Постанова
від 29.05.2014 по справі 812/3119/14
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.2.2

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

29 травня 2014 рокуЛуганськСправа № 812/3119/14

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Солоніченко О. В.,

при секретарі: Калашнікові Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Рубіжанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька металургійна компанія» про накладення арешту на кошти, що знаходяться на розрахункових рахунках у банках, -

ВСТАНОВИВ:

05 травня 2014 року Рубіжанська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Луганській області звернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька металургійна компанія» про накладення арешту на кошти, що знаходяться на розрахункових рахунках у банках, в якому зазначила, що відповідачем станом на 17.03.2014 не сплачено до бюджету суму податкового з орендної плати з юридичних осіб у розмірі 112010,84 грн. Оскільки добровільно відповідачем борг не сплачено, позивач просив накласти арешт на кошти відповідача, що знаходяться на розрахункових рахунках у банках.

Представник позивача у судове засідання не прибув. Про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлявся належним чином. Надав суду заяву в якій позовні вимоги підтримав та просив розглянути справу за його відсутністю.

Представник відповідача у судове засідання не прибув. Про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлявся належним чином. Причини неприбуття суду не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Запорізька металургійна компанія» (код ЄДРПОУ 32419774) є юридичною особою, внесено до ЄДРПОУ та перебуває на податковому обліку в Рубіжанській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області, як платник податків за не основним місцем обліку.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 22.04.2013 по справі № 812/3101/13-а за адміністративним позовом Рубіжанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька металургійна компанія» стягнуто кошти за податковим боргом з Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька металургійна компанія» у розмірі 112101,54 грн., звернувши стягнення з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих цього платника податків.

Станом на 17.03.2014 відповідач має податковий борг з орендної плати з юридичних осіб, а саме з нарахованої податковим органом пені у розмірі 112010,84 грн., що серед іншого, підтверджуються обліковою карткою платника та розрахунком податкового боргу.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 38.1 ст. 38 Податкового кодексу України, виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Згідно з п. 54.1 ст. 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до п. 49.16 ст. 49 Податкового кодексу України, незалежно від наявності відмови у прийнятті податкової декларації платник податків зобов'язаний погасити податкове зобов'язання, самостійно визначене ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених цим Кодексом

Згідно з п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше, ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податків податкової вимоги.

Виходячи з вказаних вимог закону, з метою стягнення податкового боргу Рубіжанською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління Міндоходів у Луганській області було направлено відповідачу першу податкову вимогу № 1/49 від 03.03.2009 та другу податкову вимогу № 2/64 від 02.04.2009, які були отримані відповідачем 03.03.2009 та 30.04.2009 відповідно.

Згідно п. 95.1 ст. 95 Податкового Кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

05 травня 2009 року Рубіжанською об'єднаною державною податковою інспекцією прийнято рішення № 7 про стягнення коштів та продаж інших активів ТОВ «Запорізька металургійна компанія» в рахунок погашення податкового боргу.

Відповідно п.п. 20.1.33 п. 20.1 ст. 20 ПКУ до прав органів контролюючого органу, зокрема входить право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

З матеріалів справи вбачається, що:

- відповідно до довідки Управління Держземагентства у м. Сєвєродонецьку Луганської області від 26.02.2014 № 1005-с станом на 01.01.2014 за ТОВ «Запорізька металургійна компанія» земельні ділянки не обліковуються;

- відповідно до довідки Державної інспекції сільського господарства в Луганській області від 27.02.2014 № 2 за ТОВ «Запорізька металургійна компанія» спецтехніки не зареєстровано;

- відповідно до довідки центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Рубіжне ГУМВС України у Луганській області від 25.02.2014 № 11/892-12-127 за ТОВ «Запорізька металургійна компанія» автотранспортних засобів не зареєстровано.

Відтак, на думку суду, позивачем доведена відсутність за ТОВ «Запорізька металургійна компанія» майна, яке може бути джерелом погашення податкового боргу.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючому органу, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення контролюючого органу підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою контролюючого органу. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Таким чином, оскільки сума податкового боргу до цього часу відповідачем не сплачена та у зв'язку з відсутністю у відповідача майна за рахунок реалізації якого можливо здійснити погашення усієї суми податкового боргу, суд вважає за необхідне накласти арешт на кошти, що знаходяться на розрахункових рахунках у банках відповідача в межах не погашеної суми податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб у розмірі 112010,84 грн., який підлягає стягненню за постановою Луганського окружного адміністративного суду від 22.04.2013 по справі 812/3101/13-а.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись ст. ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов Рубіжанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька металургійна компанія» задовольнити.

Накласти арешт на кошти та інші цінності, що знаходяться на розрахункових рахунках у банках обслуговуючих Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька металургійна компанія» (код ЄДРПОУ 32419774) в межах податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб, а саме пені у сумі 112010,84 грн. (сто двонадцять тисяч десять грн. 84 коп.), який підлягає стягненню за постановою Луганського окружного адміністративного суду від 22.04.2013 по справі 812/3101/13-а.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів після її проголошення а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанову в повному обсязі складено 03 червня 2014 року.

Суддя О.В. Солоніченко

Дата ухвалення рішення29.05.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39168172
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/3119/14

Постанова від 29.05.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Солоніченко

Ухвала від 08.05.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Солоніченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні