Постанова
від 16.06.2014 по справі 815/2908/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2908/14

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 червня 2014 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соколенко О.М.,

при секретарі - Гаврилюк І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом Любашівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» про стягнення коштів з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу у сумі 8434,58 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Любашівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» (далі - ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС») про стягнення коштів з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу у сумі 8434,58 грн.

Позивач мотивує свої вимоги тим, що у товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» наявна заборгованість перед бюджетом у розмірі 8434,58 грн., яка виникла у зв'язку із несплатою відповідачем самостійно визначених податкових зобов'язань в податкових деклараціях з плати за землю (з орендної плати за землю) за 2013 та 2014 роки. Враховуючи те, що вказана заборгованість на момент звернення до суду відповідачем не погашена, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи позивач повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи. Разом з цим, 11.06.2014 року представник позивача за довіреністю надав до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника Любашівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області, в якому також зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач до судового засідання не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином 27.05.2014 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. При цьому, 11.06.2014 року від представника ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» за довіреністю М.В.Абрамова надійшло клопотання від 11.06.2014 року про відкладення розгляду справи на іншу дату, обґрунтоване тим, що на вказану дату та час представник бере участь у іншому судовому засіданні, що слухається в Приморському районному суді м. Одеси.

Вказане клопотання представника відповідача судом визнано необґрунтованим та недоведеним, з наступних підстав.

Відповідно до положень, передбачених ч.ч.1,2 ст. 49 КАС України особи, які беруть участь у справі, мають рівні процесуальні права і обов'язки та зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки. Згідно п.3 ч.3 ст. 49 КАС України особи, які беруть участь у справі, мають право заявляти клопотання.

При цьому, якщо особи які беруть участь у справі, не можуть з поважних причин прибути до суду, то відповідно до ч.2 ст.40 КАС України вони зобов'язанні завчасно повідомити суд про неможливість прибуття та її причини.

В свою чергу, надавши клопотання про відкладення розгляду справи у день судового засідання по справі, представник відповідача М.В.Абрамов на підтвердження обставин, наведених у вказаному клопотанні, не надав жодного доказу на підтвердження вказаних обставин, а причини, за яких представник відповідача не з'явився до суду містять загальне посилання на прийняття цим представником участі у іншому судовому засіданні.

Водночас, суд зазначає, що відповідачем по даній справі є юридична особа, яка має можливість представляти свої інтереси не лише одним працівником, проте, відповідач не направив до суду жодного іншого уповноваженого представника, в тому числі, до суду не з'явився законний представник відповідача - керівник товариства, та жодних обґрунтованих та поважних причин, з яких відповідач не зміг направити іншого представника у судове засідання, а також причин, з яких не зміг з'явитись керівник товариства суду повідомлено не було.

Зважаючи на викладене, клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи є необґрунтованим та жодним чином недоведеним, що в свою чергу, позбавляє суд можливості допустити таку підставу як належну та достатню для відкладення розгляду справи.

При цьому, 11.06.2014 року з боку представника відповідача були надані заперечення на адміністративний позов, в яких ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» просило суд відмовити у задоволенні позову в повному обсязі, посилаючись на те, що позивач не надав: необхідних доказів, що обґрунтовують позовні вимоги, а саме, за яких обставин та за який період виник податковий борг; доказів направлення податкової вимоги та розрахунку податкового боргу. В свою чергу, як вказує відповідач, 10.04.2014 року товариством сплачено орендну плату за землю у розмірі 8296,80 грн., що свідчить про те, що ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» є добросовісним платником податків, і тому вимоги позивача є необґрунтованими та такими, що не відповідають фактичним обставинам справи.

Зважаючи на те, що позивач був належним чином сповіщений про розгляд справи та надав клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача, враховуючи те, що відповідач був належним чином сповіщений про розгляд справи та надав свої заперечення на позовну заяву, а також, у зв'язку із тим, що клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи судом визнано необґрунтованим та недоведеним, суд розглядав справу за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши обставини та факти, якими обґрунтовуються вимоги, перевіривши їх доказами, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 34995683) зареєстровано 21.03.2007 року Виконавчим комітетом Одеської міської ради, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи (а.с.4) та перебуває на обліку в ДПІ у Приморському районі м. Одеси як платник податків з 26.03.2007 року за №27768, що підтверджується довідкою про взяття на облік платника податків від 26.03.2007 року за №27768 (а.с.23).

Згідно заяви ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС», наданої 10.04.2008 року до Любашівської МДПІ, товариство взято на облік як платник окремих податків (а.с.24-26).

Як вбачається з облікової картки відповідача та довідки-розрахунку заборгованості, за ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» станом на 12.05.2014 року рахується заборгованість по орендній платі за землю з юридичних осіб у загальному розмірі 8434,58 грн. (а.с.8-9, 10).

Питання щодо плати за землю, в тому числі стосовно орендної плати, з 01.01.2011 року врегульовано Податковим кодексом України, Земельним кодексом України та Законом України «Про оренду землі».

Відповідно до п.п.16.1.4. п. 16.1. ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України та ст.19 Закону України «Про оренду землі» використання земель в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати.

Згідно п. 288.2 та п. 288.3 ст. 288 ПК України платником орендної плати є орендар земельної ділянки, а об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду.

Відповідно до п. 288.7 ст. 288 Податкового кодексу України податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285-287 цього розділу.

Як встановлено підпунктом 14.1.136 пункту 14.1 статті 14 ПК України орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до п.286.2. ст.286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем за місцем розташування земельної ділянки було подано до Любашівської об'єднаної державної податкової інспекції податкові декларації з плати за землю (орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2013-2014 роки. У вказаних деклараціях, відповідач самостійно визначив податкове зобов'язання з орендної плати за земельну ділянку у розмірі 33187,20 грн. як за 2013 рік, та і за 2014 рік, із щомісячною сплатою у сумі 2765,60 грн. (а.с.11-14).

Відповідно до пункту 287.3 статті 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Як вбачається з довідки-розрахунку заборгованості по орендній платі з юридичних осіб по ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» (а.с.10) у відповідача станом на 12.05.2014 року утворилась заборгованість за листопад-грудень 2013 року у розмірі 5493,59 грн. (з урахуванням наявної переплати у розмірі 37,61 грн.) та за січень-квітень 2014 року у розмірі 2765,60 грн. (з урахуванням часткового погашення боргу 10.04.2014 року у розмірі 8296,80 грн.).

Відповідно до п. 56.11 ст. 56 ПК України податкове зобов'язання, яке самостійно визначене платником податків, оскарженню не підлягає.

Згідно п. 57.1 ст. 57 ПК України, платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, визначену у поданій ним податковій декларації протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Як встановлено судом, у зв'язку з частковим погашенням податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб, відповідачу згідно пп.129.1.1 п.129.1 ст.129 ПК України була автоматично нарахована пеня на борг минулих років (за період з 02.12.2013 року по 09.04.2014 року) у розмірі 175,39 грн.

Згідно п. п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних (фінансових санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача з орендної плати з юридичних осіб становить 8434,58 грн. (5493,59 грн. (за 2013 рік) + 2765,60 грн. (за 2014 рік) + 175,39 грн. (нарахована пеня), та є узгодженою сумою грошового зобов'язання відповідача з орендної плати з юридичних осіб.

Згідно з п. 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Любашівською ОДПІ ГУ Міндоходів в Одеській області з метою погашення заборгованості відповідачу направлена податкова вимога №5-21 від 22.01.2014 року на загальну суму 2727,99 грн., яка повернута до податкового органу із поштовою відміткою від 03.03.2014 року «за закінченням терміну зберігання» (а.с.7, 33а).

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Доказів сплати податкового боргу відповідач до суду не надав. Наявність податкового боргу на час розгляду справи підтверджена податковим органом шляхом надання суду розрахунку суми заборгованості, зворотного боку облікової картки платника податків.

При цьому, судом не враховується посилання представника відповідача у наданих запереченнях на позов на те, що 10.04.2014 року товариством сплачено орендну плату за землю у розмірі 8296,80 грн., що свідчить про те, що ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» є добросовісним платником податків, і тому вимоги позивача є необґрунтованими, оскільки як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, вказана сума у розмірі 8296,80 грн. була зарахована позивачем 10.04.2014 року в рахунок сплати податкового боргу, і враховуючи сплату відповідачем цієї суми, сума заборгованості ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» за період січень-квітень 2014 року була зменшена на відповідну суму (11062,40 грн. (2765,60 грн. х 4 місяці) - 8296,80 грн. = 2765,60 грн.).

Також, зважаючи на викладені судом обставини та наявні в матеріалах справи докази, є безпідставним посилання представника відповідача на те, що позивач не надав: необхідних доказів, що обґрунтовують позовні вимоги, а саме, за яких обставин та за який період виник податковий борг; доказів направлення податкової вимоги та розрахунку податкового боргу.

Більш того, згідно опису до поштового відправлення, копія якого наявна в матеріалах справи (а.с.34-35), позивачем на адресу ТОВ «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» разом із копією позовної заяви були направлені копії всіх документів, що містяться в матеріалах справи, в тому числі, податкової вимоги та доказів її направлення відповідачу, довідки-розрахунку податкового боргу із зазначенням того, за яких підстав та за який період виник податковий борг відповідача.

Відтак, як вбачається з викладеного, самостійно узгоджена сума грошового зобов'язання відповідача зі сплати орендної плати з юридичних осіб у розмірі 8434,58 грн. є сумою податкового боргу відповідача з цього платежу.

Таким чином за відсутності добровільної сплати відповідачем суми узгодженого грошового зобов'язання, вказана сума податкового боргу відповідача підлягає стягненню за рішенням суду.

Підпунктом 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України визначено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до абз.1 п.95.3 ст. 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З матеріалів справи вбачається, що у відповідача наявні відкриті рахунки у банківській установі: АТ «УкрСиббанк» (МФО банку 351005), р/р № 26049104212000 та р/р 26005104212000 (а.с.33).

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Таким чином, оскільки відповідач не сплатив суми податкового боргу за узгодженими грошовими зобов'язаннями, суд вважає, що позовні вимоги Любашівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» про стягнення коштів з рахунків у банку у рахунок погашення податкового боргу в сумі 8434,58 грн. є обґрунтованими, а отже підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 8, 9, 14, 70, 71, 72, 79, 86, 94, 122, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов Любашівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» про стягнення коштів з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу у сумі 8434,58 грн. - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 34995683) №26049104212000 та №26005104212000, відкритих в АТ «УкрСиббанк» (МФО банку 351005), який обслуговує платника податків, податковий борг з орендної плати за землі з юридичних осіб у сумі 8434,58 грн. (вісім тисяч чотириста тридцять чотири гривні п'ятдесят вісім копійок) на р/р 33212812700330 в ГУДКСУ в Одеській області, код 37914235, одержувач платежу УДКСУ в Любашівському районі Одеської області, МФО банку 828011.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги на постанову суду одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст постанови складений та підписаний суддею 16 червня 2014 року.

Суддя О.М.Соколенко

Адміністративний позов Любашівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» про стягнення коштів з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу у сумі 8434,58 грн. - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «СКЛАДСТРОЙСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 34995683) №26049104212000 та №26005104212000, відкритих в АТ «УкрСиббанк» (МФО банку 351005), який обслуговує платника податків, податковий борг з орендної плати за землі з юридичних осіб у сумі 8434,58 грн. (вісім тисяч чотириста тридцять чотири гривні п'ятдесят вісім копійок) на р/р 33212812700330 в ГУДКСУ в Одеській області, код 37914235, одержувач платежу УДКСУ в Любашівському районі Одеської області, МФО банку 828011.

16 червня 2014 року.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2014
Оприлюднено19.06.2014
Номер документу39213950
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2908/14

Постанова від 16.06.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 19.05.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні