Постанова
від 10.06.2014 по справі 813/3755/14
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2014 року № 813/3755/14

Львівський окружний адміністративний суд,

у складі:

головуючого-судді Кухар Н.А.

секретар судового засідання Жовковська Ю.М.

за участю представників позивача Барбари-Дацко В.М., Бігун Х.Р.

розглянувши у відкритому судовому з асіданні у місті Львові справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області до Акціонерного товариства закритого типу «Райсількомунгосп» про стягнення боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області звернулось до суду з адміністративним позовом про стягнення з Державного підприємства Акціонерного товариства закритого типу «Райсількомунгосп» заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач - Акціонерне товариство закритого типу «Райсількомунгосп» є страхувальником відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідно вимог Закону України "Про пенсійне забезпечення" відповідач відшкодовує витрати Пенсійного фонду України на доставку і виплату пенсій, які призначені його працівникам на пільгових умовах за списком №2. Відповідач не сплатив позивачу вказані витрати за квітень 2014 року у розмірі 1033,09 грн.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали та просили задовольнити.

Відповідач явки повноважного представника в судове засідання не забезпечив. Суд вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів. Відповідачем неодноразово подавалось клопотання про відкладення справи з причин відсутності директора, юриста, проте без їх підтвердження. Відповідач недобросовісно користується належними йому правами, затягує розгляд справи, а тому суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши думку представників позивача, розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд, даючи правову оцінку спірним правовідносинам, виходив з наступного.

Заборгованість Акціонерного товариства закритого типу «Райсількомунгосп» по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком №2 до стягнення становить 1033,09 грн., що підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів „б-з" ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" за квітень 2014 року.

Абзацом 4, п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами вищевказаного Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

На виконання вимог пункту 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 за №64/8663 орган ПФУ надсилає підприємству до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій розмір сум до відшкодування на поточний рік. який визначається відділами доходів щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону. В разі зміни розміру пенсії або настання обставин, що впливають на суму відшкодування органи ПФУ повідомляють про це підприємство в місячний термін з моменту виникнення цих обставин Управлінням ПФУ в Яворівському районі до Акціонерного товариства закритого типу «Райсількомунгосп» був направлений Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за квітень 2014 року на суму 1033,09 грн.

Отже, наведене свідчить про право позивача на відшкодування понесених ним витрат, зокрема на доставку пільгових пенсій.

Згідно направлених позивачем відповідачу розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пп. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" працівникам підприємства за квітень 2014 року на суму 1033,09 грн. Докази направлення розрахунків наявні в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач не представив суду будь-яких доказів у спростування позовних вимог, внаслідок чого суд приходить до висновку, що позов є підставний і обґрунтований, а тому підлягає до задоволення.

Щодо судових витрат, то у відповідності до вимог ст.94 КАС України, зокрема, частин 2 та 4, судові витрати у формі судового збору, з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст.ст. 7-14, 69-71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Стягнути з Акціонерного товариства закритого типу "Райсількомунгосп" (місцезнаходження: 81000, Львівська область, Яворівський район, м. Яворів, вул. С.Стрільців, буд. 11, ідентифікаційний код 05444339) на користь Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області (місцезнаходження: 81054, Львівська область, Яворівський район, м. Новояворівськ, вул. С.Стрільців, 16, ідентифікаційний код 20847230) 1033 (одна тисяча тридцять три) грн. 09 коп. заборгованості по сплаті витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова не набрала законної сили.

Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Головуючий Кухар Н.А.

Повний текст постанови виготовлено 11 червня 2014 року.

Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено16.06.2014
Номер документу39145804
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/3755/14

Постанова від 10.06.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кухар Наталія Андріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні