Постанова
від 10.06.2014 по справі 816/1904/14
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2014 року м. ПолтаваСправа № 816/1904/14

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Костенко Г.В.,

при секретарі судового засідання - Лайко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м.Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗТК Украгроімпекс" про стягнення коштів з рахунків за податковим боргом, -

В С Т А Н О В И В:

14 травня 2014 року позивач Державна податкова інспекція у м.Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області (далі - ДПІ у м.Полтаві) звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариство з обмеженою відповідальністю "ЗТК Украгроімпекс" (далі - ТОВ "ЗТК Украгроімпекс", відповідач про стягнення коштів з рахунків за податковим боргом в розмірі 5820,33 грн

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на несплату відповідачем в строки, визначені податковим законодавством, узгодженої суми грошового зобов'язання у загальному розмірі 5820,33 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи без участі представника.

Відповідач явку свого уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, не зважаючи на те, що судом повідомлявся належним чином про дату, час і місце судового засідання за адресою: 36039, м.Полтава, вул.Фрунзе, 6, яка внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Однак, поштове відправлення повернулось на адресу суду з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання".

За таких обставин суд вважає за можливе провести розгляд справи за даної явки.

Розглянувши подані позивачем документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ "ЗТК Украгроімпекс" (код ЄДРПОУ 33804258) зареєстровано як платник податків та перебуває на обліку в ДПІ у м.Полтаві згідно довідки про взяття на облік платника податків від 12.03.2011 року №67532. /а.с.7/.

Відповідно до пункту 49.2 статті 49 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно з пунктом 49.18 статті 49 Податкового кодексу України податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що відповідачем подано до ДПІ у м. Полтаві податкові декларації з ПДВ, в яких самостійно обчислено суми податкових зобов'язань, а саме:

- №9081898549 від 19.12.2013 року на суму 442,00 грн; /а.с.16-17/.

- №9088503977 від 21.01.2014 року на суму 1433,00 грн. /а.с.18-19/.

04 жовтня 2013 року позивачем подано до ДПІ у м. Полтаві уточнюючий розрахунок на суму 9389,00 грн. /а.с.14-15/.

Станом на момент подання позову до суду за податковою декларацією №9081898549 від 19.12.2013 року рахується заборгованість у розмірі 442,00 грн., за податковою декларацією №9088503977 від 21.01.2014 року заборгованість у розмірі 1433,00 грн., за уточнюючим розрахунком рахується заборгованість у розмірі 3906,37 грн.

Проте, у строки, встановлені пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, грошові зобов'язання з ПДВ, самостійно задекларовані у поданих податкових деклараціях, відповідачем в добровільному порядку в повному обсязі не сплачені.

З огляду на викладене, станом на момент звернення ДПІ у м. Полтаві до суду з даним адміністративним позовом загальна сума узгодженого податкового зобов'язання складає 5781,37 грн.

Згідно з підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Відповідно до пункту 1.3 Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 17.12.2010 №953, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.12.2010 №1350/18645, пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки.

Згідно підпункту 2.1.1 пункту 2.1 вказаної вище Інструкції пеня нараховується після закінчення встановлених Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу. Нарахування пені розпочинається: - при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного Кодексом; - при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно з Кодексом.

Пунктом 2.2 Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби встановлено, що нарахування пені, визначеної підпунктом 2.1.1 пункту 2.1 цього розділу, здійснюється у день фактичного погашення податкового боргу (частини податкового боргу).

Згідно підпункту 2.3.1 пункту 2.3 вказаної Інструкції нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

Пунктом 2.6 Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби визначено, що пеня, визначена підпунктом 2.1.1 пункту 2.1 цього розділу, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

На підставі вказаних вище норм, податковим органом платнику податків було нараховано пеню по податку на додану вартість у розмірі 38,96 грн.

З огляду на викладене, станом на момент звернення ДПІ у м. Полтаві до суду з даним адміністративним позовом загальна сума узгодженого податкового зобов'язання по ПДВ складає 5820,33 грн.

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (пункт 59.1 статті 59 Податкового кодексу України).

Відповідно до вимог вказаної правової норми ДПІ у м. Полтаві сформовано податкову вимогу від 27.01.2014 року №14-15, яка направлена рекомендованим листом з повідомленням про вручення та повернулося з відміткою пошти "відсутність за місцезнаходженням". /а.с.6/.

Право податкових органів на звернення до суду з позовом про стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини передбачене підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України.

Згідно довідки позивача від 30.04.2014 року №8447/9/16-01-25-01-17 відповідач має відкриті розрахункові рахунки у відповідних банківських установах. /а.с.12/.

Згідно з частиною першою статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Як визначено частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач відзиву на позовну заяву та жодних заперечень проти позову чи доказів сплати боргу суду не надав.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у м.Полтаві Головного управління Міндоходів у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗТК Украгроімпекс" про стягнення коштів з рахунків за податковим боргом - задовольнити.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗТК Украгроімпекс" (код ЄДРПОУ 33804258, 36039, м. Полтава, вул.Фрунзе, 6, ) податковий борг з податку на додану вартість в розмірі 5820 (п'ять тисяч вісімсот двадцять) грн. 33 коп. на р/р 31117029700002, код бюджетної класифікації платежу 14010100, одержувач УДКС у м . Полтаві Полтавської області, ЗКПО 38019510, банк одержувача: ГУДКС України Полтавської області, МФО 831019.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним надісланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови складено 13 червня 2014 року.

Суддя Г.В. Костенко

Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39187534
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1904/14

Ухвала від 15.05.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Постанова від 10.06.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 15.05.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 15.05.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні