Рішення
від 10.06.2014 по справі 289/872/14-ц
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Радомишльський районний суд Житомирської області

2-о/289/46/14

Справа № 289/872/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.06.2014 м.Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого Свінцицького Л. В.

при секретарі:Білошицькій І.Ю.

з участю заявника:ОСОБА_2

його представника:ОСОБА_6

заінтересованої особи-ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в Радомишльському районному суді Житомирської області цивільну справу за заявою ОСОБА_2, при зацікавлених особах - Кочерівській сільській раді, відділ Держземагенства у Радомишльському районі,про встановлення юридичного факту належності правовстановлюючого документу , -

В С Т А Н О В И В:

Заявник, посилається на те, що в даний час він не може розпорядитись своїм майном, а саме земельною ділянкою, так як перешкодою в цьому є те, що в Державному акті на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ЖТ № 029567 внесені виправлення у межах та розмірах земельної ділянки. Вказані розбіжності перешкоджають заявнику вирішити питання щодо належного оформлення його спадкових прав, а тому він змушений звернутися до суду за захистом своїх прав.

В судовому засіданні заявник та його представник свої вимоги підтримали у повному обсязі.

Представник Відділу Держземагентства у Радомишльському районі Житомирської області заяву підтримав.

Зацікавлена особа:представник Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області в судове засідання не з'явився, надіслав до суду заяву, в якій просить слухати справу без його участі, заявлені вимоги заявника підтримує в повному обсязі.

Вислухавши пояснення заявника, його представника,зацікавленої особи, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю серії III - ЖТ № 029567, виданого Зацікавленою особою - 17.09.2001 року, який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 280 та Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ - 1800979732014, виданого Державним кадастровим реєстратором Зацікавленої особи - 07.04.2014 року, ОСОБА_2 володіє на праві приватної власності земельною ділянкою з кадастровим № 1825084800:05:000:0661, площею 3,4339 га, яка відноситься до земель сільськогосподарського призначення, має цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та яка розташована на території Кочерівської сільської ради.

Даний державний акт на право приватної власності на землю містить виправлення, технічні помилки та запис про зміни у межах і розмірах земельної ділянки, що перешкоджає заявнику скористатися його правом розпорядитися даною земельною ділянкою шляхом укладення відповідного договору оренди землі.

Згідно до ст. 17 Закону України від 01.07.2004 року № 1952 - IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" не приймаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень документи з підчищеннями або дописками, закресленими словами та іншими не обумовленими в них виправленнями, заповнені олівцем, а також з пошкодженнями, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст.

Так, Державний акт на право приватної власності на землю серії III - ЖТ № 029567 містить наступні виправлення, та технічні помилки та запис про зміни у межах і розмірах земельної ділянки.

Земельним кодексом України, який набрав чинності у 2002 році, встановлено, що форми державних актів на право власності на земельні ділянки затверджуються Кабінетом Міністрів України (надалі - КМ України). Тому, Постановою КМ України від 02.04.2002 року № 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» (втратила чинність на підставі Постанови КМ України від 03.06.2013 року № 483 «Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії між кадастрами та інформаційними системами»), затверджено нові форми державних актів, якими внесення будь-яких змін не передбачено.

Пунктом 2.9. Інструкції № 43 чітко зазначено, що при заповненні державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою усі записи мають бути зроблені державною мовою, чітко і розбірливо, виправлення не допускаються.

Отже, можливість внесення змін чи виправлень до державного акта на право постійного користування земельною ділянкою чи державного акта на право власності на земельну ділянку законодавством не передбачена. Разом з тим, якщо зміни щодо меж і площі земельної ділянки були відображені у виданому раніше державному акті на право приватної власності на землю у період з березня 1992 року по грудень 2003 року, вони є законними.

Таким чином, після вступу в дію Закону України від 11.12.2003 № 1377-ІУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» взагалі не потрібно було вносити 11.12.2006 року до вищевказаного Державного акта на право приватної власності на землю запис про зміни у межах і розмірах земельної ділянки.

Відповідно п. 5 ч. 2 ст. 234 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 2 ст. 256 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз'яснень, викладених у п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», справи про встановлення фактів суд розглядає в порядку окремого провадження, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Виходячи з положень Законів України від 07.07.2011 року № 3613-VІ «Про державний земельний кадастр» та від 01.07.2004 року № 1952 - IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майнова їх обтяжень», а також Постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 року № 1051 «Про затвердження порядку ведення Державного земельного кадастру» з 01.01.2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються. Натомість правовстановлюючим документом права власності на земельну ділянку є свідоцтво про право власності на нерухоме майно та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, які відповідно до положень Закону України від 01.07.2004 року № 1952 - IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" після проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку видає державний реєстратор органу Укрдержреєстру. При цьому видається таке свідоцтво лише на новостворені земельні ділянки, що унеможливлює отримання мною відповідного правовстановлюючого документу на вже існуючу земельну ділянку, а виправлення у вищевказаному Державному акті на право приватної власності на землю не допускаються.

У відповідності з ч. 2 п. 2 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Відповідно п. 5 ч. 2 ст. 234 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Від встановлення вказаного факту належності вищевказаного правовстановлюючого документу на земельну ділянку, в якому допущені помилки, залежить реалізація права заявника на спадщину за законом, та подальше розпорядження спадковим майном.

На підставі викладеного керуючись ст. 3, п. 5 ч. 2 ст. 234, ст. 235, ст.ст. 256-258 ЦПК України ,ст.ст. 212-215 ЦПК України -

В И Р І Ш И В:

Встановити факт належності ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцю м. Радомишля Житомирської області, який зареєстрований за місцем постійного проживання в АДРЕСА_1 за адресою АДРЕСА_2, Державного акта на право приватної власності на землю серії III - ЖТ № 029567, виданого Кочерівською сільською Радою народних депутатів Радомишльського району Житомирської області 17.09.2001 року, який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 280, в якому містяться наступні виправлення, технічні помилки та запис про зміни у межах і розмірах земельної ділянки:

- в графі «ріллі» таблиці «Кількісна характеристика земель, переданих у приватну власність (гектарів)» в числі на третьому місці після крапки зроблено виправлення цифри «3» та технічну помилку в числі на четвертому місці після крапки цифри «0» і натомість записано «3,4330» замість «3.4339».

- в графі «кормових угідь» таблиці «Кількісна характеристика земель, переданих у приватну власність (гектарів)» зроблено технічні помилки в числі на третьому місці після крапки цифри «5» та в числі на четвертому місці після крапки цифри «2» і натомість записано «0,6952» замість «0,6943».

- в графі «Дата, номер і зміст документа, на підставі якого внесено зміну» таблиці «Зміни у межах і розмірах земельної ділянки» в другій букві «Т» серії, символі № та в багатоцифровому числі в цифрі першого розряду (одиниці тисяч) другого класу (клас тисяч) цифри «8» зроблено виправлення, а також дата видачі правовстановлюючого документу «11.12.2006 р» записана іншою кульковою ручкою, тобто іншим пишучим інструментом, який передає пастоподібне чорнило з контейнера за допомогою невеликої кульки, і натомість записано «Держ. Акт ЖТ № 118211 11.12.2006 р для комерційного використання Розпорядження голови ОДА від 15.11.2006 р № 392» замість «Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 118211, виданий Радомишльською районною державною адміністрацією Житомирської області 11.12.2006 року на підставі Розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 15.11.2006 року № 392», як правовстановлюючого документу на земельну ділянку з кадастровим № 1825084800:05:000:0661, площею 3,4339 га, яка відноситься до земель сільськогосподарського призначення, має цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та яка розташована на території Кочерівської сільської ради Радомишльського району Житомирської області, яка згідно Опису меж Кадастрового плану даної земельної ділянки межує від А до Б - землі Служби автомобільних доріг в Житомирській області, від Б до В - землі ОСОБА_4, від В до Г - землі ОСОБА_5, від Г до А - землі ОСОБА_3.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Житомирської області через Радомишльський районний суд Житомирської області на протязі десяти днів з дня оголошення рішення.

Суддя: Л. В. Свінцицький

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено18.06.2014
Номер документу39217400
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/872/14-ц

Рішення від 10.06.2014

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Свінцицький Л. В.

Ухвала від 22.05.2014

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Свінцицький Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні