, код 32221968 АТ «Аваль» заборгованість за надані послуги по утриманню будинку і споруд та прибудинкової території в розмірі 1601 грн.. 73 коп. та 243 грн. 60 коп. понесених витрат по оплаті судового збору, а всього стягнути 1845 (одну тисячу вісімсот сорок п'ять) грн. 33 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області через Кагарлицький районний суд протягом десяти днів з дня проголошення, а особами, які брали участь у справі і не були присутніми в судовому засіданні протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Суддя: І. І. Шевченко

СудКагарлицький районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.06.2014
Оприлюднено12.06.2014
Номер документу39125624
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —368/621/14-ц

Рішення від 02.06.2014

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Рішення від 02.06.2014

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 10.04.2014

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні