Постанова
від 29.05.2014 по справі 809/952/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" травня 2014 р. Справа № 809/952/14

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Біньковської Н.В.

при секретарі судового засідання Хоми О.В.

за участю:

представника позивача - Раковецької Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до закритого акціонерного товариства "Прут" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Прикарпатське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулося до суду з адміністративним позовом до ЗАТ "Прут" про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ЗАТ "Прут", будучи емітентом, протягом двох років поспіль не подає до позивача інформації, передбаченої законом, що у відповідності до статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" є підставою для припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю, з підстав наведених у позовні заяві. Позов просила задовольнити та припинити юридичну особу - ЗАТ "Прут".

Представник відповідача в судове засідання не з'явився без поважних причин та без повідомлення ним про причини неприбуття, хоча згідно частини 4 статті 33, частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач був повідомлений належним чином про дату, час та місце судового розгляду.

За таких обставин, враховуючи положення частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглянув справу за відсутності відповідача.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши подані докази, прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 25.06.1997 року ЗАТ "Прут" зареєстроване як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.19-20) та у відповідності до частини 2 статті 2 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" є емітентом, яким було проведено емісію простих іменних акцій.

За приписами частини 5 статті 78 Закону України "Про акціонерні товариства" акціонерне товариство зобов'язане розкривати інформацію відповідно до законів України.

Згідно частини 1 статті 39 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" розкриття інформації на фондовому ринку здійснюється емітентами цінних паперів шляхом:

- розміщення її в загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- подання її до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Емітенти цінних паперів зобов'язані розкривати інформацію відповідно до вимог, в обсязі та строки, встановлені цим Законом та нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Таким чином, статтею 39 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" визначено обов'язок емітента розкривати інформацію на фондовому ринку.

Згідно частини 1 статті 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на фондовому ринку, в тому числі шляхом подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

У відповідності до частини 2 статті 40 даного Закону звітним періодом для складання річної інформації про емітента є календарний рік.

За приписами частини 4 статті 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

- розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- розміщення на власному веб-сайті.

Рішенням за № 1591 від 19.12.2006 року Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку затверджено Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, яке регулює склад, порядок і строки розкриття на фондовому ринку регулярної, особливої інформації та інформації про іпотечні цінні папери, сертифікати фонду операцій з нерухомістю та інформації в повідомленні про проведення загальних зборів емітентами цінних паперів та подання її до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно пункту 1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів розкриття річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні, розміщення на сторінці в мережі Інтернет та подання до Комісії.

Розкриття річної інформації здійснюється у такі строки:

- розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

- опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

- подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Таким чином, суд прийшов до переконання, що ЗАТ "Прут" як учасник фондового ринку, а саме емітент цінних паперів зобов'язаний розкривати Інформацію на фондовому ринку в порядку і строках, визначених законодавством.

Судом встановлено, що в порушення вимог статті 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" та пункту 1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, відповідачем не опубліковано регулярну річну інформацію в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної (Національної) комісії з цінних паперів та фондового ринку, не подано регулярну річну інформацію до територіального органу Комісії та не розміщено регулярну річну інформацію в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної (Національної) комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів за період 2011-2012 року, у зв'язку з чим ЗАТ "Прут" було притягнуто до відповідальності у відповідності до статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" шляхом накладення санкцій у вигляді штрафу за 2011 рік - у розмірі ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян або 1700,00 грн. за кожен факт вчинення зазначених правопорушень на загальну суму 5100,00 грн. та за 2012 рік - у розмірі одна тисяча неоподаткованих мінімумів доходів громадян або 17000,00 грн. за кожен факт вчинення зазначених правопорушень на загальну суму 51000,00 грн., що підтверджується постановами про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів за № 517-ПР-1-Е від 09.11.2012 року (а.с.11), за № 518-ПР-1-Е від 09.11.2012 року (а.с.12), за № 519-ПР-1-Е від 09.11.2012 року (а.с.13), за № 384-ПР-1-Е від 30.10.2013 року (а.с.15), за № 385-ПР-1-Е від 30.10.2013 року (а.с.16), за № 386-ПР-1-Е від 30.10.2013 року (а.с.18).

Прикарпатським територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку направлялися відповідачу вищезазначені постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів рекомендованою кореспонденцією, що підтверджується реєстрами відправлень та фіскальними чеками від 22.11.2012 року за № 0675, від 05.11.2013 року за № 2050 (а.с.14, 17), однак були повернуті на адресу позивача з відміткою поштового зв'язку "за зазначеною адресою не знаходиться" та "фірма не існує", копія конвертів яких містяться в матеріалах справи (а.с.73, 75).

Постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів за № 517-ПР-1-Е від 09.11.2012 року, за № 518-ПР-1-Е від 09.11.2012 року, за № 519-ПР-1-Е від 09.11.2012 року, за № 384-ПР-1-Е від 30.10.2013 року, за № 385-ПР-1-Е від 30.10.2013 року, за № 386-ПР-1-Е від 30.10.2013 року у передбаченому законодавством порядку ЗАТ "Прут" не оскаржувалися.

За приписами статті 6 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звертається до суду з позовами (заявами) у зв'язку з порушенням законодавства України про цінні папери.

Згідно пункту 31-1 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право звертатися до суду з позовом (заявою) про припинення акціонерного товариства, зокрема, внаслідок неподання акціонерним товариством протягом двох років поспіль Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації, передбаченої законом.

Частиною 1 статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" встановлено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Частиною 2 статті 38 даного Закону передбачено, що підставами для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання акціонерним товариством протягом двох років поспіль Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації, передбаченої законом.

Згідно частини 2 статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Таким чином, суд приходить до висновку, що неподання протягом двох років поспіль Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації, передбаченої законом ЗАТ "Прут" вчинено всупереч статті 78 Закону України "Про акціонерні товариства", статтей 39, 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" та пункту 1 глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів і у відповідності до абзацу 8 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" є підставою для припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - закрите акціонерне товариство "Прут" (ідентифікаційний код 02126679, 78500, Івано-Франківська область, місто Яремче, вулиця Лугівська, будинок 18).

Згідно частини 1 статті 38 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" копію постанови направити державному реєстратору Реєстраційної служби Яремчанського міського управління юстиції в Івано-Франківській області (78500, Івано-Франківська область, місто Яремче, вулиця Свободи, будинок 264, корпус А).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Біньковська Н.В.

Постанова складена в повному обсязі 03.06.2014 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39166565
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/952/14

Постанова від 29.05.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 07.05.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 01.04.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Постанова від 29.05.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 11.04.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні