Рішення
від 10.06.2014 по справі 904/3361/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.06.14р. Справа № 904/3361/14

За позовом Комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа", м. Дніпродзержинськ

до Комунального закладу "Навчально виховний комплекс "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" № 3 м. Дніпродзержинська" Дніпродзержинської міської ради, м. Дніпродзержинськ

про стягнення 3 183,46 грн.

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

від позивача: Старовойтова Я.В., дов. № 00.01.0123 від 14.11.2013 року, представник;

від відповідача: Нагай Л.В., витяг № 61-К від 26.07.2010 року, директор;

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа", м. Дніпродзержинськ звернулося до господарського суду із позовом, яким просить стягнути з Комунального закладу "Навчально виховний комплекс "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" № 3 м. Дніпродзержинська" Дніпродзержинської міської ради, м. Дніпродзержинськ заборгованість у розмірі 3 183,46 грн., з яких: сума основного боргу у розмірі 3 109,26 грн., пеня у розмірі 74,20 грн. та судові витрати.

Позовні вимоги обґрунтовані наявністю невиконаних відповідачем зобов'язань за договором № 66т на відпуск теплової енергії від 01.05.2011 року в частині своєчасної оплати за поставлену теплову енергію.

Присутній у судовому засіданні представник відповідача не заперечував проти задоволення позовних вимог, письмовий відзив на позовну заяву не подав.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не заявлялось.

Згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 10.06.2014 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

В С Т А Н О В И В:

01.05.2011р. між Комунальним підприємством Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" (далі - постачальник, позивач) та Комунальним закладом "Навчально виховний комплекс "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" № 3 м. Дніпродзержинська" Дніпродзержинської міської ради (далі - споживач, відповідач) було укладено договір № 66т про відпуск теплової енергії.

Предметом договору є продаж постачальником споживачеві теплової енергії для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання в кількості, у строки та на інших умовах, що зазначені в цьому договорі (п. 1.1 договору).

Відповідно до п. 2.1. Договору, початок та кінець опалювального періоду встановлюється рішенням виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради.

Згідно з п. 5.1. Договору, розрахунки за теплову енергію, що споживається проводяться в грошовій формі відповідно до тарифів встановлених рішенням виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради (Облдержадміністрацією) або в іншій формі згідно з чинним законодавством.

Постанова НКРЕ від 14.12.2010 року № 1857.

Тариф за 1 Гкал складає 583 грн., 55 коп. з ПДВ.

Інформація про зміну тарифів доводиться до споживача через засоби масової інформації і не є підставою переукладення договору. Постачальник має право примінити нові узгоджені тарифи без додаткової згоди із споживачем. Розрахунковим періодом є календарний місяць, замовник самостійно одержує платіжну вимогу у учасника, після 10-го числа наступного за розрахунковим місяця. Споживач на протязі розрахункового періоду сплачує постачальнику вартість зазначеної у договорі місячної кількості теплової енергії, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок місяця. Остаточний розрахунок до 20 числа наступного за розрахунковим місяця. За несвоєчасне виконання розрахунків за теплову енергію нараховується пеня у розмірі 1% належної до сплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ. Нарахування пені проводиться постачальником, після 20 числа наступного за розрахунковим місяця, при наявності заборгованості у споживача. Споживач щомісячно зобов'язаний проводити звірку розрахунку за теплову енергію в бухгалтерії постачальника, у разі невиконання звірки на протязі кварталу сума боргу нараховується в безспірному порядку.

Відповідно до п. 5.2. Договору, всі розрахунки за цим договором виконуються на підставі платіжних вимог та двостороннього акту про постачання теплової енергії, що виписує постачальник споживачу. Двосторонній акт про постачання теплової енергії замовник підписує і один екземпляр повертає учаснику в 5-ти денний термін. В разі не повернення акту в зазначений термін та відсутності мотивованої (письмової) відмови, кількість отриманої теплової енергії вважається беззаперечною та прийнятою до сплати.

Цей договір набуває чинності з дня його підписання обома сторонами та діє до 01.05.2012 року, в часині проведення розрахунків - до повного їх здійснення. Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде заявлено однією із сторін. (п. 10.1 договору).

На виконання умов договору позивач поставив на адресу відповідача теплову енергію на загальну суму 3 109,26 грн., на підставі акту про постачання теплової енергії, який направлено відповідачу листом № 00.09.0265/1 від 12.03.2014 року, та виставив рахунок за грудень 2013р. на суму 3 109,26 грн.

В свою чергу, відповідач повну та своєчасну оплату за спожиту теплову енергію у встановлені строки не виконав, що і є причиною спору.

За договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується (ч.1 ст. 275 Господарського кодексу України).

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (п. 1 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 Цивільного кодексу України).

Відповідач підтвердив наявність заборгованості перед позивачем у розмірі 3 109,26 грн., доказів повного погашення заборгованості на час розгляду справи сторонами на надано.

Позивач нарахував та просить стягнути з відповідача на свою користь пеню у розмірі 74,20 грн.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 Цивільного кодексу України).

В силу п.1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до п. 1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (п.6 ст.231 Господарського кодексу України).

Положеннями ст. 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" встановлено, що розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно з п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Здійснений позивачем розрахунок пені відповідає обставинам справи та приписам діючого законодавства, тому вимоги позивача про стягнення з відповідача пені в сумі 74,20 грн. є обґрунтованими.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що має місце прострочення виконання зобов'язання є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача пені у розмірі 74,20 грн.

Враховуючи вищенаведене, позовні вимоги є правомірними і підлягають задоволенню в повному обсязі на загальну суму 3 183,46 грн., з яких: 3 109,26 грн. - основний борг, 74,20 грн. - пеня.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Таким чином, судовий збір стягується з відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 49, 82-85,115-116 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Комунального закладу "Навчально виховний комплекс "Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" № 3 м. Дніпродзержинська" Дніпродзержинської міської ради (51938, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Матросова, буд. 35, код ЄДРПОУ 23371360) на користь Комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" (51914, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Петровського, 168, код ЄДРПОУ 03342573) заборгованість у розмірі 3 109,26 грн . (три тисячі сто дев'ять грн., 26 коп.), пеня у розмірі 74,20 грн . (сімдесят чотири грн., 20 коп.) та судовий збір у розмірі 1 827,00 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім грн., 00 коп.)

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 16.06.2014 року.

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено18.06.2014
Номер документу39223713
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 3 183,46 грн

Судовий реєстр по справі —904/3361/14

Рішення від 10.06.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 22.05.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні