Рішення
від 10.06.2014 по справі 915/642/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2014 рокуjl Справа № 915/642/14

Господарський суд Миколаївської області, у складі судді Гриньової-Новицької Т.В.,

за участю представників сторін:

від позивача: Питомець Г.П., дов. б/н від 08.04.2014,

від відповідача: Цехоцький І.А., дов. № 2285/02.02.01-22/01/14/13 від 16.10.2013,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Южное море»,

54015, м. Миколаїв, Варварівський спуск, 5,

до Миколаївської міської ради,

54020 м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20,

про зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Южное море» (далі - позивач) звернулося до господарського суду Миколаївської області з позовом про зобов'язання Миколаївської міської ради (далі - відповідач) на найближчій сесії розглянути питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо передачі в оренду земельної ділянки, а також питання про передачу земельної ділянки в оренду строком на 10 років для обслуговування майнового комплексу по Варварівському спуску, 5 у місті Миколаєві.

Крім того позивач просить відшкодувати йому за рахунок відповідача судові витрати у сумі 1218 грн.

Відповідач позов не визнав, посилаючись на те, що питання затвердження технічної документації із землеустрою щодо передачі в оренду позивачу земельної ділянки неодноразово виносилося на засідання сесії міської ради,однак кожного разу приймалось рішення про перенесення вказаного питання на чергове засідання. Тобто з твердженням позивача про бездіяльність міської ради погодитись не можна.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та дослідивши і оцінивши докази у їх сукупності, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову. Висновок суду ґрунтується на такому:

На підставі нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу від 09.11.2012 №2500, укладеного між позивачем та Миколаївською морською спортивно-технічною школою ТСОУ, 14.11.2012 було здійснено державну реєстрацію права власності ТОВ «Южное море» на нежитловий об'єкт - Миколаївську морську спортивно-технічну школу ТСОУ, яка розташована за адресою: м. Миколаїв, Варварівський спуск, 5, що підтверджено витягом Миколаївського міжміського бюро технічної інвентаризації №36256680 від 14.11.2012 з Державного реєстру прав.

Згідно з п. 1.8 Договору купівлі-продажу предмет договору розташований на земельній ділянці, яка перебуває в оренді у продавця, згідно з договором оренди землі від 22.08.2007 №5156 та яка має площу 5379 кв.м. та кадастровий номер 4810136300:05:01:0010.

Відповідно до ст. 377 Цивільного кодексу України (далі - ЦК) до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі і на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). Розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об'єкти (крім багатоквартирних будинків).

Статтею 120 Земельного кодексу України (далі - ЗК) встановлено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на ділянці, що перебуває у власності у іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення. Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Відтак, з моменту придбання нерухомого майна - нежитлового об'єкту, розташованого у місті Миколаєві по Варварівському спуску, 5, на земельній ділянці площею 5379 кв.м. кадастровий номер 4810136300:05:01:0010, яка перебувала в оренді у продавця, до позивача перейшло право користування земельною ділянкою на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Порядок реалізації вказаного права встановлений ЗК, зокрема ст. 123, згідно з ч. 2 якої особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Заявою від 22.11.2012 попередній землекористувач відмовився від права користування земельною ділянкою, а наступного дня, 23.11.2012, позивач звернувся до власника землі - Миколаївської міської ради з заявою про прийняття рішення щодо переоформлення договору оренди земельної ділянки площею 5379 кв.м. для обслуговування майнового комплексу по Варварівськму спуску, 5 у м. Миколаєві, придбаного у Миколаївської морської спортивно-технічної школи ТСОУ згідно з договором купівлі-продажу від 09.11.2012 №2500.

Рішенням Миколаївської міської ради від 04.04.2013 №27/38, відповідно до протоколу зсідання постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин №85 від 25.03.2013, позивачу було надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та зобов'язано останнього протягом шести місяців (до 04.10.2013) подати до Управління земельних ресурсів Миколаївської міської ради погоджену технічну документацію із землеустрою.

Відповідно до ч. 4 ст. 123 ЗК проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому статтею 186- 1 цього Кодексу. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а в разі необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи, приймає рішення про надання земельної ділянки у користування.

На замовлення позивача сертифікованим інженером-землевпорядником Дробот Т.В. була виготовлена та у встановленому порядку погоджена технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для передачі її в оренду ТОВ «Южное море» для обслуговування майнового комплексу по Варварівському спуску, 5 у м. Миколаєві (далі - Технічна документація).

Вказана Технічна документація була подана відповідачу, прийнята останнім і неодноразово призначалась на розгляд Миколаївської міської ради у пленарних засіданнях (16.05.2013, 27.06.2013, 28.08.2013, 30.10.2013, 12.12.2013, 25.04.2014), однак з невідомих причин дотепер питання не вирішене, рішення по суті відповідачем не прийнято. Причини перенесення питання на чергові пленарні засідання не зазначені ані в перелічених рішеннях Миколаївської міської ради, ані в протоколах засідань постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин від 22.10.2013, 10.06.2013, 19.08.2013, 07.04.2014.

Згідно з п.п. 2.12, 2.14 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №6 від 17.05.2011 в редакції від 17.12.2013 «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» у разі набуття права власності на житловий будинок (будівлю, споруду), що знаходяться на земельній ділянці, наданій у користування, до набувача переходить право користування відповідною земельною ділянкою в тому ж обсязі, що був у попереднього землекористувача. Отже, якщо попередній власник житлового будинку (будівлі, споруди) користувався земельною ділянкою, на якій розміщено відповідне нерухоме майно на підставі договору оренди, новий власник може вимагати переоформлення права користування земельною ділянкою на своє ім'я в установленому законом порядку, в тому числі з додержанням вимог згаданих Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на майно та їх обтяжень" і статті 125 ЗК України, яка пов'язує виникнення права на земельну ділянку з моментом державної реєстрації відповідного права".

За наслідками розгляду справ за позовами до органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування щодо оскарження (визнання незаконними) прийнятих ними актів з питань, пов'язаних з наданням земельних ділянок у власність чи в користування суб'єктам господарської діяльності (про відмову у передачі земельної ділянки у власність чи в користування, у продажу земельної ділянки, у наданні дозволу і вимог на розроблення проекту відведення земельної ділянки тощо) господарський суд залежно від характеру спору може зобов'язати названі органи виконати певні дії, як цього вимагають приписи чинного законодавства, зокрема розглянути в установленому для даного органу порядку питання, яке стосується предмета спору.

З огляду на викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Миколаївську міську раду (54020 м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20, ідентифікаційний код 26565573) на найближчій сесії розглянути питання щодо затвердження технічної документації із землеустрою щодо передачі в оренду земельної ділянки (кадастровий номер 4810136300:05:01:0010) загальною площею 5379 кв.м. за рахунок земель, відведених рішенням міської ради від 04.07.2007 №13/70, для обслуговування майнового комплексу по Варварівському спуску, 5, а також питання про передачу Товариству з обмеженою відповідальністю «Южное море» (54015, м. Миколаїв, Варварівський спуск, 5, ідентифікаційний код 38247117) в оренду строком на 10 років земельної ділянки площею 5379 кв.м. для обслуговування майнового комплексу по Варварівському спуску, 5, відповідно до вимог ст. 120, 123 Земельного кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування у Україні».

Стягнути з Миколаївської міської ради (54020 м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20, ідентифікаційний код 26565573) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Южное море» (54015, м. Миколаїв, Варварівський спуск, 5, ідентифікаційний код 38247117) судові витрати у сумі 1218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 ГПК.

Повне рішення складено та підписано 16 червня 2014 року

Суддя Т.В.Гриньова-Новицька

Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено17.06.2014
Номер документу39214637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/642/14

Постанова від 04.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Ухвала від 03.07.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Рішення від 10.06.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні