Ухвала
від 27.05.2014 по справі 323/1854/14-ц
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 323/1854/14-ц

Провадження №6/323/109/14

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.05.2014 року м.Оріхів

Оріхівський районний суд Запорізької області в складі судді О.В.Плечищевій при секретарі О.С.Свириденко, розглянувши у відкритому судовому засіданні подання головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби Оріхівського районного управління юстиції Запорізької області Мякішевої Аліни Володимирівни про тимчасове обмеження особи (керівника боржника - юридичної особи) ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов'язань, -

в с т а н о в и в :

В провадженні відділу державної виконавчої служби Оріхівського районного управління юстиції Запорізької області перебуває виконавче провадження ВП № 42552841 (460/7) від 18.03.2014 р. з примусового виконання виконавчого листа Запорізького окружного адміністративного суду від 16.07.2012 № 2а-1532/10/0870 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОХАРЧПАК» (код ЄДРПОУ:33459011, юридична адреса: Оріхівський район, с. Кірово вул.Радянська 33-А) податкового боргу на загальну суму 1360,07 грн.

Керівником боржника відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних особі та фізичних осіб-підприємців є ОСОБА_2.

Керівник боржника ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець м.Запоріжжя, паспорт громадянина України НОМЕР_1, виданий 17.08.1999р. Шевченківським РВ УМВС України в Запорізькій області) ухиляється від виконання зобов»язань, покладених на боржника, керівником якого він являється, рішенням Запорізького окружного адміністративного суду №2а-1532/10/0870, що полягає у наступному.

19.03.2014 року відповідно до ст..25 ЗУ «Про виконавче провадження» винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, копії якої із супровідними листами направлені сторонам виконавчого провадження 20.03.2014 року за вих. № 3534. Постановою про відкриття виконавчого провадження боржнику встановлено строк для самостійного виконання рішення до 25.03.2014р.

Однак, боржником у строк, наданий для самостійного виконання, рішення не виконано.

Відповідно до вимог ст. 27 Закону розпочато примусове виконання рішення.

Державним виконавцем було вжито наступні заходи примусового виконання рішення, що підтверджують повноту вчинення виконавчих дій, а саме: в повному обсязі перевірено майновий стан та наявність боржника за місцем його реєстрації.

За боржником зареєстровано зернозбиральний комбайн, місцезнаходження якого не відомо. Іншого майна, зареєстрованого за боржником в результаті виконання не виявлено, за місцем реєстрації боржник відсутній.

Відповідно до ч.6 ст.12 Закону боржник зобов»язаний:

- утримуватись від вчинення дій, які унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення;

- надавати у строк, встановлений державним виконавцем, достовірні відомості про свої доходи та майно, у тому числі про майно, яким він володіє спільно з іншими обставинами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах;

- своєчасно з»являтись за викликом державного виконавця;

- письмово повідомляти державному виконавцю про майно, що перебуває в заставі або в інших особі, а також про кошти та майно, належні боржникові від інших осіб.

Враховуючи викладене, протягом двох місяців рішення суду не виконано, не дивлячись на те, що державним виконавцем вжито усіх, передбачених чинним законодавством заходів примусового виконання рішень, боржник ухиляється від виконання зобов»язань, покладених на нього рішенням.

Відповідно до частини 1 ст.11 Закону державний виконавець зобов»язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Пунктом 18 ч.3 ст.11 Закону передбачено,що державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов»язань, покладених на нього рішенням, звертатись до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов»язань за рішенням.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України в в»їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок розв»язання спорів у цій сфері регулює Закон України «Про порядок виїзду з України та в»їзду в Україну громадянам України». Положеннями ст.6 цього Закону встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта або громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, у випадках,якщо діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов»язання- до виконання зобов»язань або розв»язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов»язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України. Або він ухиляється від виконання зобов»язань, покладених на нього рішенням,- до виконання зобов»язань.

Ст.377-1 ЦПК України встановлено, що питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів(посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби. Суд негайно розглядає подання без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.

В судове засідання державний виконавець ВДВС Оріхівського РУЮ не з"явилася, по невідомим суду причинам.

Суд, розглянувши матеріали справи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується подання, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення по суті, проаналізувавши законодавство, дійшов до переконання про наявність підстав для відмови в задоволенні подання з наступних підстав.

Згідно зі ст. 11 Закону України „Про виконавче провадження " державний виконавець здійснює необхідні заходи щодо своєчасного і повного виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України в в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок розв'язання спорів у цій сфері регулює Закон України „Про порядок виїзду з України та в'їзд в Україну громадян України". Положеннями ст. 6 цього Закону встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта або громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, у випадках, якщо діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов'язання - до виконання зобов'язань або розв'язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов'язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, або він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов'язань.

На підставі ст.377-1 ЦПК України питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби. Суд негайно розглядає подання, зазначене в частині першій цієї статті, без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.

Так, в провадженні відділу державної виконавчої служби Оріхівського районного управління юстиції Запорізької області перебуває виконавче провадження ВП № 42552841 (460/7) від 18.03.2014 р. з примусового виконання виконавчого листа Запорізького окружного адміністративного суду від 16.07.2012 № 2а-1532/10/0870 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОХАРЧПАК» (код ЄДРПОУ:33459011, юридична адреса: Оріхівський район, с. Кірово вул.Радянська 33-А) податкового боргу на загальну суму 1360,07 грн. (а.с.7).

Заява заступника начальника - начальника Оріхівського відділення Пологівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області про відкриття виконавчого провадження надійшла до відділу 17 березня 2014 року. (а.с.6).

Державним виконавцем ВДВС Оріхівського РУЮ Довгушко Ю.В. у відповідності до вимог Закону України "Про виконавче провадження" 19.03.2014 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження (а.с.8), яка із супровідним листом направлена сторонам виконавчого провадження 20.03.2014 року за вих. №3534.(а.с.9).

Відповідно до п.2 ст. 25 Закону України "Про виконавче провадження" боржнику надано строк для самостійного (добровільного) виконання рішення до 25.03.2014 року.

Однак, боржником у строк, наданий для самостійного виконання рішення не виконано.

Відповідно до ст.27 Закону України "Про виконавче провадження" державним виконавцем розпочато примусове виконання рішення.

Керівником боржника відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних особі та фізичних осіб-підприємців є ОСОБА_2.(а.с.13)

Так, згідно відповіді на запит Управління Державної автомобільної інспекції від 13 березня 2014 року повідомлено, що особовий склад ДАІ в Запорізькій області орієнтовано на розшук та затримання комбайна "MASSEY FERGUSON" д.н. НОМЕР_2, що належить ТОВ "АГРОХАРЧПАК". (а.с.10).

З Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №51780707 вбачається, що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомості про речове право на нерухоме майно за ТОВ "АГРОХАРЧПАК" відсутні. (а.с.11).

З Інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно в порядку доступу державних виконавців №51781160, вбачається, що за вказаними параметрами запиту у Реєстрі прав власності на нерухоме майно відомості про наявність у ТОВ "АГРОХАРЧПАК" право власності на нерухоме майно відсутні.(а.с.12).

На підставі відповіді №1003038748 від 27.03.2014 року на запит №3994886 від 26.03.2014 року Державна податкова служба України повідомила номер рахунку, відкритого в банку юридичною особою. (а.с.15).

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України по Запорізькій області, наданого Головним управлінням статистики у Запорізькій області, ТОВ "АГРОХАРЧПАК" фінансову звітність органам державної статистики не надавало. (а.с.16).

У відповідності до відповіді на запит відділ Держземагенства повідомляє про відсутність у ТОВ "АГРОХАРЧПАК" на правах власності земельних ділянок у Оріхівському районі. (а.с.19).

15 квітня 2014 року Управління Державної автомобільної інспекції на вих. ВДВС Оріхівського РУЮ від 26.03.2014 року повідомляє, що згідно комп"ютерної бази даних центру надання послуг, пов"язаних з використанням автотранспортних засобів, з обслуговування м.Токмак, Токмацького, Чернігівського та Оріхівського районів ДАІ ГУМВС України в Запорізькій області станом на 29.03.2014 року за ТОВ "АГРОХАРЧПАК" на території Запорізької області транспортні засоби не зареєстровані. (а.с.20).

Листом начальника Оріхівського відділення Пологівської ОДПІ ГУ Міндоходів Запорізької області№92/9/15-012 передбачено, що підприємство ТОВ "АГРОХАРЧПАК" перебуває на обліку як платник податку на прибуток, податкова звітність за податковий період 2013 року підприємством не подана. (а.с.22).

Відповідно до ч.6 ст.12 Закону України "Про виконавче провадження" боржник зобов"язаний:

- утримуватися від вчинення дій, які унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення;

- надати у строк, встановлений державним виконавцем, достовірні відмості про свої доходи та майно, у тому числі про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах;

- своєчасно з"явитися за викликом державного виконавця;

- письмово повідомити державному виконавцю про майно, що перебуває в заставі або в інших осіб, також про кошти та майно, належні боржникові від інших осіб.

Статтею 33 Конституції України передбачено, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Відповідно до ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадку, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи) - до виконання зобов'язань.

Згідно п.18 ч.3 ст.11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України - до виконання зобов'язань за рішенням.

За змістом наведених вище норм чинного законодавства, тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України є винятковим заходом обмеження особистої свободи фізичної особи, який застосовується лише при наявності достатніх підстав вважати, що така особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на неї відповідним судовим рішенням та його намір вибути за межі України з метою невиконання цього рішення.

В поданні державного виконавця вказано, що з метою забезпечення виконання рішення необхідно тимчасово обмежити боржника у праві виїзду (в'їзду) за межі України, разом з тим не встановлено які саме дії директора ТОВ "АГРОХАРЧПАК" ОСОБА_2 свідчать про ухилення від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням суду, не надано доказів того, що ОСОБА_2 має намір вибути за межі України з метою невиконання рішення. Доказів ухилення боржника від виконання зобов'язань державним виконавцем не надано.

В справі також немає жодних доказів на підтвердження того, що ВДВС вжило передбачених Законом України «Про виконавче провадження» заходів для виконання зобов'язання боржником, тобто директором ТОВ "АГРОХАРЧПАК" ОСОБА_2, саме по собі знаходження в провадженні виконавчої служби виконавчого документу не може бути підставою для обмеження боржника у виїзді за межі України.

Крім того, в матеріалах подання відсутні будь-які дані, які б підтверджували факт ухилення боржника , а саме ОСОБА_2 від виконання зазначених зобов'язань, наявність боргу ще не свідчить про свідоме ухилення боржника від сплати заборгованості, не надані підтвердження про обізнаність боржника про відкриття виконавчого провадження, а отже й про отримання боржником постанови про відкриття виконавчого провадження і, відповідно,ознайомлення з її змістом, також про забезпечення виклику боржника до ВДВС.

Керуючись ст.33 Конституції України, ст.ст. 6, 12 Закону України "Про порядок виїзду з України та в'їзд в Україну громадян України", ст. 377-1 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

В задоволенні подання головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби Оріхівського районного управління юстиції Запорізької області Мякішевої Аліни Володимирівни про тимчасове обмеження особи (керівника боржника - юридичної особи) ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов'язань - відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку в 5-денний строк з дня проголошення ухвали.

Суддя: О.В.Плечищева

СудОріхівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення27.05.2014
Оприлюднено13.06.2014
Номер документу39139857
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —323/1854/14-ц

Ухвала від 27.05.2014

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні