Ухвала
від 23.05.2014 по справі 520/4956/14-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/4956/14-ц

Провадження № 2-о/520/190/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.05.2014 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Калініченко Л.В.

при секретарі Голобородової В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи Відділ Держземагенства у Білгород-Дністровському районі Одеської області, Біляївської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:|в,біля| |

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просить встановити факт того, що в плані земельної ділянки, який є невід'ємною частиною договору оренди земельної ділянки від 20 вересня 2004 року, укладеного між Білгород-Дністровською районною адміністрацією Одеської області та Біляївською районною організацією Українського товариства мисливців і рибалок, про що вчинено запис у Державному реєстрі земель від 20 вересня 2004 року № 259, на виконання розпорядження Білгород-Дністровської районної адміністрації Одеської області від 3 листопада 2003 року № 1496/2003 допущена технічна помилка, а саме: слід вважати вірними лінійні проміри поворотних точок зовнішніх меж земельної ділянки, конфігурації земельної ділянки та її площі, що відображені на кадастровому плані технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди Біляївської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок для розміщення Єгерського пункту «Хатки» за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, 47-й км. траси Одеса-Ізмаїл, яка виконана СПД ОСОБА_2, Ліцензія Державного агентства земельних ресурсів України Серія НОМЕР_1 від 18 жовтня 2012 року.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, надав до суду заяву в якій свої вимоги підтримав, просив їх задовольнити і розглянути справу у його відсутності.

Представник заінтересованої особи Відділ Держземагентства у Білгород-Дністровському районі Одеської області до судового засідання не з'явився, належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не сповістив.

Представник заінтересованої особи Біляївської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок у судове засідання не з'явився, голова організації направив на адресу суду заяву в якій просив слухати справу за його відсутності, проти задоволення вимог ОСОБА_1 не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

У судовому засіданні встановлено, заявник ОСОБА_1 є членом Біляївської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок.

Відповідно до розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 3 листопада 2003 року за наслідками розгляду технічної документації про надання земельної ділянки Біляївській районній організації Українського товариства мисливців і рибалок у довгострокове користування на умовах оренди строком на 49 років земельної ділянки, розташованої на території Білгород-Дністровського району під розміщення Єгерського пункту «Хатки», розроблений Українським державним інститутом проектування садів та виноградників та керуючись статтями 17, 93, 124 Земельного Кодексу України, п. 12 Перехідних положень Земельного Кодексу України та на підставі ст.ст. 6, 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

- затверджена технічна документація земельної ділянки, розташованої на території Білгород-Дністровського району, загальною площею 2,1580 га, в тому числі 0,7943 га забудовані землі у довгострокове користування на умовах оренди строком на 49 років під розміщення Єгерського пункту «Хатки», розроблена Українським державним інститутом проектування садів та виноградників;

- надано Біляївській районній організації Українського товариства мисливців та рибалок земельну ділянку водного фонду загальною площею 2,1580 га, в тому числі 0,7943 га забудовані землі, розташованої поза межами населеного пункту на території Білгород-дністровського району (47-й км автодороги Одеса - Рені) у довгострокове користування на умовах оренди строком на 49 років під розміщення Єгерського пункту «Хатки» із зарахуванням орендної плати у розмірі 30 грн. за 1 га на рахунок Удобненської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, згідно договору орендної плати земельної ділянки та розрахунку орендної плати земельної ділянки.

20 вересня 2004 року між Білгород-Дністровською районною адміністрацією Одеської області та Біляївською районною організацією Українського товариства мисливців та рибалок укладено відповідний договір оренди вказаної земельної ділянки.

Згідно з розпорядженням Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 17 грудня 2013 року за номером 704/А-2013 за результатами розгляду клопотання голови Біляївської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Білика Олександра Никифоровича від 21 листопада 2013 року про надання згоди на передачу в суборенду членам Біляївської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок земельної ділянки орієнтовною площею 0,03 га кожному, яка розташована на території Білгород-Дністровського району, Одеської області, 47 км. траси Одеса-Ізмаїл , за межами населеного пункту, для розміщення Єгерського пункту «Хатки» вирішено:

- надати згоду Біляївській районній організації Українського товариства мисливців і рибалок на розробку технічної документації із землеустрою для передачі в суборенду членам Біляївської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок частин земельної ділянки згідно технічної документації, розташованої на території Білгород-Дністровського району, Одеської області, 47 км. траси Одеса-Ізмаїл, за межами населеного пункту, для розміщення Єгерського пункту «Хатки», без зміни цільового призначення на строк, що не перевищує строк дії основного договору.

Кадастровий номер земельної ділянки - 5120887400:01:005:0001, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 204657851208;

- рекомендувати Біляївській районній організації Українського товариства

мисливців і рибалок вчинити відповідні дії стосовно земельної ділянки зазначеної в п. 1

цього розпорядження, а саме: замовити розроблення відповідної технічної документації із землеустрою на земельну ділянку, яка розташована на території Білгород-Дністровського району, Одеської області, 47 км. траси Одсса-Ізмаїл, за межами населеного пункту, для розміщення Єгерського пункту «Хатки»; та здійснити заходи щодо проведення державної реєстрації договорів суборенди частин земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди згідно чинного законодавства та умов договору оренди земельної ділянки від 20 вересня 2004 року, зареєстрованого у «Центрі державного земельного кадастру» Одеська регіональна філія від 20 вересня 2004 року № 259;

- доручити Біляївській районній організації Українського товариства

мисливців і рибалок (код 20989059) провести державну реєстрацію договору оренди

земельної ділянки щодо реєстрації речових прав не нерухоме майно від 20 вересня 2004

року зареєстрованого у «Центрі державного земельного кадастру» Одеська регіональна

філія від 20 вересня 2004 року № 259.

Для внесення даних по земельній ділянці до Державного земельного кадастру, згідно із Закону України «Про Державний земельний кадастр» та Постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок ведення державного земельного кадастру» №1054 Біляївська районна організація Українського товариства мисливців і рибалок звернулося до СПД ОСОБА_2 (ліцензія на проведення робіт із землеустрою серія НОМЕР_1) з клопотанням на виконання робіт по виготовленню технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди Біляївської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок для розміщення Єгерського пункту «Хатки» за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, 47-й км. траси Одеса-Ізмаїл.

Станом на теперішній час при зверненні до Відділу Держземагенства у Білгород-Дністровському районі Одеської області Головного управління дердземагенства в Одеській області з заявою про надання відомостей на земельну ділянку було повідомлено, що на плані земельної ділянки, що є невід'ємною частиною договору, чітко зазначені лінійні проміри поворотних точок зовнішніх меж земельної ділянки, конфігурації земельної ділянки та її площі, але ці дані частково не відповідають даним, які відображені на кадастровому плані земельної ділянки, що додається до даної технічної документації із землеустрою.

Таким чином, у результаті такої невідповідності заявник не має можливості укласти відповідний договір суборенди земельної ділянки, право на яке йому надано розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області.

Стаття 234 ЦПК України встановлює, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 234 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 2 ст. 256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державний земельний кадастр» Державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами. Кадастровий номер земельної ділянки - індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суд України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення факту, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним. За наявності зазначених умов, суд може встановити й інші факти, що мають ч значення, наприклад фактів володіння будівлею на праві приватної власності.

Рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Встановлення вказаного факту необхідно заявнику для належного оформлення договору оренди земельної ділянки. Встановлення цього факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право, заявник не має іншої можливості внести зміни про земельну ділянку із зазначенням вірних лінійних промірів між поворотними точками зовнішніх меж земельної ділянки, тобто документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; згідно із законом такий факт породжує юридичні наслідки, тобто від нього залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Нарешті, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення цього факту.

При викладених обставинах, заява про встановлення факту, що має юридичне значення, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 209, 212 - 215, 234, 256 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт того, що в плані земельної ділянки, який є невід'ємною частиною договору оренди земельної ділянки від 20 вересня 2004 року, укладеного між Білгород-Дністровською районною адміністрацією Одеської області та Біляївською районною організацією Українського товариства мисливців і рибалок та вчинено запис у Державному реєстрі земель від 20 вересня 2004 року № 259, на виконання розпорядження Білгород-Дністровської районної адміністрації Одеської області від 3 листопада 2003 року № 1496/2003 допущена технічна помилка, а саме: слід вважати вірними лінійні проміри поворотних точок зовнішніх меж земельної ділянки, конфігурації земельної ділянки та її площі, що відображені на кадастровому плані технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди Біляївської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок для розміщення Єгерського пункту «Хатки» за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, 47-й км. траси Одеса-Ізмаїл, яка виконана СПД ОСОБА_2, Ліцензія Державного агентства земельних ресурсів України Серія НОМЕР_1 від 18 жовтня 2012 року.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи, які не приймали участь під час проголошення рішення суду протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя Калініченко Л. В.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення23.05.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39167883
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/4956/14-ц

Ухвала від 23.05.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 29.04.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні