Рішення
від 10.06.2014 по справі 902/575/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10 червня 2014 р. Справа № 902/575/14

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробонус"

до : Товариства з обмеженою відповідальністю "Зелений клин"

про стягнення 361 563,71 грн.

Господарський суд Вінницької області у складі

Головуючого судді Говор Н.Д.

Cекретар судового засідання Мовчан Г.М.

Представники

позивача : Коломієць О. В. (довіреність № б/н від 22.04.14р.)

відповідача : не з'явився

ВСТАНОВИВ :

До Господарського суду Вінницької області подана позовна заява про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Зелений клин" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробонус" 361563,71 грн., в тому рахунку 184745,80 грн. основного боргу, 7677,95 грн. інфляційних втрат, 3367,58 грн. 3% річних, 132985,81 пені, 40763,16 грн. плати за користування товарним кредитом, 84139,41 грн. курсової різниці, 27574 грн. штрафу.

Відповідач у відзиві на позов № 37 від 04.06.2014р. просить суд залишити позов без розгляду з підстав невиконання позивачем вимог суду в частині підготовки та подачі до суду витребуваних матеріалів без поважних причин. Пояснень по суті позовних вимог не надав.

Відповідач повноважного представника у судове засідання не направив.

Ухвала про порушення провадження у справі від 30.04.2014р. та про відкладення розгляду справи від 20.05.2014р. направлені відповідачу рекомендованими листами на адресу, вказану в позовній заяві та у свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи, а саме - вул. Миру, 5, с. Рожнятівка, Томашпільський район, Вінницька область, 24212. Факт належного повідомлення відповідача підтверджується поштовим повідомленням (а.с. 87). Згідно ст. 64 ГПК України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином. Таким чином, суд вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про час і місце судового розгляду справи за його участю.

З огляду на подані в справу докази, суд приходить до висновку про те, що неявка представника відповідача в судове засідання не перешкоджає вирішенню спору у його відсутність. Спір відповідно положень ст. 75 ГПК України підлягає вирішенню за наявними в справі матеріалами.

Заслухавши пояснення представника позивача, повно, всебічно і об'єктивно дослідивши в сукупності надані в справу докази, надавши їм юридичну оцінку суд встановив наступне.

13.12.2012 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Агробонус" (в договорі "Постачальник") та Товариство з обмеженою відповідальністю "Зелений клин" (в договорі "Покупець") уклали Договір поставки № В3008 (далі Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору Постачальник зобов'язується поставити і передати у власність Покупця насіння та/або засоби захисту рослин та/або міндобрива та/або мікродобрива (іменоване надалі - Товар), а Покупець зобов'язується прийняти й оплатити Товар на умовах визначених даним Договором.

Відповідно до п. 1.2 Договору асортимент, ціна, строк оплати, одиниця виміру, кількість, вартість партії Товару визначається Сторонами в Специфікації (ях) до даного Договору або в видаткових накладних.

Відповідно до п. 4.1 Договору поставка Товару здійснюється у відповідності з замовленням Покупця, в якому зазначаються кількість та найменування Товару.

Відповідно до п. 5.1 Договору Покупець здійснює оплату за Товар в українських гривнях шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника згідно рахунку-фактури у порядку і строки, що визначені у Специфікації (ях), які є невід'ємною частиною цього Договору. В разі поставки Товару згідно видаткових накладних оплата Товару здійснюється на умовах повної попередньої оплати згідно рахунку-фактури Постачальника. Оплата згідно рахунку-фактури дійсна в межах терміну визначеному в рахунку-фактурі. В разі неоплати відповідного рахунку-фактури в вищевказаний строк, рахунок-фактура анулюється і Сторони погоджують інший асортимент, ціну, кількість того Товару при цьому у Постачальника не виникає жодного зобов'язання щодо поставки Товару, зазначеного в анульованому рахунку-фактурі.

Відповідно до п. 5.3 Договору на момент виставлення відповідного рахунку-фактури сума вартості Товару визначається Постачальником за курсом продажу долара США (євро) до гривні згідно даних Української міжбанківської валютної біржі (надалі - УМВБ)+ 1,0% до цього курсу.

Відповідно до п. 5.3.1 Договору в випадку, якщо курс продажу долара США (євро) за даними УМВБ+ 1,0% до цього курсу на дату оплати Товару є незмінним, або нижчим, ніж на дату виставлення рахунку-фактури Покупець здійснює оплату Товару в сумі, зазначеній в відповідному рахунку-фактурі.

Відповідно до п. 5.3.2 Договору в тому випадку, коли курс продажу долара США (євро) згідно даних УМВБ+ 1,0% до цього курсу на дату оплати Товару вищий, ніж курс долара США (євро) на день виставлення рахунку-фактури, для визначення суми, яка підлягає до сплати, Сторони використовують формулу:

С2=С1*К2/К1, де:

С2 - сума платежу в гривнях, що визначається на дату оплати Товару,

С1 - вартість Товару в гривнях відповідно до відповідного рахунку-фактури,

К1 - курс продажу долара США (євро) за даними УМВБ на дату виставлення рахунку-фактури + 1,0 % до цього курсу,

К2 - курс продажу долара США (євро) за даними УМВБ на дату оплати Товару + 1,0% до цього курсу.

Покупець зобов'язаний сплатити Постачальнику проіндексовану суму відповідного платежу згідно умов Договору.

Відповідно до п. 5.8 Договору в разі поставки Товару до його повної оплати Покупець зобов'язується сплатити відсотки за користування товарним кредитом у такому порядку:

В період до кінцевого строку оплати вартості Товару, зазначеної в відповідній Специфікації (ях) до Договору відсотки за користування товарним кредитом не нараховуються.

Початком нарахування відсотків за користування товарним кредитом вважається:

- наступний день за днем кінцевої дати сплати вартості Товару зазначеної в відповідній Специфікації (ях) до Договору або

- наступний день за днем поставки неоплаченого Покупцем Товару (в разі поставки на умовах попередньої оплати).

Плата за використання Товарного кредиту становить 0,1% від вартості поставленого та неоплаченого Товару за кожен календарний день користування, починаючи з дати, визначеної в п. 5.8.2 до дня оплати Товару в повному обсязі.

Відповідно до п. 7.4 Договору за порушення строку оплати, який вказано в відповідній (их) Специфікації (ях) до Договору та (або) п. 5.1, та (або) п. 5.3. та (або) п. 9.3. даного Договору, Покупець сплачує Постачальникові пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період за який стягується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення.

Відповідно до п. 7.5 Договору за порушення строку оплати, який вказано в відповідній (их) Специфікації (ях) до Договору та (або) п. 5.1, та (або) п. 5.3., та (або) п. 9.3. даного Договору більше ніж на 30 (тридцять) календарних днів, Покупець сплачує Постачальникові штраф в розмірі 20% від вартості несвоєчасно оплаченого Товару.

На виконання зобов'язань за договором поставки позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 322615,80 грн., що стверджується видатковими накладними № АбАБ0002148 від 13.12.2012р. на суму 275740 грн., № 1797 від 07.05.2013р. на суму 46875,80 грн. (а.с. 16, 38).

Відповідач свої зобов'язання по оплаті одержаного товару виконав частково в сумі 137870 грн., що стверджується банківською випискою по рахунку від 25.12.2012р. (а.с. 41).

Таким чином заборгованість відповідача перед позивачем станом на день прийняття рішення судом становить 184745,80 грн.

Згідно ст. 692 ЦК України за договором купівлі-продажу, положення якого застосовуються до договорів поставки згідно ч. 2 ст. 712 ЦК України одна сторона (продавець) зобов'язується передати у власність другій стороні (покупцеві) товар, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму після прийняття товару, якщо договором не встановлено інший строк оплати товару.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно зі статтею 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається , якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України , інших актів цивільного законодавства , а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог , що звичайно ставляться.

Позовні вимоги в частині стягнення боргу стверджуються договором поставки № В3008 від 13.12.2012 р., видатковими накладними № АбАБ0002148 від 13.12.2012р., № 1797 від 07.05.2013р., специфікаціями, банківською випискою по рахунку від 25.12.2012р., розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню в сумі 184745,80 грн. відповідно до ст.ст. 525, 526, 527, 712 Цивільного кодексу України.

Крім суми основного боргу позивач пред'явив до стягнення 7677,95 грн. інфляційних втрат за загальний період з жовтня 2013р. по березень 2014р., 3367,58 грн. 3% річних за загальний період з 07.05.2013р. по 22.04.2014р., 132985,81 пені за загальний період з 07.05.2013р. по 01.04.2014р., 40763,16 грн. плати за користування товарним кредитом за загальний період з 07.05.2013р. по 22.04.2014р., 84139,41 грн. курсової різниці, 27574 грн. штрафу.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України - неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання; штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з п.2 ст. 551 Цивільного кодексу України - якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до п. 7.4 Договору за порушення строку оплати, який вказано в відповідній (их) Специфікації (ях) до Договору та (або) п. 5.1, та (або) п. 5.3. та (або) п. 9.3. даного Договору, Покупець сплачує Постачальникові пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період за який стягується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення.

Відповідно до п. 7.5 Договору за порушення строку оплати, який вказано в відповідній (их) Специфікації (ях) до Договору та (або) п. 5.1, та (або) п. 5.3., та (або) п. 9.3. даного Договору більше ніж на 30 (тридцять) календарних днів, Покупець сплачує Постачальникові штраф в розмірі 20% від вартості несвоєчасно оплаченого Товару.

Позовні вимоги в частині стягнення пені, штрафу підтверджуються договором поставки № В3008 від 13.12.2012р., розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають частковому задоволенню в сумі 13286,18 грн. пені за загальний період з 08.05.2013р. по 01.04.2014р. відповідно до розрахунку, здійсненого судом та задоволенню в сумі 27574 грн. штрафу на підставі ст. 549, 551 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України - боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора, зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до п. 3.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 14 від 17.12.2013р. "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" розмір боргу з урахуванням індексу інфляції визначається виходячи з суми боргу, що існувала на останній день місяця, в якому платіж мав бути здійснений, помноженої на індекс інфляції, визначений названою Державною службою, за період прострочення починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому мав бути здійснений платіж, і за будь-який місяць (місяці), у якому (яких) мала місце інфляція. При цьому в розрахунок мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція).

Оскільки прострочення виконання зобов'язання почалося 03.10.2013р., розрахунок інфляційних втрат слід здійснювати з 01.11.2013р.

Позовні вимоги в частині стягнення інфляційних втрат, 3 % річних підтверджуються договором поставки № В3008 від 13.12.2012р., розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню частково в сумі 6911,32 грн. інфляційних втрат за загальний період з листопада 2013р. по березень 2014р., 3365,65 грн. 3% річних за загальний період з 08.05.2013р. по 22.04.2014р. відповідно до розрахунку, здійсненого судом на підставі ст. 625 Цивільного кодексу України.

У специфікації від 07.05.2013р. сторони домовилися, що за користування товарним кредитом Покупець сплачує Постачальнику 0,003% від вартості поставленого та неоплаченого товару за кожний календарний день користування.

У специфікації від 13.12.2012р. сторони домовилися, що за користування товарним кредитом Покупець сплачує Постачальнику 0,036% від вартості поставленого та неоплаченого товару за кожний календарний день користування.

Позовні вимоги в частині стягнення плати за користування товарним кредитом підтверджуються договором поставки № В3008 від 13.12.2012р., специфікаціями, розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню частково в сумі 10568,39 грн. за загальний період з 08.05.2013р. по 22.04.2014р. відповідно до розрахунку, здійсненого судом на підставі ст. 694 Цивільного кодексу України.

Відповідно до п. 5.3.2 Договору в тому випадку, коли курс продажу долара США (євро) згідно даних УМВБ+ 1,0% до цього курсу на дату оплати Товару вищий, ніж курс долара США (євро) на день виставлення рахунку-фактури, для визначення суми, яка підлягає до сплати, Сторони використовують формулу:

С2=С1*К2/К1, де:

С2 - сума платежу в гривнях, що визначається на дату оплати Товару,

С1 - вартість Товару в гривнях відповідно до відповідного рахунку-фактури,

К1 - курс продажу долара США (євро) за даними УМВБ на дату виставлення рахунку-фактури + 1,0 % до цього курсу,

К2 - курс продажу долара США (євро) за даними УМВБ на дату оплати Товару + 1,0% до цього курсу.

Покупець зобов'язаний сплатити Постачальнику проіндексовану суму відповідного платежу згідно умов Договору.

Позовні вимоги в частині стягнення курсової різниці підтверджуються договором поставки № В3008 від 13.12.2012р., розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню в сумі 84139,41 грн.

З урахуванням викладеного, оцінивши подані представником позивача докази та матеріали справи у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає частковому задоволенню відповідно до чинного законодавства в сумі 330590,75 грн., з яких:

основний борг - 184745,80 грн.;

пеня - 13286,18 грн.;

3 % річних - 3365,65 грн.;

інфляційні втрати - 6911,32 грн.;

плата за користування товарним кредитом - 10568,39 грн.;

курсова різниця - 84139,41 грн.;

штраф - 27574 грн.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати підлягають покладенню на відповідача пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст. 33, 34, 36, 43, 44, 49, 82-84, 115 Господарського процесуального кодексу України

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити частково в сумі 330590,75 грн.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Зелений клин" (вул. Миру, 5, с. Рожнятівка, Томашпільський район, Вінницька область, 24212, ідентифікаційний код 03730360) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробонус" (вул. Крупської, 18, смт. Ворзель, Київська область, 08296; вул. Старокиївська, 10-и, оф. 205-1, м. Київ, 04116, ідентифікаційний код 36426339) 184745,80 грн. основного боргу, 6911,32 грн. інфляційних втрат, 3365,65 грн. 3% річних, 13286,18 грн. пені, 10568,39 грн. плати за користування товарним кредитом, 84139,41 грн. курсової різниці, 27574 грн. штрафу, 6611,81 грн. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. В позові в частині стягнення 9,63 грн. пені, 766,63 грн. інфляційних втрат, 1,93 грн. 3% річних, 30194,79 грн. плати за користування товарним кредитом відмовити.

5. Копію рішення направити сторонам рекомендованим листом.

Повне рішення складено 16 червня 2014 р.

Суддя Говор Н.Д.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2, 3 - позивачу (вул. Крупської, 18, смт. Ворзель, Київська область, 08296; вул. Старокиївська, 10-и, оф. 205-1, м. Київ, 04116)

4 - відповідачу (вул. Миру, 5, с. Рожнятівка, Томашпільський район, Вінницька область, 24212)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39207198
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/575/14

Ухвала від 20.05.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Рішення від 10.06.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні