Рішення
від 04.06.2014 по справі 916/1122/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"04" червня 2014 р.Справа № 916/1122/14

За позовом Об'єднання підприємств "Український музичний альянс";

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Раді.О"

про стягнення 169540,08 грн.;

Суддя Літвінов С.В.

Представники:

Від позивача: -не з'явився

Від відповідача: Чистяков О.О. по довіреності № б/н від 01.04.2014р. ;

Суть спору: 25.03.2014р. Об'єднання підприємств „Український музичний альянс" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Радіо.О" про стягнення 169540,08грн.

Ухвалою суду від 27.03.2014р. порушено провадження у справі № 916/1122/14 за зазначеним позовом.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 23.04.2014р. строк розгляду спору продовжено відповідно до ст. 69 ГПК України.

Представник позивача 02.06.2014р. звернувся до суду із заявою про зменшення розміру позовних вимог та просить суд стягнути з відповідача 149540,08грн. в зв"язку з тим, що відповідач сплатив 20000,00грн., які відповідач зарахував в рахунок сплати 3% річних, пені та частково в рахунок сплати виногороди (роялті) керуючись ст. 534 ЦК України.

Відповідач відзив на позов та витребувані судом документи не надав, у зв'язку з чим справа розглядається по наявним в ній матеріалам у порядку ст.75 ГПК України.

Відповідно до ст. 85 ГПК України у судовому засіданні за участю представника позивача оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

01.12.2006р. між Об'єднанням підприємств „Український музичний альянс" (надалі позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Раді.О" (надалі відповідач) укладено договір № 01-01/12/06/Е про виплату винагороди (роялті) за публічне сповіщення (публічне повторне сповіщення) зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою, та їх примірників.

Відповідно п.1.1 договору організація згідно ст. ст. 43,48,49 ЗУ „Про авторське право і суміжні права" та п.4 власного статуту, здійснює збір та розподіл винагороди (роялті) за використання мовником, без згоди з відповідними суб'єктами суміжних прав (виконавцями, виробниками фонограм), об'єктів суміжних прав, шляхом публічного сповіщення (потворного публічного сповіщення) у передачах ефірного і/або супутникового радіомовлення зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою та їх примірників на території м. Одеса та Одеської області. Збір винагороди (роялті) здійснюється для розподілу між організаціями колективного управління та суб'єктами суміжних прав, які не передали організаціям колективного управління повноважень на управління своїми правами.

Згідно умов п.2.1.2 замовник (відповідач) зобов'язується щомісячно сплачувати організації винагороду (роялті) за публічне сповіщення (публічне повторне сповіщення) зафіксованих у фонограмах виконань, фонограм, опублікованих з комерційною метою, та їх примірників в ефір, у розмові, визначеному у Додатку № 2 до договору. Сума винагороди сплачується (роялті) повина сплачуватися на рахунок організації до 15 числа місяця, наступного за звітним.

За умовами п. 6.3 договору у разі затримки платежів, передбачених п.2.1.2, замовник зобов'язується виплатити організації пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день затримки платежу.

Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє протягом одного року, однак в любому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов'язань по договору (п.4.1 договору)..

На виконання умов договору №01-01/12/06/Е від 01.12.2006р., позивач надав послуги, а відповідач отримав послуги на 159800 грн.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно із частиною 1 статті 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 509 ЦК України встановлено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Статья 610 ЦК України зазначає, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.4 ст.231 Господарського кодексу у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі - товарів (робіт, послуг).

Таким чином, борг відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Раді.О" перед позивачем ( з урахуванням зменшення позовних вимог) становить 149540,08грн. і тому суд задовольняє позов у цій частині.

Станом на день розгляду справи, відповідач, документів спростовуючих позовні вимоги ( з урахуванням зменшень) не представив.

Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено суду та доказано виконання своїх зобов'язань.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом (ст. 43 ГПК України).

Враховуючи вищезазначені обставини справи та перевіривши правильність наданого позивачем розрахунку сум заявлених до стягнення, позовні вимоги Управління Державної служби охорони при Головному Управлінні Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області до Котовської міської лікарні підлягають задоволенню повністю.

Згідно ст.ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України слід стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору у розмірі 2990,80 грн.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Раді.О" (вул. Фонтанська дорога, буд. 3, м. Одеса, 65023, код ЄДРПОУ 30454272) на користь Об'єднання підприємств „Український музичний альянс"(вул. Артема, буд.1-5, офіс 614, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 31815383) 149540,08грн. - основної заборгованості та 2990,80 грн. - витрат, пов'язаних із сплатою судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено та підписано 10.06.2014р.

Суддя Літвінов С.В.

Дата ухвалення рішення04.06.2014
Оприлюднено12.06.2014

Судовий реєстр по справі —916/1122/14

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 25.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 15.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 29.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 10.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Рішення від 04.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 23.04.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 23.04.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні